Aktivointilelut


Tältä sivulta näet käytössämme olevat erilaiset aktivointilelut arvosteluineen ja käyttökokemuksineen. 

Ruoanhankinta on koiraeläinten ja kaikkien muidenkin eläinten elinehto. Lisäksi se on yksi aikaavievimmistä ja tärkeimmistä puuhista. Aktivointilelut mahdollistavat koirille lajityypillisen käyttäytymisen nykyaikana, jolloin meidän kanssa elävät lemmikkikoirat eivät hanki itse ruokaansa.  Lemmikkikoirien elämästä puuttuukin iso osa tekemistä ja sen ne usein suuntaa esimerkiksi kodin tuhoamiseen tai huonoon hihnakäytökseen.

Koirille voi antaa päivittäisen ruoan aktivointilelujen kautta joko osaksi tai kokonaan - aktivointileluja voi täyttää erilaisilla lihapakasteilla, kuivilla tai turvotetuilla nappuloilla.  Nykyään erilaisia lihapakasteita löytyy runsaasti marketeista, lemmikkitarvikeliikkeistä ja Jahti&Vahtia myyvistä rautakaupoista tai kennelrehun ja vastaavien myymäläautoista. Erityishetkinä, kuten koiran syntymäpäivänä, aktivointilelun voi  täyttää koiranmakkaralla, märkäruoalla,  maksamakkaralla tai rusinattomalla maksalaatikolla.

Koiralla kuluu aika puuhastella lelujen parissa ja onhan sitä hauskaa myös katsoa. Innokkaan ja tuhoavan koiran käytöstä voi ohjata näinkin helposti positiivisella tavalla johonkin sellaiseen,  mikä väsyttää sitä.  Mikäpä sen mukavampaa kuin ottaa tavaksi, että kun isäntä tai emäntä livahtaa ovenraosta työpäivää tekemään jää koira vaikkapa jäädytetyn Kongin kanssa puuhastelemaan.  Ei se ikäväkään niin helposti yllätä, kun kotona saa hankkia omaa ruokaansa ja sitten  väsyneenä laittaa nukkumaan, ja pianhan hihnanjatkekin on palannut kotiin.
 Mitään isoa aktivointileluarsenaalia ei tarvitse kerätä, muutama hyvin valittu lelu riittää - ne olen merkinnyt Jekkula suosittelee-merkillä. Näiden merkittyjen lelujen kohdalla hinta-laatu-suhde on kohdallaan, ovat olleet meidän koirien käytössä kestäviä ja toisaalta taas lelu säilyttää mielenkiintonsa vuosien ajan.  Mikään lelu ei ole ikuinen ja rikkoutumaton, joten kannattaa testata lelujen kestävyyttä omalla koiralla ensin vahtien ja ohjaten koiran leikkimistä.
Lelu-esittelyiden lopusta löydät linkit muutamaan nettikauppaan ja osalla liikkeistä on kivijalkamyymäläkin, unohtamatta pieniä paikallisia lemmikkitarvikeliikkeitä. Kannattaa kysyä myymälästä mahdollisuutta saada tilata tuotteita hyllyyn, jos joku kiinnostava aktivointilelu myymälän valikoimista puuttuu.  Toivotamme mukavia aktivointileluostoksia ja toivottavasti tästä esittelystä on ollut apua oikeanlaisen lelun valinnassa. AKTIVOINTIPELIT

"Keila"


Pestävyys: 
Puhdistettava heti käytön jälkeen nahkealla rätillä.
Muuta: Alustaltaan liukas ja pelattava yhdessä koiran kanssa. Käyttöä valvottava ettei koira nakertele keiloja.
Hinta: n. 20€
Puiselta laudalta löytyy 7 keilaa joiden sisälle voi piilottaa namin. Pelin ideahan on yksinkertainen - tuupata kuonolla tai tassulla keilat nurin ja popsia herkut. Peli on siis älyttömän helppo ja nopeasti pelattu. Vaikeustasoa voi nostaa opettamalla koiran tuomaan kaatuneet keilat.


Valittavasti tämän pelin valmistaja ei tiedossa ja myynnissäkään tätä ei näytä enää olevan, mutta samalla periaatteella toimivia pelejä löytyy muovisena ja puisena.

 Best Friends

Brainy


Pestävyys:  Puhdistettava heti käytön jälkeen nahkealla rätillä.
Muuta: Alustaltaan liukas ja pelattava yhdessä koiran kanssa. Käyttöä valvottava ettei koira nakertele tai raavi peliä hermostuessaan.
Hinta:  n.20€
Brainy vaatii koiralta hieman kykyä hallita tassuja - idea on tassulla raapaista pelin pintaa ja saada aukko namin kohdalle.

Aluksi koira saattaa yrittää purra kulmista/raapia vimmatusti, joten kannattaa hieman pidellä pelistä kiinni (hanskat kädessä), että koira ymmärtää idean.Hau Hau Champion
Circle Problem


Pestävyys:  Puhdistettava heti käytön jälkeen nahkealla rätillä.
Muuta: Alustaltaan liukas ja pelattava yhdessä koiran kanssa.
Hinta:n.20€
Circle Problemissa yhdistyy sekä tassujen, että kuonon käyttö ja tämä vaatii koiralta jo hieman päättelykykyä.

Kuonolla tai tassulla liu'iutetaan pyöreitä palikoita jotta saadaan namit koloista. Punainen keila täytyy nostaa ensin pois jotta voi siirtää keltaista kuutiota jotta saa viimeisenkin herkun piilosta.

Keltaista kuutiota koirat yleensä yrittävät ottaa kiinni hampailla joten olethan aluksi näyttämässä miten peli toimii.

AKTIVOINTILELUT

Näiden aktivointilelujen kanssa koirilla kuluu aika myös yksinkin. Kannattaa ensin seurata muutamia kertoja onko koiralla kiinnostusta repiä lelu hajalle, sillä nämäkään eivät ole ikuisia ja kaiken kestäviä.

Best Friend
Bone
Pestävyys: Konepestävä, huuhdeltava hyvin pesun jälkeen
Käyttäjä: Molempien mieleen
Hinta:
Käyttääpä koira kuonoa, tassua tai hampaita on tästä yksinkertaisesta aktivointilelusta iloa. Muoviseen luun molemmissa päissä on onkalot, joihin voi nameja piilottaa. Leikkaamalla kumisiivekkeitä pois helpotetaan namien ulos tulemista.

Lelua toi läpsiä tassulla tai työntää kuonolla - Jekun taktiikka on tyhjentävämpi; se nostaa lelun ilmaan ja tiputtaa lattialle, niin että namit sinkoilevat.


Best Friend

Bouncy


Käytössä: Oranssi 1kpl
Pestävyys: Konepestävä, huuhdeltava hyvin pesun jälkeen
Hinta:

Erityisesti tämän tuotteen kohdalla toivoisin tuotekehittelyä - jos Bouncy olisi suuremmassa koossa ja aukot varustettu pienillä muoviliuskoilla tämä olisi kyllä yksi markkinoiden hauskimmista aktivointileluista. Nykyisessä koossa aivan liian pieni ja namit tippuvat koloista liian helpolla. 

Bouncy onkin jäänyt hyvin pitkälti käyttämättä.
Kuva ©  Best Friend

Best Friend
Clever

Käytössä: Punainen M-koko 2kpl sekä oranssi L-koko 1kpl
Pestävyys: Konepestävä, huuhdeltava hyvin pesun jälkeen
Käyttäjä: Molempien mieleen
Hinta:
Labyrinttipallo pyörii vinhaa vauhtia, mutta nameja tipahtelee epäsäännöllisesti. Jokaiselta koiralta tulisi löytyä tämä perinteinen aktivointipallo - sitä löytyy monelta eri valmistajalta, eri värisinä ja kokoisina.

Pallo on hyvin kestävä ja kimmoisa, joten soveltuu vaikka ulkoleikkeihin. Suurempi koko soveltuu paremmin yksinolo-leikkeihin, koska se ei vieri huonekalujen alle piiloon.

Ensimmäinen tällainen pallo hankittiin jo vuonna 2009 Jekun tullessa uuteen kotiinsa.

Jippo työntelee palloa kuonollaan ja tassulla auttaa palloa pois koloista, kun Jekku taas nostaa pallon suuhunsa ja tiputtaa lattialle. Usein pallon kanssa tehdään tiimityötä - Jippo hakee pallot tiukoista paikoista ja Jekku tyhjentelee Jipon kärkkyessä sinkoilevia nameja.
Best Friend
Treat Ball M

Pestävyys: Konepestävä, huuhdeltava hyvin pesun jälkeen
Käyttäjä: Molempien mieleen
Hinta:
Nystyröiden vuoksi arvaamattomasti poukkoileva nameilla täytetty pallo on molempien yksi suurimmista suosikeista. Ehdottomasti hintansa arvoinen.  Pehmeä kumikaan ei naarmuta lattioita.Tähän toivoisin enemmän kokoja saataville.
Best Friend
Tyre


Pestävyys:
Konepestävä, huuhdeltava hyvin pesun jälkeen
Hinta:
Renkaaseen voi laittaa kuivanappuloita, jolloin sen vaikeustaso on helppo, tai täyttää jauhelihalla/turvotetuilla nappuloilla jolloin vaikeustaso kasvaa.

