keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Kilpirauhaskokeiden tulokset



Maanantai-aamulla eläinlääkäri soitti tasan kello yhdeksän ja hengähti nopeasti. " Jekulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, lääkitys aloitetaan heti. Kirjoitan reseptin lähiapteekkiin."

Eläinlääkäri kuulosti yllättyneeltä ja sanoi, että maksa-arvot selittyvät kilpirauhasen vajaatoiminnalla, kun se rasittaa maksaa. Kuukauden päästä on verikontrolli, missä katsotaan mihin suuntaan arvot ovat muuttuneet ja täytyykö lääkitystä muuttaa. Tällä hetkellä lääkettä menee 2 tablettia päivässä, yksi tabletti aina 12 tunnin välein. Tämä kyseinen Forthyron Smak Vet 200 mikrog kustantaa 53€ ja siitä riittää yli 4 kuukaudeksi, joten ihan maltillinen hinta.

Jos ihmettelet, miksi täällä blogissa näkyy paljon hintoja niin se johtuu avoimuuden periaatteessa. Haluan omalta osaltani kannustaa muita tutkituttamaan koiriaan ja kertomalla hintoja, niin ehkä ei jäisi siitä ainakaan kiinni, että joku saattaa jättää koiransa tutkimatta kun arvelee tutkimusten olevan kalliita. Arvokasta  lystiähän tämä on, kun eläinten suhteen ei ole samanlaista sosiaaliturvaa, kuin meillä ihmisillä muttei mitään täysin mahdottomia summia - vaikka meillä taitaa olla käytössä alueen kallein eläinlääkäriasema. Kun voi varautua johonkin hintaan, niin helpommin niihin myös suhtautuu ja pystyy säästämään.

Kontrolli on nyt kuukauden päästä ja luultavammin harvenee lopulta kerran vuoteen, mikäli saadaan kaikki kohdalleen.

Jekun kilpirauhasarvot olivat (suluissa viitearvot):


T4 (tyroksiini, kokonais) (S/HP) 3.4 nmol/l (15.0-53.0)
T4-v (T4-vapaa, koira, kissa) (S/HP) 4.9 pmol/l (9.0-40.0)
TSH (tyreotropiini, koira) (S/HP) 0.08 ng/ml (0.001-0.500)
T4/TSH-suhde 42.50 ()




KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINNAN OIREET

"Hypothyreoosin syy on noin 90 %:ssa tapauksista parantumaton kilpirauhaskudoksen sairaus, joka johtuu kilpirauhasen tulehduksesta. Tällainen tulehdus on seurausta koiran oman immuunipuolustuksen tuottamista kilpirauhasvasta-aineista (TGA). Kyseessä on siis autoimmuunisairaus. Ollaan sitä mieltä, että tähän sairauteen on perinnöllistä taipumusta. Noin 10 %:lla kilpirauhashormonien vähyyteen on aivolisäkeperäinen tai muu syy.

Kilpirauhaskudos voi olla sairas kuukausia tai vuosia, ennen kuin näkyvät oireet ilmaantuvat. Koska sairaus etenee vähitellen ja vaikuttaa useisiin elimiin, oireetkin ilmaantuvat eri tavoin eri yksilöillä. Kun kilpirauhaskudoksesta on tuhoutunut noin 75 %, tulevat oireet ilmi.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa esiintyy enemmän keskikokoisilla ja suurilla roduilla kuin pienillä. Oireet tulevat esille 4-6-11- vuotiaana. Sairaudelle altteimmat rodut sairastuvat nuorimpina (harvoin alle 2 v). Sairastumisessa ei ole koirilla havaittu sukupuolieroja ja sterilisaatio tai kastraatio ei vaikuta sairastumisalttiuteen.

OIREET

Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavilla koirilla esiintyy aineenvaihdunnallisia-, iho- ja muita oireita.

1. AINEENVAIHDUNNALLISIA OIREITA: (yli 80 %:lla)
-HYVIN USEIN: apea, väsynyt, haluton, surullinen ilme, lihominen, rasituksen keston aleneminen, liikkumishalukkuus vähentynyt
-USEIN: heikkous
-JOSKUS: kylmän sieto heikkenee

IHO-OIREITA: (70-80 %:lla)
-HYVIN USEIN: karvapeite ohenee. ”Rat tail” eli rotan häntä, karva vähenee kyljistä ja reisien ulkopinnoilta.
-USEIN: karvan laatu huono+kuiva, ihon hilseily paikallisesti tai yleisesti, ihon tummuminen, märkäinen ihotulehdus, korvakäytävien tulehdus, ihon paksuuntuminen
-Kutinaa on harvoin. Mutta jos on rasvaista hilseilyä ja kehittyy märkäinen ihotulehdus, kutina saattaa olla voimakastakin.

2. MUITA MAHDOLLISIA OIREITA:
NARTUILLA kiimojen väli pitenee, kiima heikkenee, tiinehtyminen huononee, esiintyy abortteja.
UROKSILLA siittiöiden määrä voi vähetä. Kivekset voivat olla normaalia pienemmät ja pehmeämmät rakenteeltaan.
HERMOTUSOIREITA (naamahermohalvaus, tasapainohäiriöitä)
VÄHENTYNYT KYYNELERITYS "- Lähde ja lisätietoa: http://www.lappalaiskoirat.fi/?id=jalostus/kilppari_slk



Jekun kohdallahan mitään näistä ylläolevista oireista ei ole ollut missään vaiheessa ellei lasketa satunnaisia hiivatulehdusta tassuissa helleaikaan (yli +25 astetta), jos sitäkään. Jekku on ollut innokas lenkkeilemään ja asiointi sujuu. Ulosteet ovat sopivan kiinteät ja aineenvaihdunta toimii, sekä ruoka maistuu. Paino on pysynyt samana jo pitkään, siinä 20kg paikkeilla.

Olen ollut tietoinen Jekun suvun kilpirauhastapauksia ja sitä myöden tiennyt sairauden oireet, joten yllätyksenä sairaus tuli, kun olen oireet tiennyt ja osannut oireta myös etsiä ja ollut niitä löytämättä.

Ainut on ollut hiivatulehdus tassuissa, mistä käytiin viime vuonna eläinlääkärin kanssa keskustelua. Silloin tehtiin päätös ettei kilpirauhaskoetta oteta, kun mitään selviä oireita Jekulla ei ole ja kun tassutulehdukset ovat vain helteillä. Pääteltiin, että jos kyse olisi kilpirauhasesta niin tokihan nyt oireita olisi läpi vuoden ja Jekku on syönyt samaa ruokaa, joten ruokavaliollinenkaan se ei olisi. Joku herkistyminen tai allergia voisi olla kyseessä, mitä eläinlääkäri mietti, kun kävi Jekun tarkasti läpitse vuosi sitten.

Loka-toukokuu on olleet aina vapaata tulehduksista. Nyt syksyllä tosin tulehdukset ovat seuranneet toisiaan ja tälle kesää ja syksyä tulehduksia on tullut 4-6 ja ne ovat uusiutuneet aina, kun edellinen on parantunut. Viime viikolla tulehtuneet tassut ovat nyt parantuneet.

Näitä tulehduksia ei ollut lainkaan Jekun ollessa nuori ja ne ovat ilmenneet nyt kun ikää on tullut lisää, pari viime kesää oikeastaan. Sitä ennen hyvin satunnaisesti ja hyvin lievänä, hyvä jos huomannut. Ehkä lisääntynyttä tassun nuolemista, muttei se ole vaikuttanut liikuntaan. Nyt on nilkutettu, kun tassut on jo nuolemattomuudestakin tulehtuneet runsaasti. Viime kesänä tulehdukset tulivat ensimmäistä kertaa voimalla ja ne loppuivat kasvainleikkaukseen. Teen jossain vaiheessa vielä jutun näistä hiivatulehduksista ja niiden hoidosta.

Eläinlääkäri sanoi, että kuukausi tai pari menee niin, että Jekun kunto voi huonontua lääkityksen aloituksesta ja tulehdukset innostua, sitten vointi paranee ja koira on kuin uusi. Jekkuhan on erittäin leikkisä, toimelias ja liikunnallinen, mikä vetää jarrut päälle lenkeillä jos hänestä lenkki liian lyhyt. Itsekseen leikkii ja touhuttaa. Mietityttää, että millainen energiapakkaus siitä sitten tulee..
Sillä vain, että jos on tassutulehduksia koiralla on niin kannattaa ne kilpparikokeet otattaa Se on kuitenkin pieni ja helppo selvittää olisiko siinä syynä kilpirauhanen. Toki jos vajaatoiminta on lievää niin tulokset ei aina ole luotettavia kun arvot vaihtelee, mutta selkeät tapaukset kuitenkin jää "haaviin".
Kilppariarvot otetaan yleensä aamulla 12 tunnin paaston jälkeen ja tulokset tulevat parin päivän sisällä, kustantaa paikasta riippuen siinä 70€ tietämillä (meidän ell-asema teettää ulkopuolisessa laboratoriossa testin joten korkea hinta määräytyy siitä).
Jekun korvat ovat aina olleet täysin puhtaat ja vaaleat, eikä niissä ole koskaan ollut mitään töhnää tai tulehduksia. Muutenkaan tulehduksia ei ole ollut muualla kehossa, kuten hotspotteja.

Sairaudesta ilmoitin Jekun lähisuvun perheille (isä, sisarukset, jälkeläiset ja niiden kasvattaja) sekä Jekun kasvattajalle. Lisäksi sairastieto menee julkisena myös jalostustoimikunnalle. Löytyypä se myös Facebookin lappalaiskoirien jalostussivultakin.


Nyt vain toivotaan, että oikea annostus löytyy ja oireet ei olisi pahat. Mamman mussukka on kokenut kovia, mutta Jekku jos kuka on tehty haasteet selvittämään.

Lääkitystä on nyt muutama päivä ollut ja ainakaan mitään äkillisiä huonoa oloa niistä ei ole tullut. Seuraillaan tilannetta ja kerron kuulumisia miten meillä menee. 

Ei kommentteja: