sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Näyttelytreenit Tuulan tapaan


Tänään oltiin vähän erilaisimmissa näyttelyharkoissa, kun kysyin tammikuussa alaosaston näyttelytreenien vetäjäksi näyttelytuomari Tuula Pratt'ia, joka asustelee tässä naapurustossa.

 Hänellä on arvosteluoikeudet mm. lappalaiskoiraroduille, joten rotu ja sen esittämistavat on tuttuja kun on ko. rotuja arvostellut. Tuula innostui ehdotuksesta ja tuli pitämään treenit varsin lumisateisessa säässä.

Aluksi hän juoksutti urokset ja sitten nartut ryhmänä. Sen jälkeen oli yksilöesiintymisen vuoro. Tuula katseli koiran rakennetta, liikkeitä ja esiintymistä ja antoi niiden pohjalta jokaiselle koirakohtaisia vinkkejä koiran esittämiseen.

Jippo sai vinkiksi mm. että namia kannattaa pitää etäämpänä, kun se tuppaa vetämään päänsä ihan takakenoon ja kaula katoaa. Jipon esiintyminen oli tänään kyllä niin ja näin, kun sitä ei nakit enää kiinnostaneet. Syykin oli selvä, kun se oli autosta löytänyt nakkipurkin ja syönyt litran verran nakkeja..

Jekun kohdalle vinkiksi tuli, että sillä kannattaa pitää häntää selällä, mutta muuten se esiintyi ja liikkui kivasti. Jekun luonteesta sanoi, että sillä on nuorekas luonne. :) Aika höpsöhän se on, kun on niin avoin ja syliintulevaa mallia.

Tuula kehui Jipon kontaktinhakuista luonnetta ja Jippopa ei Tuulan käsiheilutteluista piitannut, kun tuijotteli vain minun kädessäni olevaa nakkia.Jekku taasen oli kovasti kiinnostunut Tuulan kädessä olevasta asiasta ja oli valmiina ottamaan kopin. Tässäkin huomaa koirien luonne-erot.

Vähän oli turhan äänekästä Jekun olotila tänään, kun Piitu oli nurkan takana joten Jekku ulvoi Piitulle ja muutenkin mourusi ystävänsä perään. Onneksi ei kuitenkaan räyhää, murise tai hauku. Vaikka pari urosta kierroksia ottikin, niin Jekku ei niihin lähtenyt mukaan.

Lopuksi kokoonnuttiin sisälle ja Tuula kertoi tuomarin työstä ja miten niihin hommiin pääsee, sekä kävi läpi rakenteen käsitteitä ja näytti esimerkkikoiralla mm. mistä etu- ja takakulmaukset muodostuu, sekä siitä miten toivoo koiran esitettävän. Oli erittäin virkistävää kuulla tuomarin näkökulmasta, mitä näyttelyt on ja mihin he kiinnittävät huomiota. Moni asia jäi itsellä mieleen pyörimään.

 Iso kiitos Tuulalle!


Ninan ottama kuva Jekusta tyttöjä katselemassa:

Kuva: Kennel Unique Treasure


Ei kommentteja: