perjantai 2. syyskuuta 2011

Keltainen ruusuke

Kävimme harjoittelemassa esiintymistä pentunäyttelyä varten mätsärissä. Mätsärin ideahan poikkeaa rotukehistä eli oikeista näyttelyistä täysin. Mätsäreissä periaatteessa vain sillä esiintymisellä pitäisi olla väliä. Rotukehissä koiraa verrataan sille annettuun rotumääritelmään. Mätsäreitä voi tuomaroida melkein kuka vain, mutta rotukehän tuomariksi täytyy opetella tuntemaan rotu kunnolla ja käydä koulutus.

Mätsäreissä koirat jaetaan pieniin rotuihin; aikuisiin ja pentuihin, sekä isoihin rotuihin ja nämäkin tietysti aikuisiin ja pentuihin. Saman luokan koirat esitetään pareittain eli pari valikoituu siten, että numerojärjestyksessä mennään - nrot 1 ja 2 esiintyy yhdessä, 3 ja 4 jne. Parempi esiintyjä saa punaisen nauhan ja toiseksi tullut sinisen.

Jippo kisasi 11-kuisen saksanpaimenkoiran pennun kanssa:


Kehässä koira seisotetaan siten kuten oikeissa näyttelyissä. Toisten rotujen koirat asetellaan tiettyyn asentoon, mutta onneksi lapinkoirat ovat vapaasti esitettävä rotu, joten riittää että ne vain seisoo nätisti paikallaan. Tokikin jalkojen asentoa voi muutella ja nostaa häntä selälle, mutta mie en ole kauheasti tavannut koiraa tällätä, kun rotumääritelmän mukaan koiran ollessa levossa häntä saa olla alhaalla.


Koiran pitää ravata vierellä eli ei saa laukata, eikä hyppiä - mennään rinki ympäri ja ees taas, jotta tuomari näkee etu- ja takaliikkeet, sekä liikkeet sivulta.


Koska Jippo sai sen punaisen nauhan ensikoitoksesta onkin vuoro kaikkien punaisen nauhan saaneiden pentujen vuoro.

Tuomari juoksutti ryhmää kymmenisen kierrosta ja jokaisella kierroksella tipautti yhden. Loput neljä parasta laitettiin paremmuusjärjestykseen ja Jippo sijoittui kolmanneksi. Pronssisijasta saatiin ruusuke, mikä tosin unohdettiin toimitsijoiden puolesta antaa ja ruusuke tuli vasta jälkijunassa.


Jekulla on sinisen nauhan kirous ja me saadaan Jekun kanssa aina se sininen nauha, ja sitten kätellään ulos puolivälissä. Jekku juoksee hienosti ja seisoo rauhassa, mutta kun kuvia katselin niin se menee tyypillistä vaellustyyliä ryhti alhaalla ja korvat luimussa, ettei kauheasti näytä tuomarin silmään tykkäävän hommasta. Eilen meillä oli ongelmana mäkäräiset jotka iski mahan alle niin pahasti, että Jekun piti kehässä ryhtyä rapsuttamaan. Tuomari kysyi, mitä koirat on saaneet näyttelystä ja sanoi, että sen mukaan menee nauhat. Jekku siis jäi toiseksi, kun vastassa oli kansainvälinen muotovalio.


PS. Mätsäreissä valitaan myös paras pentu ja BIS eli Best In Show-koirat, mutta niistä meidän ei tarvinne vielä tietää mitään, kun sinne asti ei olla päästy. ;)

3 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Huippu kontakti Jipolla!

Minna-Mari kirjoitti...

Tuossa onkin tuttuja kuvissa. :D Ja Jekun ja siun parina myöskin tuttuakin tutumpi parivaljakko!

Mutta hienostihan teillä meni, onnea! :)

quu kirjoitti...

Hanna, nakista se tekee ihan mitä vaan. ;)

Minna-Mari, juu tuttuja nassuja :) Samainen parivaljakko näkyi pentunäyttelyissäkin.