lauantai 1. maaliskuuta 2014

Uusi lelu testissä

Uusi vetolelu pääsi täällä Nummelassa testiin, kun lähdimme pitkälle kävelylle läheisen pienlentokonekentän maastoihin, mikä on erittäin suosittu alue niin ulkoilijoiden kuin koiraihmisten sekä lennokkiharrastajienkin keskuudessa.

Jippoa kiinnosti kovin hiihtäjien ja muiden koiranulkoiluttajien puuhat. Muuten lunta ei ole täällä kuin siinä 1.5km hiihtoladulla. Tuntui hiihtäjillä olevan hätä kiertää pientä lenkkiä ennen kuin se sulaa kokonaan.Alueella oli Vihdin hiihdon 50v juhlakisatkin tammikuun keskivaihdeilla  ja tosiaan kisa-alueen lumi oli tykkilunta/tuotua lunta.

Koska alueella liikkuu niin paljon koiria oli pojat flexeissä kiinni, jottei yllätyksiä olisi tullut.

Jekulle vetoleluilu on todella tärkeä leikkimuoto ja sitä luonntestituomari kehottikin jatkamaan, koska se on todella hyvä väylä Jekun mielenkiinnon saavuttamiseen. Jeks antaumuksella vetää, riuhtoo päätä, asettaa tassua lelun narun päälle ja yrittää kaikkensa saada lelu itselleen.

Leikki alkaa luvalla "saa ottaa" tai "kiinni" ja päättyy sanoihin "irti" tai "loppu". Leikkiin kuuluu kuuluva murina, mutta tokikaan Jekku ei ole vihainen. Sitä on kannustettu taistelemaan äänekkäästi lelusta. Jekkua voi kevyesti kädellä tuuppia niskasta tai taputtaa kuonoon, mikä saa sen kierrokset entisestään nousemaan "kattoon" ja silti sen aivotoimintaan mahtuu irtipäästäminen jos sitä vaatii.
Jekku nojaa taaksepäin koko painollaan ja nytkyttää jaloilla ja päällä. Kovin helposti se ei lelusta irti päästä vaikka olisi miten huonosti lelu suussa.
Jipon murina on niin koomista eikä sitä voi mitenkään ottaa tosissaan, vaikka siitä lähtee jo enemmän ääntä kuin isoveikasta. Jippo myös kiihtyy tuuppimisesta ja se vähän vaatiikin "härnäämistä". Jipolla ei ole niin paljon taisteluhalua kuin Jekulla, joten se luovuttaa asioista aika helpolla. Jipon mielenkiinto ei yleensä kauaa kestäkään ja silloin siitä pitää ottaa kaikki irti.

Olenkin painottanut Jipon taisteluhalun kasvattamiseen juurikin vetoleikeillä myös Jekun läsnäollessa. Jekku kuuntelee yllättävän hyvin sanaa "jätä" ja ei tule häiritsemään Jipon kanssa leikkimistä. Jekun ilmeestä kyllä näkee, että se taistelee oman mielensä kanssa kun tekisi niin mieli tulla mukaan. Jippo on alkanut oppia siihen, että Jekkukin on lähellä, mutta se saa silti rauhassa omaa aikaa kanssani.Ei kommentteja: