perjantai 28. helmikuuta 2014

Tikankolo

Olimme miettineet tovin aikaa, että olisi mukava vuokrata pieni mökki jossain vaiheessa kevättä/kesää. Kepo yllättikin vain pari päivää ennen talviloman alkua, että oli vuokrannut Nuuksion kansallispuiston Tikankolo-nimisen vuokramökin. Mökin vuokrahinta on 60€/vuorokausi ja se oli meille entuudestaan tutun Klassarinkierroksen varrella, vain kilometri parkkipaikalta.

Alkuperäinen innostuksen kohde oli Oravankolo, mutta se oli vuokrattu heinäkuun loppuun saakka myös arkisin. Kummatkin mökit ovat varustetasoltaan samanlaiset - ei sähköä eikä juoksevaa vettä. Juotava vesi on tuotava tai lampivesi on keitettävä ennen käyttöä. Oravankolossa on kuvien perusteella paremmat saunatilat ja saunan ritilät olivatkin todella huonossa kunnossa ja saivatkin Tikankolon osalta palautetta.

Tikankolon mökki on alkujaan metsureiden taukotupa ja siinä on tuvan lisäksi kamari - molemmissa tiloissa on kamiina. Keittää voi kaasuliedellä tai kamiinan liedellä. Makuupaikkoja on peräti kuusi, että tilaa kyllä riittää.

Alueella oli siis mökki, erillinen saunarakennus, jossa puuvarasto ja kierrätyspiste, sekä ulkohuussi. Piha-alueella nuotiopaikka ja hyvät istumaryhmät.  Mökin kierrätyspisteessä on erilliset astiat sekäjätteelle, metallijätteelle sekä palautuspulloille ja -tölkeille. Todella hyvin järjestetty huoltokin.

Mökille menee kyllä tie, mutta se ei ole ajokuntoinen pikkuautoille, joten auto kannattaa kiltisti jättää parkkipaikalle.

Näkymä kamarin ikkunasta lammelle päin.

Kamari.


Näkymä ovelta.

 Me kyllä viihdyttiin pikkumökissä kovastikin - tunnelmallisesti tuli roihusi kamiinoissa, linnut visersivät ja saatiin olla ihan neljästään. Ainoastaan pilkkijä nähtiin lammella mennessä mökille.

Söpöä pikkumökkiä:  Pihanäkymiä:
Saunalta lammelle päin.Nuotiopaikkaa


Saunan ikkuna havuverhon takanaMökki on lemmikkiystävällinen, joten pojatkin pääsivät mukaan. Koska mökki on kansallispuiston alueella on koirat pidettävä kytkettynä. Piha oli kyllä täysin peilijää, ettei siellä nyt olisi voinut leikkiviä ja vilistäviä koiria edes pitääkään irti, vaikka puiston säännöt sallisivat.  Annoimme palautetta, että ehkä hieman lecasora/sora-pussin voisi mökille toimittaa. Toivottavasti seuraavat pääsevät paremmin liikkumaan piha-alueella.

Pojilla ei ollut lupa tulla tuvasta ilman lupaa pois, joten ne tarkasti asettelivat tassunsa kynnykselle ja ihmettelivät pihapiirin puuhia.
 Kuistilla ne saivat hengailla, mutta siitäkään ei ollut mitään asiaa lähteä humputtelemaan.Tupaa lämmittäessä tuli hieman vilu, ja Jippo auttoi pysymään lämpimänä. Se käpertyi niskan taakse ja asetti päänsä pääni päälle. Tuli aika kuuma!


Ensimmäisenä mökille päästymme kepo teki tulet kamiinoihin ja sitten ruuanlaittoon. Ostimme ihan vaan pussillisen vihannesekoitusta ja pilkoimme kotona makkaratkin valmiiksi. Lihaliemikuutio, hieman vettä, vihannesseos ja makkarat kiehumaan. Täydellistä pikaretkiruokaa helpolla vaivalla. Kattilan toimme varuiksi kotoa ettei tarvitse heti tiskipuuhiin mökillä ryhtyä. Mukavasti kattiloita siellä olikin, ja puhtaita.Ruuan jälkeen nukahdin ja kun heräsin olikin mies vienyt koirat lenkille. Ihmettelin hetken yksikseni mökin rauhasta. Illalla saunottiin ja sitä varten täytyi hakea lammesta vettä. Siellä olikin vedenottopaikka vain hieman jäässä. Vesi oli yllättävän kirkasta. Olisi ollut mukava lammellakin kävellä, mutta ei siellä olisi pystyssä pysynyt.
Saunan jälkeen paistettiin makkaraa ja vaahtokarkkeja ja seurattiin kamiinan liekkejä. Illalla koirat käpertyivät viereen nukkumaan, mutta pian ne kaivautuivat kerrossänkyjen alle tuhisemaan. Nukuimme sikeästi, joskin välillä vilu yllätti kesämakuupusseissa. Vieraskirjassa oli varoilteltu varastelevasta hiirestä, mutta sitä ei näkynyt. Jippo olisi hiirihurttana kyllä hoitanut hiiren paremmille paikoille, jos ei muuta niin pussailemalla se ihan märäksi.

Kovin koiramaista ei mökkeily ollut vaan ihan yhteistä aikaa ja normaali arkea mökillä. Sen verran nopeaa ilta hämärtyy ettei ehtinyt Klassarinkierrosta tehdä, mutta ensi kerralla ehditään. Toivottavasti päästään tänne sulan maan aikana.


Mökin avaimen luovutus on klo 12 mennessä samaan paikkaan kuin mistä se oli noudettukin. Sitä ennen kuitenkin siivosin - tuuletin matot, harjasin lattiat, petasin pedit ja järjestelin mökin. On ollut tapana siistiä mökit siistimmäksi kuin mitä ne ovat tullessa olleet.

Loppusiivoukset menossa - matot tuulettumassa ja ruokapussi odottamassa pakkaamista.


Aamupala nautittiin nuotion äärellä. Hörpin teetä, mutta miehellä on kahvimyllykin matkassa niin sai varmasti tuoretta kahvia. Ei varmasti kovin huono aamupalapaikka. ;)


 Parkkipaikalle päästiin kunnialla ajoissa ja eikä kaaduttu, vaikka polutkin on todella liukkaat.
 Kirpparilta 4€ löytynyt Otso-reppu on nyt koeajettu ja oikein pätevä. Ei ollut tainnut edellinen omistaja sitä edes käyttää. Reppu pääsi hyvään kotiin, ja pääsee varmasti tällaisille retkille uudestaankin.


Eihän me lähdetä vielä?

Ei kommentteja: