perjantai 2. toukokuuta 2014

Punkit mielessä


Maasto-olosuhteet ovat nyt paikkakunnan muutoksen myötä muuttuneet. Täällä kuivissa harjumaastoissa ei varmaankaan(?) niin reippaasti ole punkkeja kuin, mitä oli Etelä-Pohjanmaan kosteissa heinikoissa joita oli piha ja lenkkeilymaastot täynnä.

Korkeaa heinää kun ei täällä uuden kodin taajama-alueella niin valtavasti ole ja metsissä kasvaa mustikanvarpuja pääasiallisesti.Joten punkkivaara on arjessa vähäisempi.

Vesistöjä tosin läheltä löytyy -  kaksi suurinta ovat Enäjärvi ja Hiidenvesi. Järvien rannat ovat varmasti punkkien mieleen. Juuri rantaheinikot ovat edullisia paikkoja punkkien etsiä isäntiä. Joten punkkipantojen ostaminen on pian ajankohtaista.

Viime vuonna pojilla oli käytössä Scalibor vet. 1000g pannat. Valitettavasti pantakaan ei ole täysin varma ja punkkeja kiinnittyi mm. Jipon jalkoväliin ja pannan lähettyville niskaan. Jippo tuntui olevan punkkimagneetti ja sen turkista punkkeja löytyi enemmän. Liekkö nuoremman koiran veri parempaa?

Täytyy tutkailla onko sama panta tarpeen hankkia vai mitä muita vaihtoehtoja punkkeja vastaan olisi.

Punkkipannan tiedot:

Scalibor vet -panta on ainoa eläinlääkkeeksi rekisteröity panta. Scalibor panta suojaa koiraa punkkeja eli puutiaisia vastaan 5-6 kk ajan eli koko kesän. Täysi vaikutus saavutetaan viikon kuluessa pannan asettamisesta. Pantaa voi käyttää 7 viikon iästä lähtien ja myös tiineillä tai imettävillä nartuilla. Valmisteen vaikuttava aine, deltametriini leviää koiran ihon pinnalla ja turkissa olevaan rasvaan. Sitä ei imeydy merkittävässä määrin ihon läpi. Pantoja on kahta kokoa: 48 cm:n ja 65 cm:n pituiset pannat. Lyhyempi panta sopii pienille ja keskikokoisille koirille. Iso panta on tarkoitettu suurikokoisille koirille. Ei saa käyttää kissoille eikä alle 7 viikon ikäisille koiranpennuille./ Apteekkiverkkokauppa.fi2 kommenttia:

Jenni-täti kirjoitti...

Meillä oli pari kesää takaperin tuollainen panta ja Fanni reagoi siihen tosi huonosti: karva irtosi pannan alta tuppoina ja ihoon nousi verestävä ihottuma. Tämä tuskin tekee pannasta sinällään huonoa, ei vaan sopinut tälle sessulle.

Sittemmin on levitelty Bayvantic-liuosta, joka on epäilyistäni huolimatta helppo käyttää. Ja on toiminut erinomaisesti - ei olla löydetty ainoatakaan punkkia, vaikka asutaan täällä Varsinais-Suomessa, joka ainakin Lapista muuttaneelle tuntuu oikein kunnon punkkikehdolle! :D

quu kirjoitti...

Jenni, meillä nämä pannat on olleet useampina vuosina käytössä ja ovat sopineet koirille hyvin, muttei kyllä torjuneetkaan hurjan hyvin. Joskus punkki on ollut kiinni ihan punkkipannan vieressä..