sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Väripulinaa

Niuniun nurkkauksessa kerrottiin kameleonttikoirista eli siis miten merkkiväristen lapinkoirien nassut muuttuvat pennusta aikuiseksi.

Riistanväriset koirat,kuten Jekku, muuttuu sekä nassusta, että koko vartalon väritykseltä huomattavan paljon ja se muutos jatkuu läpi eliniän. Oikeastaan se väritoive pennusta on vähän hupsu, kun nassun kuviointi ja värit muuttuu niin paljon. :)

Jekku kolme päivää vanhana - sen näkee riistanväriseksi, mutta musta mötikkä se oli muuten. Valkoinen kuononpää katosi pian, mutta valkoiset tassut on vieläkin.

Kuva: Minna Väänänen

Tullessaan Jekku oli harmaa riistanvärinen, mutta pian kävi selväksi, että se harmaa alkoi muuttua punakammaksi, kuten Oona-emokin on. Kuvan ottohetkellä ikää vähän reilu 3kk ja nassun väritys on selkeästi vaaleampi, mutta vaalea pentuhaiven vähän sekoittaa pakkaa, mutta rillit, nelisilmät ja vaaleat posket on jo näkyvissä.

Hieman vajaa 5 kuukauden iässä oikea väri on selvillä, mutta tästä reilun 9kk vanhaksi kuonon väri muuttui. Se oli nähtävissä viikossa, miten pikimusta kuonosta tuli ja hassut haituvat vielä enemmän sai aikaan kontrastia.Syksyllä 2009 huomaa miten kuono on tumma myös sivulta:


Helmikuussa 2010 alkoi poskien musta väistyä:Jekku nyt, joskin kevätpoikana, kun silmien tummat kohdat ovat auringossa vaalenneet ja oranssit kohdat on talvella selvästi oranssisempia, mutta näin kesällä vaaleampia. Tämä kuva on otettu toukokuun alussa ja nyt väri alkaa olla jotain kullan luokkaa.Ei kommentteja: