tiistai 26. heinäkuuta 2011

Polvikulmaukset

Mitäpä Jipon elämään sitten? Jipsun kanssa käytiin lauantaina Tornion KV-näyttelyissä katsomassa lapinkoiria ja kasvattajaa. Pikkumies sai välillä nukkua kevythäkissä, jossa Jippo viihtyy mainiosti ja aina kevythäkin ollessa kasassa Jipsu hiippailee sinne loikoilemaan ja leikkimään leluilla.

Jipsulla oli näyttelypaikalla hauskaa kun se sai leikkiä kasvattajan Kielon ja Jekun ikäluokkaan kuuluvan Uulan kanssa. Kasvattaja otti kuviakin vähän reilu 5kk vanhasta Jiposta, mutta ne tulee esille varmaan vasta syyskuussa. Näyttelyvilinässä pieni mies oli rennosti ja kuin kotonaan.

Kotopuolessa tietysti leikitään paljon:


Jipsu on tyypillinen 5kk vanha pentu - venyy ja vanuu kaikkialle, kuin väärässä lämpötilassa pesty villapaita. Yllättävän tasaiselta se näyttää, tosin Jippo on ihan pennun näköinen kun taas Jekku samassa iässä näytti jo aikuiselta.


Tärkein asia kasvuun liittyen on takakulmaukset ja niiden esiintulo, kun jalat ovat nyt lopettaneet valtavan kasvunsa. Takakulmauksilla siis tarkoitetaan polvikulmaa, mikä on tärkeä oikeanlaisen liikkeen vuoksi ja hyvät takakulmaukset voi olla merkkinä terveistä polvista. Liian suorapolvisilla voi olla polvivikaa eli patellaluksaatiota, joissa polvilumpio menee sijoiltaan. Jipon emon toinen polvi on tutkittu ns. ykkösen polveksi eli se on siis lähes normaali eli käytännössä siinä on siis pieni muutos, mikä huomattiin vain polvitutkimuksissa, muuten polvi on aina ollut oireeton.

Patellaluksaation asteet ovat:

0 = normaali

1 = lähes normaali

2 = lumpio luksoituu koukistaessa/rotatoitaessa

3 = lumpio on yleensä luksoituneena

4 = lumpio on pysyvästi sijoiltaan


Tästä syystä on erityisen tärkeää, että Jipolle kehittyisi hyvät polvikulmaukset. Tältä Jipon toinen takajalka näyttää nyt:


4 kommenttia:

leila kirjoitti...

Oliko tutkinut lääkäri sanonut polvesta, että on lähes normaali eli ihan lievä ykkönen? Ihan mielenkiinnosta sairauksia kohtaan kyselen tarkennusta. :) Kennelliiton arvosteluasteikossa kun ykkösenkin polvet saadaan luksoitumaan polvea ojennettaessa, palautuvat kyllä itsestään paikoilleen. Polvilumpion siteen kiertymisestäkin oli jotain mainintaa. Oli silloin viime kesänä Lumesta käyttäessä vaan lääkärin kanssa puheena, että nollan polvet on, kun pysyvät tiukasti paikoillaan.

quu kirjoitti...

Leila, hyvä kysymys! On ne tuolla jossain papereissa mainittu, pitää etsiä ja laittaa sitten lisätietoa, mitä niistä on sanottu.

Joka tapauksessa kasvattaja maksaa Jipon virallisen polvitarkin, kunhan ikää karttuu.

Jekun ystävättärellä on ykkösen polvet ja ne on pennusta saakka menneet sijoiltaan, nyt jopa uidessa.

Tosin, vaikka polvet tutkittaisiinkin nollan polviksi, saattaa vuoden tai kahden päästä tilanne olla toinen, että vaikka polvet onkin tutkittu terveiksi niin tilanteet muuttuvat. Tästä syystä voi jatkossakin silloin tällöin rokotusten yhteydessä pyytää eläinlääkäriä tarkistamaan polvien tilanne uudelleen.

leila kirjoitti...

On nämä luustonkin terveysasiat tosiaan loppuviimein aika monimutkaisia, ei voi vain tuijottaa siihen numeroon tai kirjaimeen, kun eri yksilöillä nekin voi vaikuttaa elämään niin erilailla ja muuttua ajanmyötä tai pysyä samana. Hieno ja vastuuntuntoinen ele kasvattajalta tuo polvitarkki sitten aikanaan! :)

quu kirjoitti...

Leila, totta, koira itse on paras "laskuri" miten asiat todella ovat. Kasvattaja sanoi, että haluaa tietää, mitä Jipon emo periyttää.

Varsinkin kun Jippokin perusteellisesti tutkitaan, kunhan ikää karttuu, joten sinänsä tarkistus ei ole mikään iso juttu ja tehtäisiin se joka tapauksessa, maksoi kasvattaja tai ei. :)