Tämä on mainio lelu ihan vain heittelemiseen ja noutamiseen.
Busy Buddy
Twist-n-Treat


Pestävyys: Käsinpestävä, konepesu muuttaa pinnan väritystä.
Käyttäjä: Jipon suosikki
Hinta:

Ufon muotoinen Twisti liikkuu veikeästi ja se on aika usein haluton menemään sinne suuntaan, mihin koira yrittää sitä työntää, joten mielenkiinto pysyy yllä.

"Twisti" on Jipon ehdoton suosikki jo heti alusta saakka - se aina valitsee juuri tämän tyhjennettäväksi.

Aukon kokoa pystyy säätämään namien mukaan tai jos vaan haluaa nostaa vaikeustasoa. Tämä on myös yksi sellaisista jota suosittelemme lämpimästi.Busy  Buddy
Chuckle


Pestävyys: Käsinpestävä sisällä olvan äänimekanismin takia.
Muuta: Mikäli punttia heiluttaa tai tiputtaa siitä kuuluu ääni.
Ainut äänimekanismin omaava aktivointilelu tässä taloudessa ja markkinoilla on niukasti vastaavanlaisia myynnissä. Haluaisin ehdottomasti lisää tällaisia aktivointileluja joissa olisi mukana myös ääni.
Hinta: Tämä on todella kestävä ja laadukas, sekä myös painavin muihin vastaaviin nähden. Hankintavuosi oli 2009 ja lelussa ei ole vieläkään mitään kulumia. Jekun ensimmäinen aktivointilelu ja se tunnetaan nimellä Puntti.  Tätäkin Jekku tyhjentää tiputustaktiikalla kun Jippo taas työntelee kuonolla.
Contempo

Bravo


Pestävyys: Konepestävä, huuhdeltava hyvin pesun jälkeen
Miinusta: Kovaa muovia, naarmuttaa lattioita. Kovaääninen kolahdellessaan lattiaan.
Käyttäjä: Jekun suosikki
Hinta:

Bravo on yksi niistä veikeistä leluista, jonka liikerataa koiran on vaikea arvioida ja se ominaisuus tuntuu olevan yksi tärkeimmistä mielenkiinnon säilyttäjistä.  Miinuksia tulee kovasta materiaalista ja leluunkin on tullut naarmuja niistä kohtaa missä se koskettaa lattioita.


Kong
Extreme

(Musta M-koko)

Pestävyys: Konepestävä, huuhdeltava hyvin pesun jälkeen
Hinta:

Kong, ja erityisesti nämä mustat Extremet, on kestäviä ja ne voi täyttää tahnalla, jauhelihalla tai turvotetuilla nappuloilla . Lelun voi myös pakastaa, mikä tuo iloa myös kuumiin kesäpäiviin tai jos haluaa, että herkkujen nauttimiseen koira kuluttaa kauan aikaa.
Kong
Stuff-A-BallPestävyys:
Konepestävä, huuhdeltava hyvin pesun jälkeen
Hinta: L-koko 13,95€

Pelkillä kuivilla nappuloilla täytetty Stuff-A-Ball on äärettömän helppo tyhjentää suuren suuaukon vuoksi ja tällöin lelun liikeratakaan ei tuo hurjasti jännitystä.

Täytäpä lelu jauhetun lihan ja nappuloiden sekoituksella jolloin lelu näyttää parhaimmat puolensa - lelun tyhjentäminen käy hyvin haasteelliseksi. Tällöin L-kokoisen lelun aukko on hieman liian pieni lapinkoiran kokoisille, joten mieluusti se XL-koko kannattaa hankkia.

Karvakorvat aikansa nuoltuaan käänsivät lelun suuaukko alaspäin ja pyörittelivät tavanomaiseen tapaansa, jolloin kaikki viimeisetkin herkut oli saatu ulottuville.

Ulkoreunan raot voi täyttää vaikkapa maksamakkaralla tai muulla tahnamaisella tai vaikkapa koirille tarkoitetulla hammastahnallakin.

Soveltuu myös ulkoleikkeihin heittoleluksi tai hampaiden puhdistukseen. Märkänä pallo kyllä kerää hyvin karvoja ympärilleen, joten vähintäänkin huuhdeltava hyvin käytön jälkeen.

Kuivanappuloilla täytettynä.

Nappula-jauhelihaseoksella täytettynä pallo asetettiin jalkojen väliin ja nuoltiin yläkautta,
Jekku käytti tassua pallosta kiinnipitämiseen.


Kong
Wobbler


Pestävyys: Yläosa konepestävä, huuhdeltava hyvin pesun jälkeen. Alaosassa hiekkatäyte, käsinpestävä/pyyhittävä
Miinusta: Kovaa muovia, naarmuttaa lattioita. Äänekäs.
Käyttäjä: Jekun suosikki
Hinta:

Hiekalla täytetty alaosa pitää Wobblerin pystyssä ja idea onkin läpsiä tassulla niin että Wobbler keikkuu puolelta toiselle ja tiputtaa satunnaisesti namin jos toisenkin.

Aseta mieluusti Wobbler tukevan maton päälle, sillä miinusta tulee kovasta muovista ja äänekkyydestä, mutta muuten erinomainen ostos ja mielenkiinto on tämän suhteen säilynyt. Usein se viimeinen nami ei tahdo tulla millään ulos joten kannattaa vahtia koiran leikkimistä ettei ala puremaan yläosaa auki. Litter Bigger
Roll-a-treat-ball (UUSI)


Pestävyys: Haasteellinen pestävä, käsinpesu
Miinusta: Pallon materiaali vetää puoleensa hyvin runsaasti karvoja ja ohut materiaali on helppo repiä rikki. Soveltuu koirille joilla ei ole lelujen repimistaipumusta.
Hinta: n.10€

Roll-a-treat-ball tuo uutta vaikeustasoa perinteiseen aktivointipalloon nähden. Sisällä oleva kuutio pudottelee nameja hyvin satunnaisesti ja tämän kanssa koira joutuu työskennellä enemmän.

Täyttäminen ja namien saaminen levitettyä tasaisesti kuutioon vaatii myös täyttäjältä hieman viitseliäisyyttä.

Koirien mielestä erittäin kiinnostava aktivointipallo ja ne kuskailevat tätä tyhjänä luokseni vinkkinä, että voisi täyttää uudelleen.


West Paw Design
Tux Treat Toy (UUSI)

Pestävyys: Konepestävä, huuhdeltava hyvin pesun jälkeen
Muuta: Kelluva, äärimmäisen kestävä ja haastava

Hinta: n.15€Tux on yksi markkinoiden kestävimmistä aktivointileluista ja saanut laajasti erinomaisia arvosteluita käyttäjiltä. Sen muotoilu on koiralle hyvin haasteellinen ja antaakin siksi pitkäksi aikaa tekemistä. Lelu on kimmoisa joten soveltuu myös heittoleluksi, mutta parasta on, kun sen täyttää esimerkiksi jauhelihalla.  Lyhyellä käyttökokemuksella Tux päätyi suosikkilistamme kärsisijalle.


Muut nimettömät:Keltainen

Pestävyys:
Konepestävä, huuhdeltava hyvin pesun jälkeen
Hinta:
Markettiostos, joka osoittautui hyväksi hankinnaksi. Jauhelihalla täytettynä tämä on karvakorvien  mieleen - kielellä lipovat jauhelihan kumisten liuskojen välistä.

Kilttien koirien lelu - ei sovellu sellaisille jotka repivät lelun kappaleiksi.Nystyräluu
Pestävyys: Konepestävä, huuhdeltava hyvin pesun jälkeen
Hinta:

Nystyräinen luun mallinen aktivointilelu haastaa koiran mukavuusrajojen ulkopuolelle. Nystyrät hankaavat tassua ja kieltä vasten, joten soveltuu vain koirille joilla on korkeampi kipukynnys/suurempi taistelutahto.

Lelun nystyrät hieroo ikeniä ja auttaa puhdistamaan hampaita joten soveltuu erityisen hyvin pentujen aktivointileluksi.

Leluun mahtuu paljon herkkuja ja sen voi täyttää myös kuivanappuloiden lisäksi myös jauhelihalla tai turvotetuilla nappuloilla.

Valitettavasti valmistaja ei ole tiedossa, mutta vastaavia on markkinoilla myös eri muotoisina.DIY
Aktivointipeli

Tarvikkeet: Muffinsivuoka ja tennispalloja


Aktivointileluja voi tehdä itsekin ja muffinssivuokia löytyy useammasta taloudesta tyhjän panttina. Nerokas itsetehty peli hyödyntää vuokaa, jota käytetään harvemmin. Vuoka on pestävä hyvin käytön jälkeen.
OSTOPAIKKOJA
Zooplus
Musti ja Mirri
Peten koiratarvike - aktivointilelut
Peten koiratarvike - Kong-lelut (sis. kaikki ko. merkin lelut)
Best Friend
Pet Net Store
Lemmikkitalo.fi
Lemmikkikauppa.fi 

Ei kommentteja: