lauantai 8. huhtikuuta 2017

Petotesti: Karhu




Petotestejä on järjestetty Suomessa jo pitempään ja olemme mielenkiinnolla seuranneet eri rotujen testejä erilaisista medioista. Testissä käytetään täytettyä eläintä, mikä on ohjattavan pyörillä kulkevan alustan päällä sekä eläimen luontaista hajua (jätöksiä). Petoja on valittavana neljä - karhu, susi, ilves ja villisika. Koiran voi testata omistajan kanssa kahden tai laumana, jolloin testissä on vaikkapa koko perheen kaikki koirat (jokaiselle koiralle täytyy olla oma ohjaaja). Koira on testissä liinaan kytkettynä, joten se ei pääse karkaamaan ja mikäli koira pelkää/panikoituu niin testi keskeytetään - koiran ehdoilla testataan. Testin hinta on 60€ ja saman omistajan toinen koira / testi eri pedolla +40€ jne.

Ennen testiä tuomari haastattelee omistajat ja kyselee millaisia koirat ovat arjessa, mitä harrastellaan sekä antaa toimintaohjeet testiin. Jutustelun jälkeen siirrytään testipaikalle. Ihan kuten luonnetestissäkin, omistajan/ohjaajan rooli testissä on vain olla hiljaa paikallaan ja ainoastaan huomioida, ettei liina pääse kiertymään jalkojen ympärille. Testituomari kertoo testin aikana miten toimitaan ja testin lopuksi koiria saa kehua, kun tuomari antaa siihen luvan.   Omistajan osalta siis helppo testi.

Paikallinen koirakerho järjesti petotestin ja ilmoitin pojat siltä seisomalta - pedoksi valikoitui harkinnan jälkeen karhu, koska se olisi luultavammin näistä pedoista se johon todennäköisemmin voisimme retkillämme törmätä ja myös koiralle ehkä se vaarattomin vaihtoehto. Sutta en halunnut senkään vuoksi testata, koska susi on koiralle vaarallinen ja jos koira jotenkin mieltää testissä olleen hajun pedon vaarattomuuteen, niin pähkäilin että susitestaamisesta olisi koiralle enemmän haittaa.    Ilveksiä liikkuu täällä Vihdin alueella ja niistä tulee näköhavaintoja aina satunnaisesti.

Päädyimme petotestaamaan omat koiramme laumana, koska liikumme luonnossa lähes aina koko porukalla. Lisäksi kummatkin koirat on aikaisemmin jo luonnetestattu, joten niiden osalta oli siis tiedossa miten ne ylipäätään reagoivat erilaisiin ärsykkeisiin ja miten toimivat arjessa. Jekku luonnetestattiin tasan 2-vuotiaana ja petotesti-ikä oli niin ikään paria päivää vaille 8-vuotta. Jippo taase luonnetestattiin reilun 2,5-vuoden iässä ja petotesti ajoittui vajaaseen 6,5-vuoteen.  Petotestissä ei ole ala- eikä yläikärajaa.

Aluksi koirat päästettiin tutkimaan pedon jätöksiä - tässä meidän testissä jätökset oli asetettu tiiliskiven päälle enkä osaa sanoa oliko siinä miten paljon muiden koirien hajuja ja oliko sama jätös ollut kaikkien siihen mennessä osallistuneiden koirien haisteltavana.

(Kuvituskuva, Ranuan Palle Jooseppi)
  • Petotesti - karhu - lauman tulos:
    • Koiran reaktio hajujälkeen: Pieni
  • Reaktio nähdessään pedon: Siirtyy omistajan taakse
  • Haukkutyöskentely: Haukkuu omistajan vierellä ja haukkuu ohi
  • Koiran toimintakyky pedon liikkuessa: Pieni
  • Rohkeus: Katsoo muualle
  • Etäisyys: Sopiva turvaetäisyys (Alussa liian lähellä)
  • Taistelutahto: Pieni
  • Väistöliikkeet ja ketteryys: Hitaat
  • Työskentelykestävyys: Pieni
  • Palautuminen: Palautuu välittömästi
  • Video tekstin lopussa!


Tuomarikommentit:

[Jekku kellii täyttä päätä hangella tuomarin kertoessa testistä]


"Sillä (Jipolla) oli enemmän toimintakykyä  tossa tilanteessa touhuta ja haukkua ja tehdä. Toisella (Jekku) kesti vähän pitempään.

Peräänlähtöhaluja/karkottamista ei ollut kummallakaan, sinne  teidän taakse turvallisesti, mielellään jäivät odottelemaan jos se karhu lähtisi pois.

Ei tässä jää koirille mitään hampaankoloon, palautuu hyvin."



Sami lähtee ensin Jipon kanssa kävelemään karhua päin ja minä taas Jekun kanssa (ei näy kuvassa) - Jekku jäi nuuskimaan ja tutkimaan koirien hajujälkiä. Jippo lähti tutkimaan tulijaa.


Jippo meni aika lähelle karhua, pyörähti sen edessä ja pari höpöhaukkua päästi ilmoille, minkä jälkeen tovin katseli sitä, ja päätti sen jälkeen mennä nuuskimaan omiaan.


Jekku saapuu lähemmäs ja Jippo käy uude tutustumisen tekemässä karhuun, tässä vaiheessa jo mietityttää. Jekku on saapunut lähelle ja jatkaa edelleen välinpitämättömästi hajujen tutkimista.




Jekun jatkaessa omiaan Jippo tutkii karhua kiertäen sen toiselle puolelle ja tekee nelinkertaisen ilmoitushaukun, mihin Jekku reagoi välittömästi. Tämä on hyvin tuttua käytöstä pojille - Jippo on se joka tutkii asian, ilmoittaa ja siihen ilmoitukseen Jekku reagoi ja alkaa puolustamaan, Jippo taustahaukkuen mukana. Jipon ilmotushaukku on yleensä yksinkertainen, tänään petotestissä niitä tuli neljä.




Jekku ottaa vastuun ja alkaa haukkua, Jipon kiertäessä mamin taakse, vaikka sen ohjaajana on Sami. Jippo jatkaa taustahaukkua Jekun ollessa karhun ja ihmisen välissä. Jekku käyttää myös häntää ja tömistää etujaloilla.


Karhun puskiessa lähemmäs Jekku jatkaa haukkua samalla peruuttaen meidän taakse ja sieltä paukuttaa tukihaukkua. Tätä se teki luonnetestissäkin. Jippo tukee haukkuen ja päättää siirtyä vähän etäämmäs karhun lähestyessä.


Karhun kääntyessä ja tehdessä lenkin Jekku ryntää merkkaamaan Jipon haukkuessa. Välittömästi karhun lähestyessä Jekku alkaa haukkua Jipon antaessa taas Jekulle tilaa.

Karhu on saavuttanut ihmislauman, pojat haukkuvat karhulle etäämpää, mutta päättävät lähestyä karhua. Jippo kiertää taas mamin selän taakse, mutta lähemmäs petoa.



Karhu on lähtenyt ja Jekku jatkaa haukkumista siirtyen ihmisiä lähemmäs, Jippo pysyy etäällä. Pedon tullessa uudelleen minua lähemmäs molemmat pojat, erityisesti Jekku korjaa asemiaan ja tulee minun lähelle haukkumaan, myös Jippo siirtyy lähemmäs. Karhun lähdettyä pojat haukkuvat karhun lähtöpaikalle saakka, ja kehuista ovat tohkeissaan, ja palautuvat välittömästi ja alkavat kelliä lumihangessa.


Puhelimella kuvattu video, paikoin ei tarkentanut, mutta video on kuitenkin informatiivinen ja muisto testistä joten jätän sen tähän.

Jälkisanat:

Verrattuna poikien luonnetestiin ja tähän petotestiin niin ne kyllä käyttäytyivät niille tyypilliseen tapaan. Jippo oli luonnetestissä nuorena poikana puolustushaluton ja taisteluhalua pienesti. Toimintakykyä löytyi kohtuullisesti ja kohtuullisen kova (ei niin muista ikäviä asioita). Jippo kyllä ilmoittaa ja tukee, mutta jättää puolustamisen muiden hommiksi. Luonnetestituomari kuvaili Jippoa tyhmäksi, kun se ei reagoinut luonnetestissä oikeastaan mihinkään ärsykkeeseen.

Luonnetestissä Jekulla löytyi pientä puolustushalua ja taisteluhalu oli kohtuullinen. Jekku luonnetestissäkin tuki ohjaajaa ensin edessä, vierellä ja vähän takana. Myös sen höntyilevä ja välinpitämätön asenne näkyi tässäkin testissä, se on hidas reagoimaan.  Luonnetestissä Jekku sai tuloksen kohtuullisen vilkas, mutta se oli siinä välinpitämättömän rajamailla.  Toimintakyky silloin kaksivuotiaana oli kohtuullinen ja kovuuden suhteen hieman pehmeä (muistaa ikäviä asioita). 

Terävyys molemmilla pojilla oli luonnetestissä pieni, eikä jäljellejäävää hyökkäyshalua (ihmiseen) eikä karhuunkaan.

Luonnossa liikkuessa meille on tullut ennen ( ja jälkeen) petotestin tilanteita, missä on ollut metsässä joku minkä koirat ovat vaistonneet tai tulkinneet epäilyttäväksi, ja niissä tilanteissa reaktio on ollut voimakkaampaa kuin tässä petotestissä.  Tukea siis koirilta tulee, mutta itseäänhän ne eivät pedolle syötä.

Testi oli hyvin järjestetty ja ehdottomasti lähdetään sitten uuden koiran (jos joskus tulee) kanssa petotestamaan.

1 kommentti:

Sanna kirjoitti...

Nuoko ovat siis aivan oikeita täytettyjä eläimiä? Aika mielenkiintoista, miten nämä luonnetestit järjestetään. Olisi kiva meidänkin koirilla teettää joskus tämmöinen. Kukahan näissä on tuo eläintentäyttäjä? Saisikohan näitä kotiinkin.