perjantai 11. maaliskuuta 2011

Poropaimennus

Kävimme Jekun kasvattajan Petran ja Saagan omistajan Elinan kanssa seuraamassa poropaimennustestejä Karkulaisen aidalla viime sunnuntaina. Kisan ja testien tulokset voit kurkata tästä. Tapahtuma avasi kyllä silmät ja nyt todella tietää, mistä nämä lappalaiskoirat on tehty ja mihin niiden kanssa tulisi pyrkiä.

Muihin vuosiin nähden tänä vuonna painotettiin tottelevaisuutta, kun edellisinä vuosina riitti, että koira omasi paimennusviettiä.

Aluksi kaikki osallistujat kävivät yksi kerrallaan ohjaajan kanssa tutustumassa liekaporoon eli kytkettyyn rauhalliseen poroon. Mikäli koira ei ollut poroa kohtaan vihainen pääsi se osallistumaan testiin.

Osallistujien järjestys arvottiin ja ensin aitaukseen meni urokset ja niitä seuraten nartut. Ideana oli ajaa pienemmässä puustoisemmassa aitauksessa pari kierrosta siten, että koiran piti käskystä lähteä paimentamaan ja haukkua (lappalaiskoirathan on haukkuen paimentava rotu). Koiran piti kierrättää poroja pari kierrosta ja mahdollinen karkulainen saattaa takaisin tokkaan. Tämän jälkeen avattiin portti ja porot pääsivät menemään suurempaan aitaukseen, mutta koiran piti totella eikä mennä portista läpi ilman lupaa.

Isommassa aitauksessa ei ollut puustoa juuri lainkaan ja tässä aitauksessa koiran piti tulla kesken paimennuksen pois, mikäli sitä kutsuttiin eikä sen saanut seurata poroja kun ne testin päätteeksi päästettiin takaisin toiseen aitaukseen rauhoittumaan.

Paimennettavia oli aitauksessa aina kolme kerrallaan ja poroja vaihdettiin jokaisen testin päätteeksi.


Osanottajia oli tullut Ruotsista saakka ja tässä ruotsalainen lapinkoira paimentaa poroja isommassa aitauksessa:


Onnellinen paimentaja! Netta läpäisi poropaimennustestin. Onnittelut! :)


Suosittelen lämpimästi, että kaikki lappalaiskoirien omistajat kävisivät edes kerran seuraamassa poropaimennustapahtumaa ja ilmoittaisivat koiransa testiin. Koiralta vaaditaan peruskuntoa ja perustottelevaisuutta (pysähtyy ja tulee luokse käskystä).

Paimentava koira ei niin helposti karkaakaan ja luonnossa liikkuessakin olisi hyvä jos koira olisi hallussa, ja testi antaa siihen loistavat mahdollisuudet testata, että onko niin vai ei.

Jekulle on luvattuna harjoittelupaikka ystävän luota, missä voimme käydä liinan kanssa harjoittelemassa porojen kanssa olemista ja paimentamista, joten testiin olemme menossa hieman vanhempana. Muutama nuori koira paremmin vain leikki porojen kanssa, joten odotellaan iän karttumista muutama vuosi. :)

4 kommenttia:

intootje kirjoitti...

Olisi aivan upeeta päästä tuonne joskus, mutta asun Hollannissa kahden lapinkoiran kanssa ja matkan takia tuskin tuonne koskaan päästään. Porojen puuttuessa olen kokeillut paimennusta lampaiden kanssa ja nuorempi olikin siinä todella hyvä, mutta tottelevaisuuden kanssa oli kyllä vähän niin ja näin...

quu kirjoitti...

Intootje, jos vain ikinä satut lomailemaan poropaimennustapahtuman aikoihin Suomessa niin varmasti kyllä kyydit paikan päälle järjestyy. :) Nytkin oli paljon pääkaupunkiseudulta osallistujia.

Lampaille taisi olla niin, että haukkutiheys piti olla hiteempi kuin poroja paimennettaessa, mutta sehän aivan riippuu koiran haukkutyylistä.

Ei se tottelevaisuus meilläkään tuollaisessa tilanteessa olisi ollenkaan varmaa.. :D ainahan saa haaveilla!

wind-up toy kirjoitti...

Tuonne jos ensi vuonna pääsisi turistiksi niin olisi huippua! :) Tosin itse paimentamista mekin odotellaan muutama vuosi, ei me porojen kanssa leikkimään mennä. ;)

quu kirjoitti...

w-u t, oli puhetta, että aikovat nostaa sitä ikärajaa, mikä on kyllä tosi hyvä juttu. :)

Mekin osallistutaan sitten ehkä parin vuoden päästä, sillä varmaan ensi vuonna on vielä liian aikaista..