keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Prcd-PRA


Viime viikon maanantaina olimme reippaana eläinlääkäriasemalla kello 0800, kun olimme varanneet Jekulle ja sen ystävättärelle Piitulle ajan prcd-PRA verinäytteenottoa varten.

PRAhan on etenevä verkkokalvon surkastuma, mikä tuhoaa silmän valoa aistivia soluja ja lopulta koira sokeutuu.Jalostustoimikunnan jalostuskriteerien mukaan vähintään toisen tulevan vanhemmista on oltava prcd-PRAn suhteen terve eli joko sen omien vanhempien tai testitulosten kautta.PRA-tyyppejä on useita ja lapinkoirilla tutkitaan vaan tätä prcd-muunnosta.

Eläinlääkäri tunnisti Jekun ja sanoi heti, että tämä on kiltti koira eikä varmasti pure. Tapansa mukaan Jekku antoi ottaa verta omaan rauhalliseen tapaan. Jekku-reppanalta tuli verta ylitarpeen - sillä tuhraantui hieman etujalka ja rintakehä, mutta onneksi sidoksella saatiin verentulo loppumaan.

Jekku joutui autoon odottamaan, kun oli aika ottaa Piitulta verikoe ja Jippokin joutui tutkittavaksi.  Jipolta tarkistettiin siru ja se sai passin, joten voimme lähteä Ruotsin puolelle päivälenkille ja muutenkin voidaan suunnitella Ruotsiin suuntautuvia vaellusreissuja. Kummasti muuten Jekunkin siru oli taas ihan eri paikassa kuin viimeksi.

Jipolla simmut aavistuksen punoittaa, mutta niistä ei mitään ihmeempää löytynyt - ei silmään törröttäviä ripsiä eikä roskia. Tuulinen sää näemmä herkistää silmiä joten hain kuiville silmille tarkoitettuja silmägeeliä ja silmät näyttää jo paremmalta. Jostain syystä tänä vuonna monien koirien silmät punoittaa enemmän, tosin ei Jekun.

Jekku odotti kiltisti autossa ja kotonakin antoi sidoksen olla paikallaan. Onneksi se ei ole semmoinen hullu repijä vaan hyväksyy mukisematta nämä lisäkkeet.

Tälläkään kertaa ei ihan valtavasti tullut hintaa meidän tunnin mittaiselle visiitille:

Verinäytteenotto x2
Kliiniset tutkimukset x2 (Piitu & Jippo)
Passi                                                                  yhteensä 33 euroa
Tarvikkeet                                                                          9euroa
Yhteensä                                                                          52 euroa

Piitun omistaja halusi korvata 30e joten edukas oli reissu täöllä kertaa. Madotin pojat toissa viikonloppuna joten toivon mukaan nyt ei näitä terveysmenoja tule enää pitkiin aikoihin.

Prcd-PRA-testin tulokset tuli viikossa - eläinlääkärit ottivat verinäytteen ja pakkasivat sen tuomaani Laboklinikin laatikkoon ja huolehdin itse lähettämisestä. Näyte lähti ensin Helsinkiin ja sieltä edelleen Saksaan ja tulokset tulivat sähköpostitse.

Prcd-PRAnkin suhteen näytti hyvältä :) 

Cantavia Noitarumpu prcd-PRA genotype N/N, clear, terve 


Testitieto löytyy myös Lappalaiskoirat Ry:n Prcd PRA-testattujen listalta. Testitulos täytyy itse ilmoittaa yhdistykselle jotta listalle pääsee. 

Lasku saapui tammikuun puolivälissä ja maksuaikaa oli vain muutama päivä. Lasku maksettiin Suomen Nordean tilille ja lisätietoja kohtaan syötettiin laskunumero.

Laskun erittely:


Tutkimukset 68,52€
Postituskulut 2,53€
Vero 19% 13,02€
Yhteensä: 81,54€


2 kommenttia:

Riina kirjoitti...

Ihanan reippaita koiria!!:) hyvä jekku! :D

quu kirjoitti...

Riina, kiitos kiitos! =) Isipapalle terkkuja ja kiitoksia kovasti A-tuloksesta!