perjantai 6. elokuuta 2010

Tulehdusta


Helteinen heinäkuu ja jatkuva läähättäminen aiheuttivat Jekulle huulipoimutulehduksen.

Tulehdus on varsin yleinen ns. lörppöhuulisilla roduilla, mutta tottakai erilainen nuori Jekkukin hommasi sellaisen. Se tuntuu vuosikkaana keräävän pisteitä kummista oireista.

Tulehdus ensin alkoi oikealta puolelta ja lopulta vasen puolikin oli tulehtunut. Tulehduskohta on kulmahampaiden alla, heti alahuulen alapuolella. Kohdasta lähti karva ja paikka märki, sekä iho punoitti. Eläinlääkärille ei päästy, koska kaikilla asemilla oli viikon tai kahden jonot.

Kotihoitona aloitettiin Betatide-hoito eli pyyhittiin tulehduskohtaa kolmasti päivässä, aluksi pumpulipuikolla pyyhittiin kaikki poimut puhtaaksi ja muina päivinä riitti pumpulilapulla puhdistaminen, ja parissa päivässä kohta onkin jo ihan terveenoloinen ja kuiva.

Lapinkoira suhtutui hoito- ja kuvaustoimenpiteisiin oikein yhteistyökykyisesti. :)


Jekulla on komeat hampaat, tulehduksesta huolimatta


Myöhemmin syksyllä on tarkoitus kuvauttaa virallisesti Jekun kyynärät ja lonkat mahdollisia jalostushaaveita ja pappa-Jekun terveyttä silmälläpitäen. Netta-sisar sai vastaavista tutkimuksista seuraavat tulokset: lonkat C, kyynärnivelet 0/0. Muita sisaria ei ole vielä tutkittu.

Polvet tutkitutetaan seuraavalla peruseläinlääkärikäynnillä, kun se on sen verta edukkaampaa (Oulussa tutkimushinnat Ouluvetissä 53€ ja Akuutissa n. 61€) ja polvien tutkimiseen riittää pelkkä käsikopelointi, joten se tehdään muun tutkimuksen ohella, sitten kun lääkärille tulee asiaa.

Kyynär- ja lonkkatutkimuksia varten koira täytyy nukuttaa ja niille tulee yhteensä hintaa n. 220€, mikä on kyllä kallis paukku. Mutta toisaalta jos molemmissa tuloksissa on jotain huomautettavaa, niin nyt voi vielä vaikuttaa koiran elämänlaatuun ruokinnalla, liikunnalla ja harrastustoiminnalla ja taata paras mahdollinen vanhuus.

Ei kommentteja: