lauantai 1. helmikuuta 2014

Jipon ensimmäinen BLUP-indeksi

Jippo oli saanut ensimmäisen BLUP-indeksinsä lonkista - indeksin saa aina joka kolmas kuukausi eli seuraavan kerran indeksi päivittyy Koira.Net-palveluun maaliskuun osalta ja julkaisupäivä on heti kuunvaihde. 
Lyhykäisyydessään BLUP-indeksin tarkoitus on tämä:
"BLUP-indeksi on ennuste koiran jalostusarvosta jossakin tietyssä ominaisuudessa. Koiran indeksiin vaikuttavat paitsi sen oma tulos, myös kaikki sukulaistulokset."/Kennelliitto
Indeksi oli 94 (70%) ettei todellakaan mikään huono indeksi, vaikka lonkkatulos oli C/D. Indeksi määräytyy sen huonomman tuloksen mukaan eli Jipon kohdalla se tarkoittaa D-lonkkia. 
Monilla A-, B- tai C-lonkkaisillakin on saman suuruiset tai jopa huonommat indeksit, kuin mitä Jipolla. Keskiarvoa huonompi tulos kuitenkin on, muttei mahdottoman huono kuitenkaan. 
 Tokihan indeksi keikkuu ylös ja alas sitä mukaa kun sukulaiskoiria tutkitaan. Mielenkiintoista seurata mihin suuntaan indeksi muuttunee.
"Yli sadan koira on jalostusarvoltaan rodun keskiarvoa parempi ja alle sadan koira rodun keskiarvoa huonompi. Kun yhdistelmän uroksen ja nartun indeksien keskiarvo on yli 100 (tai summa yli 200), ovat pennut odotusarvoltaan rodun keskitasoa parempia. Rodun terveys esimerkiksi lonkkanivelen kasvuhäiriön suhteen paranee vähitellen, jos jalostusyhdistelmien indeksit ovat systemaattisesti suurempia kuin 100."/Kennelliitto

http://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/jalostustietojarjestelma/mika-on-blup-indeksi
Mikäli Jipon lonkkatulos olisi ollut A - niin indeksi olisi ollut varmaan kohdallaan. Jossittelusta tosin ei ole koskaan mitään apua.

Ei kommentteja: