tiistai 22. maaliskuuta 2011

Koiran lääkekaappi

Pennuntuloa ajatellen yksi tärkeimmistä asioista on koiran lääkekaapin päivittäminen.

Pieni pentu tutki maailmaa maistellen purukumeista tupakantumppeihin ja mädäntyneisiin linnun- ja myyränraatoihin ja sinne mahaan kulkeutuu kaikkea muutakin sopimatonta, joten tästä syystä on hyvä olla kotosalla kaikkea tarvittavaa lääkitystä ja olla erittäin valppaana.

Me emme mieluusti vie pientä pentua turhaan eläinlääkärille mahavaivojen takia, kun eläinlääkäriasemalta on iso riski saada jotain muutakin kulkutautia, kuten meille kävi Jekun ollessa pieni, kts. kuva alta.

Ulko- ja sisäloiset:

Axilur
- Matolääke

Ruoansulatusongelmat ja ripuli:

Aptus Nutrisal
- Lisäravinneseos nestetasapainon säilyttämiseen

Aptus Attapectin
- Kivennäisvalmiste tilapäisiin ruoansulatushäiriöihin (akuutti ripuli)

Aptus Tehobakt
- Maitohappobakteereja sisältävä lisäravinneseos mahan ja suolen toiminnan tasapainottamiseen

Canikur
- Paras lääke ripuliin eli ravintolisä äkillisessä ripulissa, johon ei liity yleisoireita

Muut tarvittavat:

Betadine-paikallisantiseptiliuos
- Haavojen hoitoon ja tulehtuneen peniksen huuhteluun (nuorilla uroksilla yleinen vaiva)

Canofite-korvatipat
- Korva- ja penistulehdukseen (aivan, samaa tuotetta käytetään myös peniksen tulehdukseen, eläinlääkärin määrämä)

Maxim-silmähuuhde
-Silmien, silmäluomen ja rähmän poistoon

Kyypakkaus
- Koirille vain ampiaisen- ja mehiläisen pistoihin, sillä koirille ei saa antaa kyytablettia kyynpuremaan!

Näiden lisäksi tietenkin sidostarpeita, tassuvahaa jos tassut herkästi halkeilee ja iso ruisku, mikäli koiraa täytyy pakkonesteyttää kovan ripulin vuoksi.

Rokotusreissulla saatu pöpö ei meinannut millään antaa periksi, mutta onneksi hyvien lääkkeiden avulla Jekku saatiin taas kuntoon.

7 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Ohhoh, tuo tuli minulle uutena, ettei koiralle saa antaa kyytablettia kyynpuremaan. Mitenkäs sitten tuleepi toimia?

quu kirjoitti...

Lepo, liikkumattomuus ja nesteytys on ne avainjutut ja pikaisesti eläinlääkärille, missä eläin pääsee tarkkailuun ja suonensisäiseen nesteytykseen. Tietysti jos on vaeltamassa jossain korvessa, niin siellä tietysti voi olla hankalaa kaikki edellämainitut..

"Tärkein ensiapu on eläimen pitäminen levossa ja rauhallisena, jottei myrkky liikkumisen seurauksena leviä kehossa. Puremakohta tulee lisäksi pitää alhaalla muuhun kehoon nähden.

Nykytiedon mukaan kyy- ja käärmepakkausten kortisonitableteista ei ole hyötyä pureman hoidossa. Kyyn myrkky on monimutkainen sekoitus aineita, jotka vaikuttavat verenkiertoelimistöön ja veren hyytymisjärjestelmään.

Kortisoni sen sijaan vähentää turvotusta kudosten välissä ja lieventää tulehdusreaktiota. Se on toimiva itsehoito mehiläisen ja ampiaisen pistoihin. Kyyn purematapauksessa kortisonilääkitys voi antaa mielikuvan siitä, että eläin voi todellista tilaansa paremmin.

- Kortisoni on tuossa tilassa lisärasite elimistölle. Se voi lisätä munuaisvaurioita, sillä elimistön on myrkyn lisäksi poistettava myös kortisonia. Etenkin pitkävaikutteista kortisonia (käärmepakkaus) antaessaan ottaa melkoisen riskin"

Lähde: http://www.savonsanomat.fi/vapaalla/lemmikit/koirat/suoraan-el%C3%A4inl%C3%A4%C3%A4k%C3%A4rille/491946

Hanna kirjoitti...

Okkei, pitääpä muistaa tuo ja sanoa niille immeisille, jotka Röllin kanssa puuhastelevat kesällä :)

Aija kirjoitti...

Attapectin ja Nutrisal oli meillä Moskun kanssa ahkerassa käytössä kun tuo riiviö söi KAIKEN minkä vaan löysi, ja sehän sit näkyi vesiripulina ja oksenteluna monet kerrat... Herkkua oli etenkin kaikki mädäntyneet kalat mitä rannoista löytyi, sillä Mosku tais saada muutamat ylimääräset madotuksetkin. Eetun kanssa ei taas tarvinnut mitään, mitä nyt jouduttiin ekan kerran 2,5 vuoden iässä puhdistamaan haavaa tassunpohjasta :D

Anonyymi kirjoitti...

Tuli noista Canofite-tipoista mieleen, että meillä joskus vanhemman koiran tassuhaavaa puhdistettiin mm. sillä. Aina siteenvaihdon yhteydessä piti laittaa noita korvatippoja sekä jotain ihan oikeaa haavanpuhdistusainetta. Monikäyttöinen aine. :D

Oon kyllä aiemminkin tätä blogia satunnaisesti seurannut, mutta nyt tuli mieleen vasta kommentoida jotain. :)

t. Laura ja Oiva

Minz kirjoitti...

Tuo olikin hyvää uutta tietoa, ettei kyynpuremaan kyytablettia koiralle. Meillähän Mimiä puri kyy suupieleen Mimin ollessa vielä nuori ja päivystävä eläinlääkäri, jolle soitin, sanoi, että nyt ehdottomasti kolme kyytablettia (1 tabletti/kolme elopainokiloa) suoraan kurkkuun, paljon nestettä päälle ja sitten kiireesti lääkärille suonensisäiseen nesteytykseen. Meiltä kun on tuonne lääkärille sellainen reilun puolen tunnin matka. Mimin kuono alkoi jo turpoamaan muodottomaksi, eikä neste tahtonut tietysti pysyä suussa, kun ei reppana osannut pitää kuonoa kunnolla kiinni. Truutista vaan vesi suoraan kurkkuun viiden minuutin välein. Isäntä ajoi, minä juotin koiraa takapenkillä... Lääkärillä sitten nesteytykseen. Silloin sanottiin, että jollei kyytabletteja turvotuksen laskemiseen olisi antanut, olisi Mimi hyvin suurella todennäköisyydellä tukehtunut. Eli kait se vähän riippuu, mihin kyy pistää. Tassupistos on eri asia kuin kuono tai kaula-alue. Hengitystiet pitäisi pystyä pitämään jollain keinolla auki. Vaikka turha kortisoni tosiaan on aina elimistöä rasittavaa, se on tosiasia aina.

Hyvä lista tässä koiran kotiapteekkituotteista kyllä. Itsellä on vielä lisäksi parafiiniöljyä vatsan vierasesineitä varten. Sitä en kyllä ole onneksi koskaan tarvinnut, mutta ihan jo hoitokoiriakin ajatellen on hyvä olla olemassa. Toiset koirat ovat hanakampia pistämään suuhunsa kummallisia asioita kuin toiset. Sekä vielä tarrasidettä, jolla voi esim. tassun sitoa verenvuototapauksessa niin, että se pitää vuodon kurissa, kunnes pääsee lääkärille.

quu kirjoitti...

Vautsi vau miten hyviä kommentteja! :)

Hanna, tärkeintä on antaa hoitajille eläinlääkäreiden puhelinnumerot, että voi kysyä neuvoa. Ne kun on monesti hukassa silloin kun apua tarvitsee..

Aija, Eetu on kyllä niin rela jätkä kun vaan olla ja voi :D Moskulla tuntuu näitä koiruuksia olevan aika tavalla. ;) Kiitos tämänpäiväisestä treeniseurasta!

Laura, kiva kun kommentoit! :) Siinä Canofitessä oli monia ominaisuuksia ja ne juuri sopii kaikkeen tuollaiseen desinfiointiin ja bakteerikasvun estämiseen. Monikäyttöistä todellakin.

Minz, hyviä pointteja! Tuppaa kyyt juuri pistämään kuonon alueelle ja meillähän kävi samalla tavalla ampiaisten kanssa, kun ne pisti kuonoon ja toisen kerran silmäkulmaan. Siinä oli lähellä ettei hengitystiet olisi menneet tukkoon, onneksi kyytabletti pelasti molemmilla kerroilla.