perjantai 10. kesäkuuta 2011

Yleisiä kuulumisia

Terveisiä tukahduttavan kuumasta Torniosta. Tänne(kin) paistuu, monta päivää lämpötila ollut yli +25 ja molemmat pojat on olleet toooodella rauhallisia. Ulkona Jekku ei viihdy ja se onkin pyytänyt aina sisälle ja Jippo taas on nukkunut aitan alla tyytyväisenä.

Kirjaan tähän jotain aatoksia muutaman viikon ajalta itselle muistiin. Skippaa jos et jaksa lukea ;)

Iltaa kohden alkaa iltavillien osuus nousta ja lenkkeily me ollaan lopetettu päiväseltään näillä helteillä kokonaan. Käytän yhden pitemmän lenkin puolen yön jälkeen ja monena iltana Jekku on käynyt uimassa, Jipon paimentaessa rannalla. Täytyisi löytää mukava ja matalarantainen paikka, missä Jippo voisi kahlailla. Yölenkit on siitä mukavia, että saa olla rauhassa, ei tule muita kulkijoita vastaan ja ilma viileää ja ennen kaikkea niin paljon katsottavaa - kissoja, rastaita ja siilejä. Täällä on todella paljon siilejä, meillä on oma pihasiili jota pojat käy aina moikkaamassa. Jekku ei siilistä piittaa eikä se juuri sen touhuja katsele, mutta Jippo taas istuu siilin vieressä ja tuumii miksi se syö miun napuset. Läheisessä talossa siilejä oli kolme!

Aitasimme pihankin tuossa muutama viikko sitten ja pojilla on nyt yli tuhannen neliön oma aitaus - on nurmialuetta, pitempää heinikkoa, ojia ja metsää, joten lenkittäjättäminen ei ole haitannut yhtään. Ne on hakeneet kaikki kepit, mitä löytyy nurmikolle ja siinä onkin työtä kerätä risuja pois jos meinaa nurmikkoa leikata. :D

Jippo on ollut kolmatta viikkoa sisäsiisti. Sisäsiisteyskasvatus meni perille isäni luona, kun nukuimme vanhassa pienessä huoneessa ja Jippo pyysi aina pihalle ja kuulinkin sen pienen tilan takia. Kävin sitä ulos viemässä aina kun se pyysi ja se juoksikin kukkapenkkiin asioimaan ja hurjaa kyytiä takaisin nukkumaan. Ollaan jatkettu tätä pienen tilan tekniikkaa ja Jippo nukkuu meidän kanssa yönsä makkarissa, Jekun nukkuessa muualla talossa. Pari pissavahinkoa on tullut, mutta ei muuta. Sanomalehdet jätin pois heti isän luota palattuani enkä nyt ole lattioita mitenkään erityisen hyvin kuurannut vaan ihan perussiivouksella menty.

Alkuajan mököttämisen (n. pari viikkoa) jälkeen pojille löytyi yhteinen sävel - nukutaan ja leikitään yhdessä, puruluitakin syödään yhdessä. Jekku näyttää hampaita jos pienen on syytä pysyä kaukana, mutta todella harvoin se mitään ja mistään sanoo. Jekun rauhallisuus on noussut potensiin sata ja siitä on tullut niin suvaitsevainen.

Käytiinpä tuossa taannoin toisen uroksen kanssa lenkillä ja se kyllä murisi moneen otteeseen ja yritti hyökkiä, mutta Jekkupa talsi menemään sanomatta mitään. Tarpeen tullenhan se kyllä sanoo, mutta ei provosoiudu toisten murinoista jos vaaratilanne ei ole todellinen. Tämä piirre on Jekussa kyllä paras, kun lappalaisuroskehiä katseltuani olen kyllä huolissani luonteen kehityksestä, erityisesti urokset kuumenee ja kiroilee todella paljon, ja näitä käytetään sitten jalostukseen kun ovat komeita. Valitettavasti se luonnekin tai kuumuminen periytyy, mitäpä teet kauniilla koiralla jos sitä ei voi viedä mihinkään? Vaikkei me nyt mitään ihmeellistä treeneissä tehdäkään, niin on ainakin toisiin uroksiin siedättyminen ollut varmaa ja tehokasta. Oikeastaan muuta treeniä ei tarvisikaan tehdä. Kun sietää toisia uroksia, sietää mitä koiria vaan.

Jipsun luonne on vallan mainio - se alati heiluttaa häntää kaikelle ja kaikille. Se oppii asioita mukavaan tahtiin, olen vaan niin laiska opettamaan. Muuten se on rauhallinen veitikka, mikä uskoo kerrasta. Se ei karkaile eikä ryntäile, menee sievästi hihnassa ja on kontaktinhaluinen. Se tekee mitä vain namista tai lelusta. Monesti se istuu kiltisti jääkaapin edessä, että pöperöä tähän osoitteeseen kiitos. Se osaa siis komentaa varsin rauhallisin ottein. Se ei hauku, mutta Jekkua se leikin yhteydessä paimentaa. Jos se jotain pelkää niin se pöhähtää kerran ja pian se meneekin katsomaan. Se ei muistele pahoja juttuja ja tuntuu että se viihtyy monenlaisilla alustoilla, joten ehkäpä siitä olisi agilitykoiraksikin. Ehkä hieman ohjaajapehmeä, mikä on mukava juttu.

Pusuttelua :)


Pusipusi isoveikka, tykkään susta niin kovasti :)

2 kommenttia:

wind-up toy kirjoitti...

Jippo on kasvanut vaikka kuinka! Voihan höh, ei ehditty näkemään hikkupikku-Jipotinta. ;)

quu kirjoitti...

On se iso poika jo :) Alkaa olla Saivan kokoluokkaa.. :o Onneksi mieli on kuitenkin niin pentumainen höpöte :)