tiistai 14. joulukuuta 2010

Isyyttä, lumikaivurina olemista ja sanastoa


7.- 14.12.2010

Viikko vierähtikin ihan äkisti ja tonttuja ollaan koitettu Jekun kanssa ikkunoista kurkkia. :)

Aika menikin kotioloissa lenkkeillen ja leikkien. Jekku on saanut unohtaa takapihalla oleilut ilman hihnaa ja onkin nyt kytkettynä kunnes tyttöintoilut ovat vähän laimentuneet. Tosin Jekku pitää hihnaan laittamisen täysin rangaistuksena ja jos valittavissa on hihnaan pihalle, niin turre päättää valita ennen lokoisat oltavat sisätiloissa.

Keskiviikkona iltalenkki meinasi alkaa heti isyydellä, kun etupihalla seisoi juoksuinen pinserinarttu. Jekun laitoin kuistiin odottamaan siksi aikaa, kun saattelin tyttökoiran kotiin, tuohon parin talon päähän. Rebecca kuitenkin juoksi heti meidän pihalle merkkailemaan, kun omistansa yritti sitä kutsua. Onneksi omistaja haki sen pois ja me päästiin lenkkeilemään. Rebecca asuukin tuossa ihan lähellä ja hän lenkkeilee ulkona ilman pantaa ja täysin vapaana. Mukava sesse, mutta hieman tyttöjen perään kaipailevan uroksen kanssa se on mahdoton yhdistelmä. ;)

Onhan Jekkua nyt jo pari kertaa pyydetty lapinkoiraneidoille sulhoksi, mutta että tytöt tulee ihan pihaan saakka, on jo uskomatonta. :D Katsotaan isyyttä sitten lähemmin, kun ikä kääntyy täysi-ikäisyyden puolelle ja käytös alkaa olla aikuisen koiran luokkaa, sekä ennen kaikkea terveystarkastukset on tehty.

Torstaina Jekku lähti Saagan kanssa lenkkeilemään ja kaksikko kiitti pimeällä pellolla tutkien pupujen jälkiä ja papanoita. Jekku pyyhälsi pellon toiseen päähään, mutta juustot olivat tehneet tehtävänsä ja se urheana puski vahvan lumipeitteen hakemaan juustopalkkaa. Kiitos Saagan ihmiselle lenkkiseurasta. :)

Jekulle opetettiin keväällä sana "tölkki" eli sen tehtävänä oli tassulla mennä tökkäämään kadulle heitettyä tölkkiä. Nyt talviaikaan tölkkejä ei ole näkynyt pitkään aikaan, mutta pari iltaa sitten joku oli muutaman tölkin jättänyt sopivasti reittimme varteen. Hienosti Jekku kiitti läppäämään tassua tölkin päälle intoörinöjen säestämänä. Oulussa tölkkejä oli niin paljon kerättävänä, että me rahoitimme panttirahoilla kakkapussien oston.

Nyt syksyllä olemme opettaneet sanan "panta" ja Jekku on etsinyt pannan samalla periaatteella kuin tölkinkin eli läpännyt sitä tassulla. Tämä on suuresti helpottanut pannan etsimistä, kun meillä on kolme uloskäyntiä (laiskat ihmiset ei jaksa ympäri taloa etsiä pantaa ;) ). Jekulla on kohtuullisen hyvä muisti ja olemme aina koittaneet piilottaa pannan johonkin "väärään" paikkaan kuten esim. vessan lattialle. Jekku ei ole mikään älykkö, mutta se kuitenkin muisti missä panta oli ja kävi avaamassa kuonolla vessan oven ja läppäämässä pantaa.

Nyt vaikeutimme tehtävää muotoon "tuo panta". Aluksi ei ihan valjennut, että mikä juttu tämä on vaikka molemmat sanat ymmärtää ja osaa näitä kaksisanaisia toimintoja esim. "tuo jalis" tai "tuo possu". Aloitimme siis noudon opettelun väärästä päästä eli sanalla "kiinni" jolla Jekku ottaa tavaran suuhunsa ja pitämällä pantaa leukojen välissä ja sitten pyydetään irroittamaan esineestä. Tämä nopeuttaa noudon opettamista ja parin toiston jälkeen Jekku toikin pannan käteen. Emme ole näistä namipalkkaa käyttäneet, kun Jekku menee namista niin paineeseen, että se luovuttaa heti kättelyssä. Jekulle kuitenkin palkinto pannan etsimisestä ja tuomisesta on aina lenkki, mikä on sille suuri palkinto. Toisella pannan tuontikerralla se selkeästi tiesi, että onnistui tehtävässä. Voi sitä riemunkiljahdusten, örinän ja kiehnauksen määrää kun tehtävä suoritettiin. :)

Seuraavaksi meidän tavoitteena onkin opettaa tavaroiden vienti toiselle henkilölle. Tämä on nimittäin on yksi kohta kohti vesipelastuskoiraa, jota olisi mukava kokeilla ja silloin tällöin harrastaa. Vepekoiran kun täytyy viedä vedessä olevalle henkilölle kapula tai vetonaru, jotta voi sitten hinata pelastettavan rantaan. Vienti on äärimmäisen vaikea opettaa koiralle, mutta onneksi Jekku tarjoaa vastaavaa kun siltä kysyy "missä Mikko" - se nimittäin ei voi mennä Mikon luo ilman lelua, kun sen mielestä yksi parhaimmista leikkitovereista on isäntä itse. :)

Tässä vielä lumikaivuri-Jekusta videota erään lenkin päätteeksi :)


3 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Ihana lumikaivuri :D Nauratti kun Jekku peruutti tuonne taakse ja loikkasi sieltä uudelleen kaivamaan :D Röllikin seurasi touhua ilme värähtämättä.

En aivan ymmärtänyt kommenttiasi, jossa sanoit että Rölli puettaa ihmisiä x)

Hanna kirjoitti...

Aa, nyt ymmärsin sen vaatettaja-jutun :D

quu kirjoitti...

Hanna, no hyvä että hokasit ;)