torstai 27. syyskuuta 2018

Senioritarkistus


Tiistaina tuli kuluneeksi vuosi Jekun kasvainleikkauksesta. Pahalaatuinen mastsolukasvain löydettiin sattumalta masurapsutusten yhteydessä ja se oli aika pikkuinen, mustaherukan kokoinen. Tämä pieni kova patti sijaitsi syvemmällä ihon alla alavatsassa parin senttimetrin päästä nisästä (myös uroksilta kannattaa nisien alueet tutkia). Leikkaus meni hyvin ja kasvain saatiin kokonaan pois, kun näytteen reuna-alueet oli puhtaat.

Jekun vointi koheni leikkauksen jälkeen nopeasti ja oli pian entisellään. Onkin on ollut aikamoinen leikkiviikari touhutoope, jolla on energiaa riittänyt. Koska koirien kasvaimia ei sen kummemmin kontrolloida niin varasimme varmuudeksi Jekulle senioritarkistuksen VihtiVet'iin.

Teimme Jekun kanssa aamulenkin samalla, kun tallustelimme eläinlääkäriasemalla ja siellä meillä oli vastassa meille uusi eläinlääkäri, jolla oli myös oikeudet tehdä virallinen polvitarkistus ja sydänkuuntelu.

Jekulla jäi viime vuodesta vähän ikäviä mieleen ja sehän tällä kertaa pöydälle nostossa yritti takertua tassuilla ovenripaan kiinni. Tutkimus meni rauhaisissa olosuhteissa, kunnes eläinlääkäri kaivoi tarvikkeita verinäytteitä varten - sitten alkoi herra piipittää kovaan ääneen ja hoitaja tuli pienesti tukemaan peräpäästä ettei herra heijaa itseään pöydällä. Muistijälki jäi viime syksystä jatkuvista käynneistä kun kasvaimen leikkaushaava tulehtui ja jouduimme käymään asemalla useita kertoja. Vaikka nyt oli eri eläinlääkäri ja tutkimushuone, niin herra kyllä muisti, että ei-niin-kivoja kokemuksia täällä. Hyvin eläinlääkäri sai verta ottaa, kunhan Jekku nyt vain piippaamalla ilmaisi, ettei oikein luota tähän hommaan.

Sydänkuuntelun ja polvitarkistuksen eläinlääkäri tuumi, että mitäpä sitä terveitä tutkimaan ja sydänkuuntelu oli jälleen puhdas. Paappakoiralla, 9,5-vuotiaana, oli myös edelleen polvet priimaa 0/0. Nämä tutkimukset on tällä asemalla edukkaita muiden toimenpiteiden yhteydessä joten ne oli hyvä otattaa. Polvitarkistus toi lisähintaa vain 26€ ja sydänkuuntelu 28€.

Itse tutkimus meni mukavasti ja eläinlääkäri ei Jekusta löytänyt mitään ihmeellistä, josta huolestua ja kirjasikin seuraavasti raporttiin:

"Sydän- ja hengitysäänet normaalit. Syke 76. Polvet normaalit 0/0. Normaalikivekset. Imusolmukkeet tuntuvat normaalikokoisina. Hampaat siistit. Tassunpohjissa ja varpaiden väleissä hieman ärtyneisyyt
tä, omistaja hoitaa pesuilla. Lihaskunto hyvä, turkki on ajeltu. Hyvää jatkoa Jekulle!"

Ainut vaiva Jekulla on olleet hiivatulehdukset tassuissa ja niistä kerron myöhemmin lisää. Tälläkin hetkellä tassuissa on hieman tulehdusta.

Tutkimuksen yhteydessä otettiin laaja verenkuva sekä kilpirauhasarvot.
Laajan verenkuvat tulokset tulivat pian kotiin päästyämme ja eläinlääkäri niistä soittikin. Ne oli muulta osin hyvät, mutta muutamassa oli hieman arvot viitearvojen ulkopuolella.

Tässä arvot jotka olivat hieman punaisella, (suluissa viite-arvot):

RETIC (
retikulosyytit) 6.0 K/μL (10.0-110.0)

"Retikulosyytit ovat punasolujen epäkypsiä muotoja, joita vapautuu verenkiertoon luuytimestä. Verenkiertoon vapautuva retikulosyyttimäärä vastaa yleensä pernan ja maksan verenkierrosta poistamia punasoluja. Kun elimistön punasolumäärä laskee, esimerkiksi verenvuodon tai hemolyysin seurauksena, punasolujen tuotanto luuytimessä lisääntyy, jolloin myös retikulosyyttejä vapautuu enemmän verenkiertoon. Retikulosyyttien osuuden kasvaminen viittaa kiihtyneeseen erytropoieesiin. Laskemalla retikulosyyttien kokonaismäärä voidaan arvioida em. tautitiloja." Lähde: https://www.movet.fi/tutkimukset/retikulosyytit-kissa-koira-b/


MPV (
keskimääräinen verihiutaleiden tilavuus) 8.0 fL (8.7-13.2)
Ihmisillä: "Alhainen MVP voi viitata merkittäviin terveyskysymyksiin, kuten leukemiaan, HIV: hen tai luuytimen syöpiin. Erittäin alhaiset MVP-tasot aiheuttavat suuren riskin, että potilaalla on hyytymisongelmia trauman sattuessa." Lähde: https://fi.beauty-healthy.info/miten-mpv-verikokeiden-tuloksia-voidaan-tulkita-9514


ALT (
Alaniiniaminotransferaasi) 168 U/L (10-125)

Ihmisillä:  "ALAT on lyhenne sanasta alaniiniaminotransferaasi. Se on aminohappojen aineenvaihduntaan liittyvä entsyymi, joka toimii maksasolujen sisällä. ALAT-pitoisuuden määritys veriplasmasta on ensisijainen maksasoluvaurion tai -tulehduksen seulontatutkimus. Aiemmin sen rinnalla yleisesti käytetty ASAT-tutkimus on poistumassa laboratorioiden tutkimusvalikoimasta, koska se ei kerro maksan tilanteesta tarpeeksi tarkasti. ALAT-entsyymiä esiintyy erityisesti maksasoluissa, mutta pienempinä pitoisuuksina myös useissa muissa kudoksissa (lihakset, munuaiset, keuhkot, sydän). "Lähde: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=snk03071

ALKP (
Alkalinen fosfataasi) 379 U/L (23-212)

Ihmisillä:  "Alkalinen fosfataasi eli AFOS on maksasoluissa toimiva entsyymi. Se reagoi pääasiassa sapen erityksen häiriöihin. Arvo voi nousta myös maksatulehduksissa, mutta vähäisemmässä määrin kuin ALAT.
Yksi maksan monista tehtävistä on valmistaa sappea ja erittää sitä ohutsuoleen, jossa se auttaa ruoasta saatuja rasvoja imeytymään. Maksassa on pienen pieniä sappitiehyitä, jotka yhtyvät suuremmiksi putkiksi, kunnes ne muodostavat yhden ison tiehyen, joka johtaa pohjukaissuoleen. Sappirakko on yhteydessä tähän isoon päätiehyeeseen. Jos sapen kulku tässä putkistossa estyy, AFOS-arvo suurenee. Samoin jotkin maksan kasvaimet suurentavat arvoa." Lähde: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=snk03072

Toivottavasti nämä tulosten selvitykset meni oikein, sen ihmeemmin itse en osaa niitä tulkita ja sanoa syitä ja seurauksia, mutta laitan ne tähän kuitenkin esille. 


Eläinlääkäri vakuutti, ettei tuloksissa ole kuitenkaan mitään niin vakavaa, mikä viittaisi esimerkiksi maksan toimintaan tai vaurioon,  kun Jekulla on tälläkin hetkellä lievästi hiivatulehdusta tassuissa, että nekin voi tuloksiin vaikuttaa. Kilpirauhasarvojen tulokset tulevat muutaman päivän päästä - ne eivät senioritarkastukseen kuuluneet, mutta ne haluttiin otattaa ihan mielenkiinnosta.

Jekku oli tyytyväinen kun päästiin kahdestaan kulkemaan ja kuljimme kotiin metsän kautta. Teimme pitkän metsälenkin ja voi miten Jekku nautti - maastokuvioitu laastari etujalassa ei erottunut mustikanvarpujen ja sammaleiden lomasta.




Ei kommentteja: