sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

LuonnetestiJekku luonnetestatttiin tänään Pellossa10.4.2011 seuraavasti, tuomareina Jari Keinänen ja Riitta Lehmuspelto.

Jekun tulokset violetilla ja suomenlapinkoirien ihannetestitulokset lihavoituna. Nuorten urosten yhteenvetotilastojen tulosten kärkitulokset alleviivattuna.

I Toimintakyky kerroin 15

+3 erittäin suuri
+2 suuri
+1 kohtuullinen
-1 pieni
-2 riittämätön
-3 toimintakyvytön

II Terävyys kerroin 1

+3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
+2 suuri ilman jäljelle jäävää hvökkäyshalua
+1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
-1 pieni jäljelle jäävin hyökkävshaluin
-2 kohtuullinen jäljelle jäävin hyökkäyshaluin
-3 suuri jäljelle jäävin hyökkäyshaluin

III Puolustushalu kerroin 1

+3 kohtuullinen, hillitty
+2 suuri, hillitty
+1 pieni
-1 haluton
-2 erittäin suuri
-3 hillitsemätön

IV Taisteluhalu kerroin 10

+3 suuri
+2 kohtuullinen
+1 erittäin suuri
-1 pieni
-2 riittämätön
-3 haluton

V Hermorakenne kerroin 35

+3 rauhallinen ja varma
+2 suhteellisen rauhallinen

+1 hieman rauhaton
-1 vähän hermostunut
-2 hermostunut
-3 erittäin hermostunut

VI Temperamentti kerroin 15

+3 vilkas
+2 kohtuullisen vilkas
+1 erittäin vilkas
-1 häiritsevän vilkas
-2 välinpitämätön
-3 apaattinen

VII Kovuus kerroin 8

+3 kohtuullisen kova
+2 kova
+1 hieman pehmeä
-1 erittäin kova
-2 pehmeä
-3 erittäin pehmeä

VIII Luoksepäästävyys kerroin 15

+3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
+2 luoksepäästävä, hieman pidättyväinen
+1 mielistelevä
-1 selvästi pidättyväinen
-2 hyökkäävä
-3 salakavala

Laukauspelottomuus

+ laukausvarma
+ laukauskokematon
+ paukkuärtyisä
- laukausaltis
- laukausarka

Jekun testitulos 155 pistettä ja laukausvarma


Tarkempaa analysointia testistä:

Taisteluhalu (+2 kohtuullinen):

Jekku näytti parasta osaamistaan taisteluhalussa, harmi vain, että halli kaikui ja se sai sen toviksi hämilleen, mutta isännän kanssa taistelu jatkui.

Tuomarin, Jari Keinäsen, kanssa taistelemassa
Jekku isännän lennätettävänä
Taisteluhalua mitataan koko testin ajan - lelun kanssa ja kelkalla. Kelkalla tuli esille Jekun pehmeys, kun Jekku vetäytyi isännän taakse ja sivulle, ensimmäistä kertaa ikinä. Kovasti kelkalle juteltiin ja se todettiin täysin vaarattomaksi isännän mentyä kyykkyyn kelkan viereen.

Normaalissa elämässä menty häntä tötteröllä kaikki asiat tutkimaan ja mitään ei ole koskaan pelännyt tai muistanut, vaikka olemme kaikella tavalla yrittäneet säikytellä ja testata.

Toimintakyvyn (=rohkeuden) pienuuteen suurin syy oli Jekun itsenäisyys, mikä näkyy testissä monessa kohtaa ja välinpitämättömyys (temperamentti mittaa koiran huomiokykyä). Kelkalla Jekku otti yhteyttä reippaasti kertoen, että tänne ei tulla, mutta välillä unohti mitä oli tekemässä. Toimintakykyä mitataan kelkalla ja pimeässä huoneessa, missä se paremmin vain jäi nuuhkimaan mukavia viestejä, mitä muut olivat jättäneet (Toimintakyky +1 kohtuullinen ja temperamentti +2 kohtuullisen vilkas).

Miestuomarin uhatessa myös juteltiin kovasti ja siitäkin toivuttiin nopsaan ja tämä tilanne vaikutti realistiselta. Seinään kytkettynä (terävyys mittaa miten koira toimii uhattuna ) Jekku ei lainkaan ajatellut, että häntä voi vanhempi nainen uhata, mutta se saattoi myös johtua ihan jo siitä syystä, että tuomari oli aikaisemmin leperrellyt ja jutellut mukavia, joten ei enää ollut uhka, joten Jekku ei missään vaiheessa uhannut naistuomaria. 

Jekku on kerran aikaisemmin murissut ihmiselle ja ihan syystä, kun alkoholisoitunut mies alkoi seuraamaan ja horjumaan päälle, niin siinä vaiheessa kerrottiin että olisiko herra hyvä ja siirtyisi kauemmas (Terävyys +1 Pieni ilman jäljelle jäävää puolustushalua ja luoksepäästävyys: +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä ja avoin).

Puolustushalussa Jekku ilmoitti, että tänne ei tulla, mutta jätti kuitenkin isännälle tilaa puolustaa, mutta Jekkukin piti perää ja sielläkin kertoi vielä, että mietihän uudestaan. Ikinä tällaisiakaan tilanteita ei ole tullut vastaan (Puolustushalu +1 pieni).

Kaikenkaikkiaan erinomainen tulos juuri testi-iän saavuttaneelle koiralle, jolla on vielä jalostamaton luonne. Yleensä nuoret koirat ovat pehmeämpiä kuin vanhemmat, ja taistelunhalua löytyy nuorilta yksilöiltä enemmän. Taisteluhalu tulee esille mm. kelkalla ja leikissä. Jekkuhan luoksetulossa meni isännän luo ja siitä livisti lelulaatikolle, että eikö leikittäisi uudelleen.

Hermorakenne +1 hieman rauhaton tuli siitä syystä, että Jekku muisti ettei testi ollut maailman kivoin paikka, mutta kuitenkin toipui testeistä eikä jäänyt niitä pahasti muistelemaan. Vastaavissa tilaneissa Jekku ei ole lainkaan muistanut mitään ikäviä tilanteita uudestaan.

Temperamentti +2 kohtuullisen vilkas oli alarajalla, koska Jekku oli hieman vilkas, mutta aika paljon välinpitämätön ympäröiviin tapahtumiin itsenäisyyden takia. Jekku reagoi tapahtuneisiin ja otti huomioon tapahtumat, josta syystä kohtuullisen vilkas.

Jekku näyttää tuomareiden mukaan kovemmalta kuin onkaan, mikä johtuu Jekun omasta itsenäisyydestä ja ajatusmaailmasta. Ja että Jekku pystyy sulkemaan epämielyttävät asiat mielestään, mikä on myös kovuutta. Ehkä testi osoitti jonkinlaista pehmeyttä ihmisiä kohtaan (olihan kyseessä palveluskoirien luonnetesti), mutta toisia koiria kohtaan asia onkin erikseen.

Tuomari sanoikin, että taistelunhalua ja leikkisyyttä kannattaa ylläpitää ja ruokkia, koska se on erinomainen yhteys koiran ja ohjaajan välillä, eikä koirasta tule haahuilija ja tottelevaisuuteen taisteluhalu vaikuttaa myös, koska leikin kautta koiraan saa erinomaisen yhteyden ja sitä on hyvä käyttää missä tahansa harrastusmuodossa, koska silloin koira on ohjattavissa helpommin.

Tapasin luonnetestituomarin joulukuussa 2011 ja hän sanoi, että 155 pistettä on erinomainen tulos suomenlapinkoiralle ja yli kahdensadan pisteen koiria ei enää voi lapinkoiriksi kutsua.

3 kommenttia:

Petra kirjoitti...

Onnea hienosti sujuneesta testistä! Kaikki osa-alueet plussan puolella. =)

Minz kirjoitti...

Hieno tulos! Mielessäni vain näin meidän "palveluskoiran", eli Kadin tässä testissä. Arka kun on, niin on heti mun takana aina, jos tulee jotain epäilyttävää vastaan - vaikka että paistiksi ajattelemansa pulu kääntyykiin hyökkäykseen, eikä lähdekään karkuun; viuh ja turvaan äipän taa... ;D Kadi olisi kuollut sydänkohtaukseen noissa äkillisissä pelästystilanteissa. Mutta onneksi tuo ominaisuus on tiedossa, kun Kadin pentue poliisikoirakoulua varten testattiin. Syntymäominaisuus, joten sitä ei saa kokonaan pois. Epäkelpo yksilö poliisin rinnalle siis. Mutta vallan mainio soffakaveriksi!

quu kirjoitti...

Petra, kiitos :) Ei me ajateltukaan, että miinuspisteitä tulisi. Sen verran kova luotto on ollut. :)

Minz, soffakaveri <3 Juu ei Jekkukaan varmaan mikään hyvä palveluskoira olisi itsenäisen luonteen takia, mutta hyvä työkoira testin tuomareiden mielestä olisi. Sopivassa suhteessa kova ja itsenäinen, mitä vaaditaan porojen paimennuksessa. Sitä sitten kokeillaan syksyllä, että miten äijän käy..