Kilpirauhasenvajaatoiminta



Jekulla, Cantavia Noitarumpu, todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta 27.9.2018 sattumalta senioriterveystarkastuksen yhteydessä otetusta verikokeesta.

Tälle sivulle on koottu tietoa Jekun lääkityksessä, kontrolliarvoista, oireista sekä suvun terveystilanteesta kilpirauhasen vajaatoiminnan osalta.

Vajaatoiminta oli selkeä ja T4 arvo oli huiman alhainen 3,4 -  viitearvo on 15,0-53,0. Eläinlääkärin mukaan tällä arvolla Jekun olisi pitänyt vain maata, mutta Jekun voinnista ja ulkomuodosta vajaatoimintaa ei olisi pysytynyt aavistamaan. Ainoa pieni viite oli satunnaiset hiivatulehdukset tassuissa hellekeleillä.

Nyt lääkityksellä olevan Jekun kontrolliarvoissa on hurjasti vaihtelua, joten koiran sairauden toteaminen ei välttämättä onnistu, jos otetaan vain yksi verikoe. On siis aivan täysin tuurista kiinni mitkä arvot tuloksessa ovat. Koska myöskään vajaatoiminta ei kaikilla koirilla näy ulkoisesti, kunnosta tai mielialasta, joten siinäkään mielessä koiraa ei voi sanoa terveeksi ellei sitä ole verikokein terveeksi tutkittu. Hälyttävänä merkkinä ovat myös hiivatulehdukset - usein tulehdus löytyy korvasta, mutta myös jatkuvien tassutulehdusten taustalla saattaa olla kilpirauhasen vajaatoiminta.

Sairastumisesta ilmoitimme kasvattajalle, Jekun pentueen kasvattajalle sekä pentujen omistajille - tärkeimpänä kuitenkin jalostustoimikunnalle ja tieto sairauslistaan meni julkisena tietona.

Sivua päivitetty 5.12.2018 - lisätty kontrollitulos.

LÄÄKITYS:

Jekulle määrättiin kilpirauhasen vajaatoimintaan Forthyron Smak Vet 200 mikrog. Lääkitys on elinikäinen ja se annetaan 12 tunnin välein.

Annostusta muutetaan kontrollikokeiden perusteella. Aloitusannostus oli 1 tabletti/12 tunnin välein ja sitä nostettiin ensimmäisen kontrollin, 24.10.2018 perusteella 2,5 tablettiin/päivä.

Lääkkeen voi antaa myös ruoan yhteydessä, mutta olen pyrkinyt antamaan lääkkeen aina hieman ennen ruokailua. Tällä hetkellä lääkkeenanto on aamuisin ja iltaisin klo 10. Pyrin antamaan lääkkeen annon samana, mutta toisinaan lääkityksenanto myöhästyy tunnin-pari. Seuraavan lääkkeen pyrin antamaan sitten seuraavana päivänä 12 tunnin päästä, joten aika hieman seilaa. Hankalinta lääkitsemisessä onkin ajoitus.

Lääke kustantaa hieman yli 53€/4kk joten itse lääkkeen hinta on maltillinen. Kuluja tulee eniten kontrollikäynneistä joita näin alkuvaiheessa on useita lyhyen ajan sisällä.




SAIRAUDEN TOTEAMINEN VERIKOKEIN SEKÄ KONTROLLIT


Kontrollikäynnit tulee jatkossa vähentymään kerran vuoteen tai aina puolivuosittain, mutta alkuvaiheessa kontrollikäyntejä on tiheään, jotta oikea annostus löytyy ja saadaan arvot kohdalleen.

Mikäli koiran vointi on pysynyt hyvänä ei eläinlääkäriaikaa tarvitse ottaa vaan kontrollikäynneissä usein riittää, että hoitaja ottaa verikokeeen ja eläinlääkäri soittaa tuloksesta. Hoitaja-aika laboratoriotulosten kera kustantaa 65€/kerta.

Senioritarkistuksessa otetun verikokeen tulokset olivat:

T4 (tyroksiini, kokonais) (S/HP) 3.4 nmol/l (15.0-53.0)
T4-v (T4-vapaa, koira, kissa) (S/HP) 4.9 pmol/l (9.0-40.0)
TSH (tyreotropiini, koira) (S/HP) 0.08 ng/ml (0.001-0.500)
T4/TSH-suhde 42.50 ()




Kontrolli 1


Arvo: TT4 29 (13-51)
Päivämäärä: 24.10
Näytteenottoaika: Aamulääkkeen jälkeen, 12h paastolla
Lääkemäärä: 1 tabletti/12 tunnin välein
Edellinen lääke otettu: Aamulla klo 10, 3 tuntia ennen näytteenottoa.
Näytteenottaja: Hoitaja, eläinlääkäri piipahti
Oireet: Ei muutosta - edelleen reipas

Jatkotoimenpiteet: Lääkitystä nostetaan 2 tablettia/päivä - 2,5 tablettia/päivä - annostus 1 1/4 tbl/12 tunnin välein. Kontrolli 3 viikon kuluttua 14.11.




Kontrolli 2

Arvo: TT4 42 (13-51)
Päivämäärä: 14.1.2018
Näytteenottoaika:  Ennen aamulääkettä, 12h paastolla
Lääkemäärä: 1 1/4 tablettia/12 tunnin välein
Edellinen lääke otettu: Edellisenä iltana klo 22
Näytteenottaja: Hoitaja, eläinlääkäriä emme tavanneet
Oireet: Ei muutosta - edelleen reipas
Jatkotoimenpiteet: Lääkitys ennallaan, kontrolli 3-4 viikon kuluttua hoitaja-ajalla, mikäli ei oireita.



Kontrolli 3

Arvo: TT4 27 (13-51)
Päivämäärä: 5.12 2018
Näytteenottoaika: Ennen aamulääkettä, 12h paastolla
Lääkemäärä: 1 1/4 tablettia/12 tunnin välein
Edellinen lääke otettu: Edellisenä iltana klo 22
Näytteenottaja: Hoitaja, eläinlääkäriä emme tavanneet
Oireet: Ei muutosta - edelleen reipas
Jatkotoimenpiteet: Lääkitys ennallaan, kontrolli 6kk kuluttua eläinlääkäriajalla, mikäli vointi pysyy hyvänä.


Kontrolli 4

Arvo:
Päivämäärä: Tulossa kesäkuussa 2019!
Näytteenottoaika: Ennen aamulääkettä, 12h paastolla
Lääkemäärä: 1 1/4 tablettia/12 tunnin välein
Edellinen lääke otettu:
Näytteenottaja: Eläinlääkäriaika
Oireet:
Jatkotoimenpiteet:


KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINNAN OIREET

"Hypothyreoosin syy on noin 90 %:ssa tapauksista parantumaton kilpirauhaskudoksen sairaus, joka johtuu kilpirauhasen tulehduksesta. Tällainen tulehdus on seurausta koiran oman immuunipuolustuksen tuottamista kilpirauhasvasta-aineista (TGA). Kyseessä on siis autoimmuunisairaus. Ollaan sitä mieltä, että tähän sairauteen on perinnöllistä taipumusta. Noin 10 %:lla kilpirauhashormonien vähyyteen on aivolisäkeperäinen tai muu syy.

Kilpirauhaskudos voi olla sairas kuukausia tai vuosia, ennen kuin näkyvät oireet ilmaantuvat. Koska sairaus etenee vähitellen ja vaikuttaa useisiin elimiin, oireetkin ilmaantuvat eri tavoin eri yksilöillä. Kun kilpirauhaskudoksesta on tuhoutunut noin 75 %, tulevat oireet ilmi.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa esiintyy enemmän keskikokoisilla ja suurilla roduilla kuin pienillä. Oireet tulevat esille 4-6-11- vuotiaana. Sairaudelle altteimmat rodut sairastuvat nuorimpina (harvoin alle 2 v). Sairastumisessa ei ole koirilla havaittu sukupuolieroja ja sterilisaatio tai kastraatio ei vaikuta sairastumisalttiuteen. - Lappalaiskoirat Ry



Jekun oireet:

Jekun oireista mikään ei ole selkeästi viitannut kilpirauhasen vajaatoimintaan. Eläinlääkäri totesi ensiarvosta 3.4 (15-53), että sillä arvolla Jekun olisi täytynyt vain nukkua. Vaikka vajaatoiminta oli niin selkeä, sitä ei ole Jekun toimissa huomannut.

Teksti on otettu Lappalaiskoirat ry:n sivulta ja nämä lainaukset ovat mustalla.

Alleviivatut tekstit ovat meidän pohdinnat Jekun osalta - punaisella löytyy niitä kohtia mitkä hieman viittaavat Jekun oireisiin
ja vihreällä kohdat jotka on normaaleja Jekun tapauksessa. 
OIREET

Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavilla koirilla esiintyy aineenvaihdunnallisia-, iho- ja muita oireita.


1. AINEENVAIHDUNNALLISIA OIREITA: (yli 80 %:lla)
-HYVIN USEIN: apea, väsynyt, haluton, surullinen ilme, lihominen, rasituksen keston aleneminen, liikkumishalukkuus vähentynyt
-> Ei mitään näistä oireista - Jekun paino on pysynyt kutakuinkin samoissa lukemissa. Se on myös ollut aina innokas liikkumaan ja haluaa pidempiä lenkkejä. Leikkii kovasti itsekseen ja on muutenkin iloinen vesseli. Ruoka on maistunut ja aineenvaihdunta toiminut.
-USEIN: heikkous

-> Ei mitään näistä oireista
  -JOSKUS: kylmän sieto heikkenee
-> Jekku alkoi nukkua päivisin sängyssä. Lääkityksen aloitettua parin viikon päästä sängyssä nukkuminen väheni. Mahdollisesti kylmänkesto siis heikentynyt ja korjaantunut lääkityksellä.
IHO-OIREITA: (70-80 %:lla)
-HYVIN USEIN: karvapeite ohenee. ”Rat tail” eli rotan häntä, karva vähenee kyljistä ja reisien ulkopinnoilta.

-> Ei mitään näistä oireista - Jekulla on ollut normaali karvanvaihto ja tuuhea turkki.
  -USEIN: karvan laatu huono+kuiva, ihon hilseily paikallisesti tai yleisesti, ihon tummuminen, märkäinen ihotulehdus, korvakäytävien tulehdus, ihon paksuuntuminen  -Kutinaa on harvoin. Mutta jos on rasvaista hilseilyä ja kehittyy märkäinen ihotulehdus, kutina saattaa olla voimakastakin.

-> Ainut oire on ollut hiivatulehdukset tassuissa hellekeleillä - alkoi vasta aikuisena ja tassut eivät olleet tulehtuneet muulloin kuin helleaikoina, jos aina silloinkaan. Karvanlaatu on ollut hyvä ja hilseilyä normaalimäärä karvanlähtöaikoina. Korvat eivät ole koskaan tulehtuneet.

Kutinaa oli kesällä 2017 ja 2018 runsaasti loppukesästä. Turkki myös muuttui elo-syyskuussa 2017 hyvin rasvaiseksi. Kutina on voinut johtua myös tassutulehduksista tai karvanlähdöstä, joten sitä on vaikea määrittää mistä on johtunut. Kutinaa ei ole ollut muulloin kuin tassutulehdusten yhteydessä.


2. MUITA MAHDOLLISIA OIREITA:
UROKSILLA siittiöiden määrä voi vähetä. Kivekset voivat olla normaalia pienemmät ja pehmeämmät rakenteeltaan.

-> Ei tietoa.
  HERMOTUSOIREITA (naamahermohalvaus, tasapainohäiriöitä)
-> Ei mitään näistä oireista Lähde ja lisätietoa: http://www.lappalaiskoirat.fi/?id=jalostus/kilppari_slk



JEKUN SUKU:


Jalostustoimikunnalta voi pyytää koiran suvun terveystiedot ja Jekun tiedot pyysin nyt toistamiseen. Edelliseen kertaan nähden kilpirauhastapauksia oli tullut jalostustoimikunnan tietoon huomattavasti enemmän. Harmittavasti tilanne ei ollut muuttunut yhtään avoimempaan suuntaan, sillä edelleen vain yhden koiran tiedot olivat julkisia -  kaikki muut yhdenksän tapausta oli salattuja tietoja. Yhden koiran omistajalta sain erillisen julkaisuluvan.

Jekun suvussa eli neljän polven sukutaulussa on kaksi kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavaa koiraa. Sekä yksi koira, jolla on vajaatoimintaa sairastava pentuesisarus. Lisäksi kahdeksalla koiralla on kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava jälkeläinen eli näiden koirien toinen vanhempi on erisukuinen, jolloin rasitettava voi myös tulla siltä puolelta.

Tämä on minusta äärimmäisen surullista, että tietoja ei julkaista julkisena. Olisi ollut mukava kysyä sukulaiskoirien omistajilta millaisia oireita on ollut. Toisaalta taas myös ehkä Jekunkin kohdalla sairaus olisi saatu todettua aiemmin, jos olisi päässyt keskustelemaan sukulaiskoiran omistajan kanssa jos esimerkiksi tassutulehdukset on olleet jonkun koiran oireina.

Jää vain arvailujen varaan miten paljon tietoja jätetään ilmoittamatta - osa syy salaiseen tietoon tai ilmoittamatta jättämiseen voi olla, ettei tiedetä että tietoja voi julkistaa. Toivottavasti muunlaisia syitä ei olekaan?

Suomelapinkoirilla ilmoitettuja kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavia koiria on ilmoitettu jalostustoimikunnalle 154 kappaletta, ja näistä vain arviolta alle puolella on julkaisulupa - loput ovat salattua tietoa.  Lieneekö yhtenä syynä salailuun se, ettei jalostustoimikunta suosittele jalostukseen kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavaa koiraa eikä sen jälkeläisiä, sekä kyllähän se vaikuttaa myös muiden sukulaiskoirien jalostuskäyttöön ja pentujen ostamiseen, ainakin kiinnostuksen vähenemisellä.

Jekun suvun kilpirauhastapaukset:

2 kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavaa koiraa
1.Ei julkista tietoa
2.Ei julkista tietoa
1 koiraa, joilla on kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava pentuesisarus
1.Ei julkista tietoa
8 koiraa, joilla on kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava jälkeläinen
1.Ii Lumiturpa Eemelin tytär Tievatuulen Fillakutri (Omistajan antama julkaisulupa)
2. Iiei Lumiturpa Nörrin poika Peikkovuoren Bastelli
3. Ei julkista tietoa
4.Ei julkista tietoa
5.Ei julkista tietoa
6.Ei julkista tietoa
7.Ei julkista tietoa
8.Ei julkista tietoa
Muut suvun julkiset kilpirauhasen vajaatoimintatapaukset:


Nämä tiedot löytyvät julkisesta listasta ja vaikka ne eivät suoraan Jekun suvussa näykään kertoo lista siitä, että kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastaa useampi sukulaiskoira.

Toinen syy tietojen lisäämiseen oli se, että kun kaikki muut suvun tiedot olivat salattuja.

Isän puolelta:

- Isän pentuesisaren Dagolas Kultakutri (eri pentue) pojalla kilpirauhasen vajaatoiminta- Tulettaren Hurmuri
- Isän pentuesisaren Dagolas Kultakutri (eri pentue) tyttärellä kilpirauhasen vajaatoiminta Tulettaren Josefiina
- Isänemän täyssisaren tyttärenpojalla kvt Murustiinan Valkosydän
- Isänisän täysveljen tyttärentyttärellä kvt - Tilkkuturkin Iltarusko


Emon puolelta:

- Emänemän täysveljen jälkeläisellä kilpirauhasen vajaatoiminta - Fidelis Pepsi
- Emänisän tyttärentyttärellä Jegolas Borgalla kipilrauhasen vajaatoiminta
- Emänisän, Fidelis Yasson, velipuolen pojalla kvt
- Emänisän, Fidelis Yasson, velipuolen tyttärellä kvt Pilvipolun Lazzarella

Ei kommentteja: