lauantai 25. tammikuuta 2014

AA-kerholaiset

.. eli anonyymit aktivointilelukerholaiset tässä hei!

Viikonloppuisin järjestän enemmän aktivointia ja varsinkin tänään hyvä keksiä pojille aivopähkinöitä kun tiskit, pyykit, vessankuuraus.... ja monet muut kotityöt odottivat.

Poikien syömän Jahti&Vahti energian nappulat ovat niin suuria, ettei niitä voi käyttää aktivointiin. Lähikaupasta olen ostanut Friskiesin MiniMenu-nappulaa, kun ne on pieniä ja pojat tykkää niistä kovasti. Tämä onkin ainut pikkunappulamerkki, mitä täältä voi ostaa, joten siitä on tullut luottonappula aktivointileluja ajatellen.

Aktivointipalloja löytyy kolme - kaksi keskikokoista punaista ja suuri oranssinen. Pallot ovat aina yhtä hauskoja ja pojat eivät niihin kyllästy.  Valitettavasti ei ole tiskikonetta, millä saisi nämä pallot niin helpolla puhtaaksi. Toki pallot pitää useaan kertaan vielä huuhdella ja kuivata hyvin ennen kuin voi ottaa käyttöön.Muita nappulavetoisia aktivointileluja ovat nämä neljä - Puntit violettina ja sinisenä, nystyräinen luu sekä rengas. Kaikki ovat hyvin kestäviä olleet ja suosittuja. En oikein muista, mistä nämä kaikki on ostettu, mutta tuo sininen puntti on HalpaHallista ja se on Jipon käytössä. Luu - Nystyröillä varustettu luun tapainen on Jekun lemppareita. Jippo on hieman hienohelma ja hänen mielestä nystyrät eivät sovellu herkät tassut omaavan herran käyttöön. Jekku ei paljoa välitä millaisilla pinnoilla huulet, kieli ja tassut on, joten sillä ei kauaa tämän tyhjäämiseen mene.

 Tämä violetti on nimeltään Puntti ja se on ollut Jekulla ihan sen pentu-ajasta saakka (kuten tuo toinen punainen aktivointipallokin).Tämän Jekku tietää nimeltä.  Puntista kuuluu ääni kun sitä kääntää, ja onneksi ääni on hillitty "rääkäisy". Puntti on Jekun erikoisalaa - se tyhjentää sen vauhdilla tassuja läpsien tai sitten se nostaa sen ylös toisesta päästä ja ravistaa namit lattialle. Viskeleekin, jos oikein lapsettaa.

 

Rengas löytyi kirpparilta ja sen Jekku tietää nimeltä "Rengas" (tämänkään kohdalla ei kovin järkevää nimeä tullut keksittyä :D). Jekku on hassun näköinen, kun kuskaa sinistä rengasta ja olenkin naureskellut, että kohta se vaihtaa autoon renkaatkin. No koulutus on vielä kesken sen osalta. ;) Jekun mielestä rengasta on mukava kuskailla, mutta Jipolle se on soveltuva aktivointiin,  kun se tyhjentää mielellään. Jipolle on ominaista työntää kuononsa vaikka ja minne. 

Aktivointilautapelejä meillä on nämä kaksi kotona. Nämäkin ihan markeista ostettuja, hinnaltaan 10-20€ luokkaa. Ovat olleet kestäviä ja kestävät myös kevyttä pesua. Kepon luona on vielä yksi vaikean tason lautapeli, mutta sekin oli helppoa "kauraa" kummallekin.

Tässäkin huomaa poikien eron -  Jekku ratkaisee ongelmia tassuillaan. Tässä pelissä ideana on siis pyörittää päällä olevaa kiekkoa ja yrittää pysäyttää aukko alla olevan aukon kohtaan jotta namin saa. Tämän pelin vaikeustaso ei ollut kovin korkea, joko helppo tai keskivaikea. Pelin pohja on sen verran liukas, että kovin hanakasti peliä tassullaan läpsivä koira tarvitsee ihmisensä apua ettei peli liiku. Vaikeustaso tässä oli helppo - ideana siis pukkia tassuilla tai kuonolla keiloja nurin ja kerätä niiden alla olevat namit talteen. Jippo käyttää ratkaisemiseen kuonoa. :)


 


Kotitekoisia aktivointileluja meillä on käytössä tyhjä piimä/maitopurkki, vessapaperihylsy ja muovipullo. Team Vallattomissa oli hauska idea käyttää tyhjää Pringles-purkkia, voit lukea jutun tästä. Täytyypä ostaa piakkoin sipsejä, kiitos hauskasta ideasta! :)

Jipon emo kuulemma tuo omistajalleen vessasta tyhjiä hylsyjä täytettäväksi. Meillä ne revitään. :D


Jippo vessapaperihylsyn kimpussa

Yleensä en panttipulloja käytä, koska Jekku ne linttaa ihan pannukakuksi, mutta tätä juttua varten ei muutakaan löytynyt.

Kaikista paras on tyhjät tetrapakkaukset. Jekun mielestä se repiminen ja silpun tekeminen on yhtä hauskaa kuin itse namit. 

 

Voinette arvata, että miten kumpikin poika aktivointipalloa liikuttaa - Jekku tassulla ja Jippo kuonolla.

Jippo ei ole oppinut antamaan tassua, kun sen mielestä tassujen käpälöinti ei ole kivaa. Kynnet toki saa leikata, mutta muu kaikkinainen tassujen lääppiminen on niin out. Jekku taas ei töki kuonollaan enkä ole sitä saanut opetettua tökkimään mitään.

Kumpaa teidän koirat käyttää ongelmien ratkaisuun - kuonoa vai tassua?

3 kommenttia:

Aava kirjoitti...

Meän lapinkoira käyttää sekä kuonoa että tassuja ahkerasti aktivointilelujen ratkaisemiseen :)

Jenni-täti kirjoitti...

Olipa kiva lukea teidän aktivointileluista! Meillä käytössä on kongi ja pallo, joka onkin suursuosikki, mutta vaihtoehtoja voisi olla useampiakin!

Fanni on niin kädellinen, se hakee huomiotakin läimimällä tassulla. Ovenkin se oppi avaamaan tassulla pukkaamalla ihan hetkessä :D

quu kirjoitti...

Aava, kiva kuulla että teillä on noin monipuolinen käyttäjä :)

Jenni, aktivointileluvalikoima on kyllä vuosi vuodelta kasvanut meillä, että kaupan hyllyillä. Meilläkin läimitään tassuilla :D