keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Urheilukoirahieroja

Kävimme porukalla katsomassa miten urheilukoirahieroja hieroi Jekun Piitu-ystävän tuossa pari viikkoa sitten ja maanantaina hieroja tuli Jekkua katsomaan.

Jekku kun sai näyttelyistä huomautusta hieman lyhyistä taka-askelista.  Kesällä se on välillä ollut satunnaisesti jäykkänä eikä ole oikein ravi ollut puhdasta ja laukassakin konkottanut välillä, kun ollaan pyöräilty ja käyty paljon uimassa, eikä ole sitten ymmärretty miten tärkeää se lihashuolto on koirallekin.

Hierontasessioon valmistaudutaan paljon ennen varsinaista hierontaa - koiraa ei saa ruokkia kahteen-kolmeen tuntiin ennen hierontaa ja lisäksi koira pitää liikuttaa lämpimäksi reippaalla lenkillä, muttei saa väsyttää sitä.

Hieroja saapuu kotiin ja aluksi tarkistetaan ulkona koiran liikkeet ravissa ja kävelyssä, edestä ja takaa. Sitten se miten koira seisoo - vetääkö jalkoja rungon alle vai kauas rungosta. Nämä kaikki kertoo siitä onko koiralla joku vika tai jumi jossain. Tämän jälkeen tehdään erilaisia hermoratatutkimuksia eli miten koiran hermot reagoi ärsykkeisiin mm. kuljettamalla koiraa etujaloista tai kottikärryasenossa, entäpä miten koira reagoi siihen kun sitä pyöritetään ympäri pientä rinkiä.

Liikkeissä oli ainoastaan huomautusta lievästä kinnerahtaudesta ja syy löytyi ihan siitä, että takaosan lihaksisto ei ole vielä nuorella koiralla täysin valmis. Hermoratatutkimuksisa ei ollut huomautettavaa.

Ulkoa siirryttiin kotiimme sisälle ja hieronnassa omistajan tulee olla aina läsnä rauhoittamassa koiraa tai estämästä sitä nousemasta venytysten aikana. Aluksi lihakset lämmitellään ja koira hierotaan & venytellään kummaltakin puolelta. Koira voi hieronnan aikana inistä, itkeä, kuolata, läähättää, mutta sen ei saa nukkua. Hieronta kestää tunnista puoleentoista.

Hieronnan edetessä Jekku alkoi itsekin venytellä ja välillä yritti kääntyä, kun pieniä jumeja löytyi, mutta muuten pötkötti rentona paikallaan. Mitään isompaa kipupistettä ei löytynyt ja hieroja sanoikin, ettei meillä tällä hetkellä ole palvelulle käyttöä. Neuvoi lisäämään takaosalle tekemistä eli joko vedättämällä rengasta tai tekemällä vetoharjoituksia. Neljä-viisivuotiaaksi lihaksisto kasvaa, joten nyt on hyvä aika lisätä liikuntaa, kun hieronnassa eikä terveystarkastuksissa löytynyt mitään.

Hieroja tarkisti Jekun polvet ja ne olivat yhä edelleen napakat ja tiiviit, eivätkä antaneet yhtään periksi. Myös Jipon polvet kokeili pyynnöstäni ja ne myös oli tiiviit & napakat, mikä on todella huojentava uutinen, koska Jipon emolla on lievä polvivika.

Venytyksiä EI SAA koskaan tehdä muuta kuin ammattilaiset, joten älä kokeile näitä kotona. Jos et tunne koiran anatomiaa voit aiheuttaa vakavia vammoja koirallesi.


Etujalan venytystä vaakasuunnassa






Etujalan venytystä pystysuoraan - tämä näyttää todella hurjalta, mutta ammattilainen osaa asiansa eikä Jekku tuumannut tästäkään mitään.


Kaikki jalat venyivät sen verran kuin niiden pitääkin.


 Loppuhierontaa




Hieronnan jälkeen koira pitää olla lämpimässä eli ulkokoiria ei saa viedä tarhaan kuin vasta seuraavana aamuna (meillähän nämä ovat sisäkoiria). Hieronta saa kuona-aineet liikkeelle joten hieronnan jälkeen tehdään pieni pyrähdys pikkuasioilla ja takaisin sisälle. Jekku nukkui sikeää unta hieronnan jälkeen kolme tuntia putkeen.

Kaksi tuntia hieronnasta koira käytetään reippaalla puolentunnin hihnalenkillä ja ruokaa  saan antaa vasta kolmen tunnin päästä. Lenkki menikin mukavasti ja Jekku tassutteli menemään rennosti. Myös seuraavat päivät täytyy ottaa rauhallisesti ja tänään on vuorossa vielä kotihieronta.

Liikkeet ovat parantuneet ja takaosa on paljon rennompi ja kinnerahtaus on tiessään. Takajalatkin asettuvat nyt paremmin, kun reisi- ja selkälihakset ei kinnaa. Selkälihaksisto oli hyvässä kunnossa, mutta sieltäkin löytyi pieniä jumeja ja täytyy jatkossa hieroa itsekin aina satunnaiseti.

Me ollaan Jekun kanssa pienestä saakka liikuttu paljon eikä olla oikeastaan koskaan älytty, miten tärkeää hieronta on koirallekin. Vaikka Jekku venyttelee paljon itsekin, niin täytyy jatkossa sitä ryhtyä siitä kehumaan ja huolehtia, että pitkien lenkkien jälkeen hieroo.

Suosittelen hierontaa kaikille, joko ehkäiseväksi, auttavaksi tai vain koiran lihasten ja nivelten kunnon selvittämiseksi terveystarkastusten lisäksi.

Hieronnalle tuli kaikkineen hintaa 35€.


4 kommenttia:

Bemary kirjoitti...

Tosi mielenkiintoinen juttuaihe. :) Ostelin ite tossa jokin aika sitten koirahierontakirjan (ehtimättä vielä siihen perehtyä) ja vaikkei sitä lukemalla varmasti uskallakaan lähteä noita riskialttiimpia venytyksiä tekemään, niin luulis siitä olevan apua yksinkertaisempien hierontatapojen suhteen. Ammattilaiset hoitakoot sitten ne vaativammat hommat.

wind-up toy kirjoitti...

Kiva kokemus toi koirahieroja. :) Mie kyllä sain ohjeet ihan perusvenyttelyyn (raajojen venytys eteen ja taakse - ei pystysuoraan, sekä selän venytys), kuten myös perushierontaan.

Saivalla on myös takapään lihaksisto heikommin kehittynyt kuin etupään, ei paljoa, mutta hieman. Ihan samoja harjoituksia en uskalla teettää kuin terveellä koiralla, mutta vähän vähemmän rankkoja kuitenkin. :)

Petra kirjoitti...

Oi, näyttää mielenkiintoiselta! Somerolla oli joskus muinoin Kesäpäivät, jossa oli koiramaista ohjelmaa laidasta laitaan. Oltiin Juuson kanssa liikkeellä PRA-testin takia, mutta yhtenä ohjelmanumerona siellä oli koirahierontaa, joka kiinnitti jo silloin mielenkiintoni. Yksi niistä jutuista, joita ehdottomasti pitäis kokeilla noillekin. Mietityttää vaan, että miten varsinki Jere jaksaa maata tunnin paikoillaan... :D

quu kirjoitti...

Bemary & w-u toy, en tiedä saako urheilukoirahieroja-koulutuksen käyneet edes antaa venyttelyohjeita?

Venytyksillä saa aika helposti koiralta paikkoja sijoiltaan, joten mie en ainakaan uskalla venytyttää. Kun kerta tuo hierontakaan ei tuon kalliimpaa ole, niin parempi viedä alan asiantuntijalle.

Petra, no ei koiralta kysellä, että jaksaako maata aloillaan vaiko eikö. ;)

Kyllä se hieronta alkaa äkkiä vaikuttaa ja koiraa alkaa väsyttää, ja jääkin mielellään makoilemaan ja nauttimaan.