Jippo


Päivitetty  29.12.2023

Jippo 10-vuotta, 12.2.2021


 CANTAVIA YÖVILKKA
"Jippo"
s. 12.2.2011 -k. 19.7.2022
Suomen ja Valko-Venäjän muotovalio
Staalon Usvapeikko - Cantavia Mielitietty

KoiraNet| Kasvattaja
 
Lonkat C/D (2013 ja 2017), kyynärät 0/0 (2013), polvet 0/0 (2013), puhdas sydänkuuntelu (2013, epävirallisesti 2019), terveet silmät (2013, epävirallisesti 2018, normaalit silmänpaineet), prcd-PRA: Ei testattu, vanhempien mukaan terve, Pompen: Ei testattu, korkeintaan kantaja isän (A) tuloksen mukaan, geenitestattu DM terveeksi 2015. Ei pentueita lonkkatuloksen vuoksi.
 
Korkeus 51cm, paino 19,3kg (7/2015), 21kg (12/2013), normaalit kivekset ja purenta.

Testit: Luonnetesti +139 ja laukaisuvarma 2013  ja petotestattu/karhu 2017.
 
 
Jippo 10-vuotta ja 3 kk (5/2021)

 


Tervetuloa Jipon sivulle!

Jipo nukutettiin ikiuneen kuumana heinäkuisena päivänä 19.7.2022 lyhyen sairastelun jälkeen. Jipon kohtaloksi koitui ilmeisesti aivokasvain, mikä aiheutti  neurologisia ongelmia liikkeessä ja toinen puoli kasvoista halvaantui osittain aiheuttaen lieviä vaikeuksia syömiseen ja juomiseen, sekä silmän toiminta vähitellen heikkeni.  
 
Jipon kanssa vietettiin teltassa muutama yö, missä ne nukkui lähellä ennen kuin oli viimeisen matkan aika. Se katseli portilla silmiin ja autoa kohden kertoen, että tänään lähden. Suloisen kiltin nallen oli aika nukahtaa. Se jätti suuren tyhjän kolon kaikkien sen kanssa aikaa viettäneisiin ihmiseen, niin ainutlaatuinen se lempeydessään oli.
 
Jippo täytti 2021 10-vuotta!  Se on edelleen suloinen pieni höpönalle ja mamman mussukka.

Jippo on sosiaalinen ja iloinen hännänheiluttaja ja sitä ei maailman murheet paina. Piirtopää ei muista pahalla mitään ikäviä asioita tai ääniä. Se on se kuuluisa maailman kiltein ja helpoin koira. Se on pörröinen paketti puhdasta kultaa monessa suhteessa.

Ensimmäinen uusi vuosi meni lenkkeillessä rakettien paukkeessa tai kylkeä kääntäen - raketit ei olisi voineet vähempää kiinnostaa eikä vuosien kertyessä edelleenkään äänet sitä haittaa, paitsi leikkelepaketin avaaminen, sillä sitten pitää sängyn alta sännätä sata lasissa. 

Lapsista Jippo tykkää ihan mahdottomasti, vaikkei niiden kanssa vieläkään osaa täysin rauhallisesti ollakaan, mutta nameilla harhautettu Jippo on lasten paras toveri. Jippo on vieraillut muutaman kerran 4H-kerhoissa koiravieraana.

Jippo seuraa mielenkiinnolla muiden eläinten toimintaa  kaikki se bongaa, mutta onneksi puissa kiipeilevät oravat ei enää hurjasti sitä innosta eikä lintuparvet. Se ei hauku vaan katselee, mitä eläimet tuumailee. Kaveriksi käy jopa sammakot ja linnunpoikaset tai aikuiset vieraat urokset. 

Lempisana on ehdottomasti "Ruokaa!", sillä Jippo on aina valmis ruokailuun. Myös nakki, makkara ja keksi ovat niitä suosikkisanoja. Myös keksikaapin sijainti on sen tiedossa ja jos ruoka-aika on myöhässä. Jokaisena iltana ennen nukkumaanmenoa sen täytyy saada iltakeksi, ja se on suunnattoman pettynyt ja tuhahdellen laittaa nukkumaan ellei keksiä jostain syystä saakaan.

Jipon tapaa sisätiloista jossain nukkumassa, norkoilemassa keittiöstä tai leikkimässä Jekun kanssa tai itsekseen. Jipolle ei tarvitse tekemistä keksiä, mutta se on aina valmis tekemään juttuja. Aamuisin Jippo käy nuolemassa kaikkien kasvot ja iltaisin se laittaa nukkumaan sängyn viereen, mutta ennen sitä se haluaa tulla hetkeksi halitettavaksi.

Pentuaikana Jippo ei ole koskaan mitään huonekaluja järsinyt - joskus on joku muovinen kukkapurkki vaihtanut huonetta multineen päivineen (!) tai käpy kadonnut lasipurkista, mutta muuten mitä tahansa tavaroita on voinut jättää esille.

Kotiin tullessa Jippo on aina vastassa ja sen suusta löytyy kolmekin lelua, sukkia tai lapasia,  öristen se tepastelee ympärillä ja esittelee hienoja "saaliitaan" pää tyytyväisyydestä keikkuen. :)

HARRASTUKSET:
 
Jipon kanssa on kokeiltu ja harrastettu monenlaista. Sen kanssa on suoritettu pentuaikoinan peltojäljen alkeet, kokeiltu verijälkeä, rallytokoa sekä noseworkia. Kerran käyty rallytokon kokeissakin. Suoritus meni muuten mukavasti, mutta kuvista katseltuna se päätti istahtaa selän taakse pariin kertaan pitämään kuumana päivänä ajattelutuokion. Joten tuloksena hylätty.  Kiva koirakansalainen-testissä myös päätyi hylkäykseen, kun ohituskoirana oli sen ystävä Karma, mitä ei vain voinut millään vastustaa.

Pitkät rauhalliset metsälenkit haahuiluineen ovat Jipon mieleen ja parasta on, kun välillä istutaan kannonnokkaan ja Jippo saa kohnottaa keppien perässä.


8/2016


TERVEYS:
 
Jippo on perusterve turre, millä on tutkittu kilpirauhasarvot normaaliksi ja silmät on myös epävirallisesti tutkittu terveeksi silmänpohjasta ja linsseistä sekä silmäpainearvot normaalit. Jipolla on ollut satunnaista silmien vuotamista ja punoitusta, mihin ei löytynyt selvää syytä laajoista tutkimuksista huolimatta. Ainoastaan lievää sidekalvontulehdusta. Silmien oireilu on helpottanut/loppunut maalle muutettua. Ilmeisesti taajaman katupöly aiheuttanut oireita.

Jipolla on puhjennut
anaalirauhasfisteli oikealta puolelta 2018, ei ole uusinut.


Jippo kävi 5/2019 senioritarkastuksessa: Yleiskunto hyvä, paino 20.6 kg. Tutkimuksessa todettiin mm. seuraavaa: Ei sivuääniä sydämessä, ei poikkeavaa hengitysäänissä. hyväkuntoinen turkki Ei arkistuksia, turvotusta tai liikerajoituksia etujaloissa. Takajalkojen suhteen samaa kuin etujalkojen osalta, mutta Jippo ei pitänyt lonkkienmanipulaatiosta ja sen takaselän lihakset ovat jännittyneet.

Jipon lonkkavika ei arjessa kovin paljon näy, ainoastaan, mikäli makaa pitkään kylmässä. Vaatii hierontaa, muttei muuta arastelua ja huomaa liikkeistä. Jippo kävi uusintalonkkakuvissa tammikuussa 2017 ja tulos oli ennallaan (C/D), mutta yhä edelleen lonkat näyttivät hyvältä tulokseen nähden.

Jippo luovutti verta 7/2015 Hannes Lohen tutkimusryhmälle.


Lonkkakuva 12/2013 C/D - Jipolla ikää 2v 10kk
Lonkkakuva 1/2017 C/D -Jipolla ikää 5v 11kk

Oikea kyynärä 12/2013 C/D - Jipolla ikää 2v 10kk
Tulos 0/0

Vasen kyynärä 12/2013 C/D - Jipolla ikää 2v 10kk
Tulos 0/0

 
Petotesti, Vihti 8.4.2017 -  petona karhu
 
 
Petotesti - karhu - lauman tulos: 
 
Koiran reaktio hajujälkeen: Pieni 
Reaktio nähdessään pedon: Siirtyy omistajan taakse 
Haukkutyöskentely: Haukkuu omistajan vierellä ja haukkuu ohi 
Koiran toimintakyky pedon liikkuessa: Pieni 
Rohkeus: Katsoo muualle 
Etäisyys: Sopiva turvaetäisyys (Alussa liian lähellä) 
Taistelutahto: Pieni 
Väistöliikkeet ja ketteryys: Hitaat 
Työskentelykestävyys: Pieni 
Palautuminen: Palautuu välittömästi

Tuomarikommentit:
 
"Sillä (Jipolla) oli enemmän toimintakykyä  tossa tilanteessa touhuta ja haukkua ja tehdä. Toisella (Jekku) kesti vähän pitempään.

Peräänlähtöhaluja/karkottamista ei ollut kummallakaan, sinne  teidän taakse turvallisesti, mielellään jäivät odottelemaan jos se karhu lähtisi pois.

Ei tässä jää koirille mitään hampaankoloon, palautuu hyvin." Luonnetesti:
  
Lapua 28.7.2013, tuomareina Sirkka Lempinen ja Jorma Lankinen

Toimintakyky: +1 Kohtuullinen
Terävyys: +1 Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu: -1 Haluton
Taistelutahto: -1 Pieni
Hermorakenne: +1 Hieman rauhaton
Kovuus: +3 Kohtuullisen kova
Temperamentti: +2 Kohtuullisen vilkas
Luoksepäästävyys: +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus: Laukausvarma +++


+139 ja laukausvarma

NÄYTTELYT:
 
Erikoisnäyttely 24.3.2019, Espoo (Lappalaiskoirien erikoisnäyttely) VET-EH
 
8v nuori, selvä sukupuolileima, hyvät mittasuhteet. Urosmainen pää, hyvät korvat. Niukat tasapainoiset kulmaukset. Hyvä runko. Karva ei parhaassa kunnossaan. Askel saisi olla pidempi. Liikkuu ahtaasti takaa, esiintyy mallikkaasti.
(Oma huomautus;. turkki ajeltu lyhyeksi keväällä 2018)

Ryhmänäyttely 1.5.2017, Sastamala VAL-ERI VAK SA
 
"Hyvät mittasuhteet, oikeamuotoinen pää, etuosa saisi olla paremmin kulmautunut, vahva selkä, oikein kiinnittinyt häntä, niukat takakulmaukset, taka-askel voisi olla tehokkaampi"
 
(Oma huomautus; turkki ajeltu lyhyeksi keväällä 2017)
 

 
Valko-Venäjä, Minsk 29.11.2015, Olga Kojevnikova, Valko-Venäjä AVO-ERI SA AVK1 PU2 SERT VA-CACIB- > FIN & BY MVA


Valko-Venäjä, Minsk 28.11.2015, Lisbeth Mach, Sveitsi

AVO-ERI SA AVK1 PU1 SERT CACIB ROP


Laihian ryhmänäyttely 22.2.2014 , tuomarina Matti Palojärvi:
 
AVO-ERI SA AVK1 PU1 SERT VSP

"Musta merkein. Keskikokoinen. Mittasuhteiltaan oikea. Hyvä pää, erinom.korvat Vahva runko. Riittävä raajaluusto. Hyvät kulmaukset. Erinom. karvapeite. Hyvä häntä. Tehokas liike. Miellyttävä luonne"  
 Laihian ryhmänäyttely 4.5.2013, tuomarina Sakari Poti 

AVO-ERI SA AVK1 PU2 SERT
 
"Tummanharmaa valkoisin merkein. Keskikokoa hieman kookkaampi. Erinomaiset mittasuhteet. Komea pää. Erinomainen runko ja raajarakenne. Turkki ei parhaimmillaan. Oikea-asentoinen häntä. Hyvä liike. Rauhallinen miellyttävä luonne. Koko 51cm"

Tammikuu 2015Joulukuu 2014

Marraskuu 2014
Loppuun vielä muutamia lempikuviani Jiposta vuosien varrelta:

Syyskuu 2014


Huhtikuu 2014

Helmikuu 2014


Tammikuu 2014


Kesäkuu 2013

Kesäkuu 2013

Huhtikuu 2013


Helmikuu 2013Tammikuu 2013


Joulukuu 2012


Kesäkuu 2012
Toukokuu 2012
Helmikuu 2012 - vuosi ja kuukausi


Lokakuu 20118kkJippo pentuna:

14-viikkoa 2 päivää. Kuva: kasvattaja


13,5 viikkoa
12-viikkoa


10-viikkoa

Toinen päivä uudessa kodissa.


Jippo 6,5-viikkoa. Kuva: kasvattaja

Toinen tapaaminen - Jippo 6-viikkoa

Toinen tapaaminen - Jippo 6-viikkoa


Ensitapaaminen - Jippo 4-viikkoa

Ensitapaaminen - Jippo 4-viikkoa
Kuvagallerioita:

Rakennekuvia | PääkuviaLiike- ja vauhtikuvia |

Kuvagalleria 2011, osa Ikuvagalleria 2011, osa II