perjantai 14. helmikuuta 2014

Kudospatti korvassa

Tässä pieni muistutuksen sana siitä, että miten tärkeää on tarkistaa koirien korvat säännöllisesti.  Mielellään kurkatkaa viikottain korvan sisään.

Nellan, kohta 10-vuotiaan labradorinoutajaneidin, korvaan oli kasvanut anturankudosta muistuttava suuri patti. Nellan omistaja ja pitkäaikaisin ystäväni oli hyvin huolestunut ja kyseli minulta osaisinko auttaa. En osannut, koska en ollut koskaan törmännyt vastaavaan ja siksi Nellan omistajan luvalla julkaisen kuvan ja potilaskertomuksen jos tämän julkistamisesta olisi apua muillekin asian suhteen.

Klikkaa kuvaaa nähdäksesi sen suurena

Korvaan oli kasvanut kudospatti, jonka aiheuttaja on krooninen korvatulehdus.

Nellan tapauksessa valitettavasti korvakäytävät olivat ahtautuneet ja kalkkeutuneet, molemmat pysyvästi .Tästä johtuen kuulo on huonontunut hieman.

Nellan emäntä oli ajatellut, että kuulon huonontuminen johtuu korkeasta iästä, kun Nellalla ei ole ollut mitään oireita kroonisesta korvatulehduksesta. Tulehdus olisi pitänyt oireilla kipuna ja suht jatkuvana ravisteluna. 

Edellä mainittuja oireita ei ole ollut, mutta välillä korvissa oli ollut tummaa tahnaa, ja se on aina poistettu. Korvia oli käyty eläinlääkäriasemalla näyttämässä töhnän takia, muttei asemalla ole otettu huolta sen suhteen..

Asiassa on kaksi puolta: Huonoa siksi, että tulehdus on päässyt tekemään jo vaurioita kuulon heikkenemisenä. Hyvää siksi, ettei tule vaivaamaan oletettavasti jatkossakaan

Iso patti saatiin poistettua polttamalla, eli säästyttiin haavalta ja tikeiltä! Samalla nukutuksella korvat huuhdeltiin ja imuroitiin.

Kotihoitona kymmenen päivän kuuri antibioottisia tippoja korviin (5-10 tippaa per korva, kahesti päivässä). Sen jälkeen kahden viikon välein kotona aineella puhdistus. 

Kun selvisi korvakanavien ahtautuminen ja kalkkeutuminen, selvisi mikä patti oli. 

Eläinlääkäri kertoi, että hänelle oli tuotu sellasia koirapotilaita, joiden korva on kokonaan täynnä kudospatteja ja että siinä vaiheessa ei oikein ole enää mitään tehtävissä, kun patit tukkineet koko korvan. Eläinlääri jatkoi, ettei kukaan ole tuonut yhden kudospatin takia.

Luultavammin muiden koirapotilaiden kudospatit ovat kasvaneet ensin sisältäpäin kunnes omistaja on huomannut. 

Nellalta otettiin hiivanäytteet kun noissa tapauksissa ne on 99% käsikädessä kulkevia. Nellalla ei ollut hiivaa laisinkaan. 

Nella on nyt kotona ja voi hyvin.

Iso kiitos, Riitta , että sain jakaa tämän jutun! Toivottavasti moni koira säästyisi kuulon heikkenemiseltä tämän potilaskertomuksen ansioista.

Ei kommentteja: