maanantai 26. syyskuuta 2011

Jälkikurssilla Jipon kanssa

Jipon kanssa viikonloppu vietettiin peltojälkikurssilla opetellen alkeita. Kurssin järjesti Lappalaiskoirien alaosasto. Kurssin vetäjinä toimii eläintenkouluttajaksi valmistuvat opiskelijat.

Meillä oli viime viikonloppuna teoriaosuus ja nyt siirryttiin käytännön harjoitteluun. Jokainen kurssilainen tekee itse omalle koiralleen jäljen ja joka ajetaan jonkun ajan kuluttua eli jälki hieman vanhenee. Alueella on suorittamassa kerrallaan vain yksi koirakko.

Peltojäljen ideahan on se, että koira saalistaa jälki jäljeltä ja lopussa on kiitos eli pieni kasa ruokaa, Koiraa ei saa syöttää aamulla, että se on tarpeeksi nälkäinen ja ennen jäljelle lähtöä koiran tulee olla rauhallinen . Näin aloitteleville koirakoille on tärkeää, että koira saa jokaisesta jäljestä palkkion eli ruokaa. Täytyy tehdä kymmenittäin jälkiä ennen kuin palkkion voi jokaisesta jäljestä jättää pois.

Koira siis nuuhkuttelee maata jälki jäljeltä hihna jalkojen väliin laitettuna täysin rauhassa ja jarrumies eli koiran ohjaaja kulkee heti koiran perässä estäen koiran ympärikääntymisen ja jarruttaa koiran menoa, jotta koira oppii tarkuutta ja rauhallisuutta. Koira ei saa missään vaiheessa saada namia takaansa eli kun on nami ohitettu, se kerätään pois eikä koiraa saa päästää kääntymään ympäri. Kun maali on saavutettu koiraa kevyesti silitetään, mutta sitä ei saa innostaa. Heti kun palkkio on syöty koiraa estetään jäljestämästä, jotta säilyy käsitys alusta ja lopusta.

Itse jälki tehdään siten, että alkuun tampataan n. 30x30cm alue jolle ripotellaan useampi nami, tämän jälkeen kuljetaan taaksepäin asettaen jokaiselle askeleelle yksi nami ja maaliin tehdään samanlainen neliö jossa kukkurallinen ruokaa. Jäljestä kannattaa tehdä mieluimmin liian pitkä kuin lyhyt, koska menee aikansa ennen kuin koiran hajumuisti toimii ja se pääsee rytmiin. Huomioitavaa on myös se, että jäljelle tullaan ja lähdetään eri suunnasta kuin mitä jälkentekijä.

Tässä nyt näin tiivistettynä, ja paljonhan tästä jäi poiskin..

ENSIMMÄINEN PELTOJÄLKI

Lauantaina tein suht pitkän jäljen ja Jippo suoritti ensimmäisen jäljen todella hienosti. Muutamia korjattavia asioita jäi sunnuntaille:

  1. Kun jälkeä tehdään takaperin niin pitää huomioida, ettei tule harpottua liikaa polvet levällään.
  2. Valjaat on ehdoton estämään hihnan liikkuminen
  3. Koiraa todella pitää jarruttaa, että se oppii tekemään tarkasti töitä.
Ilman valjaita Jippo nosteli jalkoja, kun tähän saakka ollaan painotettu, että hihna ei saa olla jalkojen välissä.

TOINEN PELTOJÄLKI

Sunnuntaina puin päälle valjaat ja hihna oli helppo pujottaa siten, että pysyy paikoillaan joten hihna ei enää tuottanut ongelmia. Sunnuntaina menikin paljon paremmin ja pieni tiesi tasan tarkkaan, että mitä sen tuli tehdä. Automaattisesti rauhoittui ja istui paikalleen ennen jälkeä eikä kääntyillyt jäljellä. Potentiaalinen jälkikoira siis. :) Ja voi sitä nuuhkuttamisen määrää!

Jäljestyspaikka


Muutama kuva pienestä eiliseltä tai ei se enää pieni ole..2 kommenttia:

leila kirjoitti...

Oliko tuossa jokin juju, että jälki tehdään takaperin kävelemällä vai onko se vain namien asettamista askelille helpottamaan?

quu kirjoitti...

Koiralle on merkityksetöntä mihin suuntaan jälki tehdään, mutta koska alussa täytyy nami olla joka askeleella, niin jäljentekijälle huomattavasti helpompaa tehdä takaperin. ;)