lauantai 28. tammikuuta 2012

Ruokailutottumuksia

Huomasin, etten ole kertonut juurikaan poikien ruokailutottumuksista, joten tässä siitä sananen:

Pojat syövät kahdesti päivässä, mutta eivät koskaan samaan aikaan. Joskus aamuruoka venyy iltapäivään ja iltaruoka menee usein yli puolenyön. Ruoka tulee säännöllisen epäsäännöllisesti. Oikeastaan tämä on hyvä ratkaisu siinäkin mielessä, että pojat on sopeutuneet meidän aikatauluihin, eikä ne sillä tietyllä kellonlyömällä ole ruokaa odottamassa.

Tällä hetkellä kumpikin syö Jahti&Vahti-kuivamuonaa osana ruokailua, kun siinä on kotimainen tuottaja ja ruoka tehdään Saksassa. Kuivamuona on hyvä osa ruokailua, mutta pelkästään sillä en koiria ruoki. J&V-kuivamuona on maittanut molemmille.  Yhtenä suurena vaikuttajana muonan valinnassa on ollut se, että nyt 11-vuotias Hessu-ajokoira on ollut ko. ruoan takia erinomaisessa fyysisessä kunnossa.

Riippuen päivästä kuivamuonan määrä on noin puolet tai vähemmän päivittäisistä annoksista, muu osa koostuu jauhelihasta/lihasta yleensä, kotiruoan jämistä (perunamuussi, kastikkeet yms) hapanmaitotuotteista, kylmäpuristetusta rypsiöljystä, puurosta ja kuivarouhelihasta (ei kuvassa) sekä puruluista/luista. Vihannesmössöjä täytyisi vielä ryhtyä tekemään josko nekin tekisi hyvin kauppansa.Penturuoasta aikuisten tai nuorten koirien ruokaan siirryttiin aikaisessa vaiheessa; neljän-kuuden kuukauden iässä.

Pitää muistaa, että jokainen koira on yksilö ja toinen saa oireita toisista kuivaruokamerkeistä, kun toiselle ko. merkki sopii.

Ostotottumuksia sanelee ekologisuus, testikoirien olosuhteet, yrityksen julkikuva (mm. You Tube-videot tehtailta/tiloista), tutkimustulokset, toisten koiranomistajan kokemukset, markkinointi, mielikuvat, hinta & saatavuus.  Sekä ruokamerkin vaikutus omaan koiraan - sen käytökseen, jätösten määrään & laatuun sekä turkinlaatuun.

Jipon ruokailu:

Jippo söi kasvattajalta saatua penturuokaa (jota en enää muista, olisiko Eukanuba) ja kokeiltiin myös Brit Care-penturuokaa. Lopulta päädyttiin Jahti&Vahtiin - aluksi nuorten koirien ruokaan nyt kana-riisiin

Jipolle on voinut vaihtaa nappulamerkkiä lennosta - sillä on sellainen teräsvatsa ettei toista. Tällä hetkellä olen nostanut Jipon  ruoka-annoskokoa, jotta pieni mies saisi vähän enemmän energiaa.

Jipon tämän päiväinen aamuruoka koostui seuraavista ainesosista:

Raaka jauheliha  (Satunnaisesti myös Kongista välipalana)
Mapanmaitotuote (maustamaton jugurtti, piimä, raejuusto tai kermaviili)
Kylmäpuristettu rypsiöljy
Jahti&Vahti kana-riisi nappula n.2dl/annos (osan voi korvata kuivarouhelihalla)
Puuro (itse haudutettu uunissa puuroainesseoksesta, saa marketeista)
Vesi

(+ kotiruokaa)
(+luut)


Jekun ruokailu:

Jekku söi pentu- ja nuoruusaikana Nutra Nuggetsia, mutta siinä häiritsi se, että se tuodaan Amerikasta, mikä ei ole lainkaan ekologista. Sitten vaihdettiin Brit Care kana-riisiin ja lohi-perunaan, mutta ne ei tarttuneet koiraan millään tavalla.

Nyt Jekku syö Jahti&Vahti energiaa ja onkin sen ansiosta nostanut painoaan viime talven 17 kilosta 20 kiloon, missä se on pysynyt reippaasti yli puoli vuotta. Jekku säännöstelee itse ruokansa määrää ja tehokkaina päivinä sillä on pohjaton ruokahalu ja rauhallisina päivinä se peittää ruokaansa kuonolla, ja jättää osan syömättä.

Jekun tämän päiväinen aamuruoka koostui seuraavista ainesosista:


Raaka jauheliha (Satunnaisesti myös Kongista välipalana)
Mapanmaitotuote (maustamaton jugurtti, piimä, raejuusto tai kermaviili)
Kylmäpuristettu rypsiöljy
Jahti&Vahti Energia nappula n.2,5dl/annos (osan voi korvata kuivarouhelihalla)
Puuro (itse haudutettu uunissa puuroainesseoksesta, saa marketeista)
Vesi

(+ kotiruokaa )
(+luut)

Herkkuina pojat saa puruluita - nuo liuskat on siitä käteviä, että niistä riittää puuhaa ja silti annoskoko ei nouse. Ydinluukeksit on Tänne-käskyä varten ja Frolicit saa kätevästi pieniin osiin ja ne toimii meillä nameina koulutuksessa koto-oloissa. Nakit on käytössä treeneissä kodin ulkopuolella.


Nameina yleensä käytetään Frolic'eja on olemassa tätä normi kokoa ja pikkukoirille tarkoitettuja löytyy myös. Nämä isommat palat saa vähintään neljään osaan joten pussi on riittoisa. S-market myy vastaavanlaista tuotetta (vihreä pussi) ja sitä me yleensä ostetaan kun se on 2-3€ halvempaa ja lisäksi oli tullut joku toinenkin samantyyppinen nami markkinoille. Lisäksi ostetaan kaikkia muitakin nameja vähän mieltymysten ja kukkaron täytön mukaan.Ruokailuun kuuluu rauhallinen käytös (kuten muillakin elämän osa-alueilla)-  ruokakipon eteen istutaan odottamaan nätisti ja katsekontaktilla & luvalla voi aloittaa ruokailun:


"Joko me saadaan ottaa?"

Ruokalu sujuu vierekkäin tai kuonokkain:


Sosiaalinen paine kohdistuu Jekkuun; Jippo on todella nopea syöjä, kun Jekku taas nauttii nappulan kerrallaan:

"Yksi nappula laidan! Mitäs nyt tehdään?! Sitä en saa ottaa, mutta kyttään sitä!!"


Välillä Jekku nuuhkii ja pusuttaa pientä kyttääjää ja jatkaa rauhalliseen tahtiin ruokailua. Jekku ei murise ruoastaan ja joskus väistää kupiltaan tai antaa tulla samalle kupille syömään, joskus taas riittää pieni katse jolloin pienempi tietää, että nyt ei parane tulla samoille apajille. Jippo tietää, että tällä kertaa toisen kupille ei ole mitään asiaa, kun omistaja on vierellä tarkkailemassa.Jekku jättikin osan kun iltaruokinnasta on vain vähän aikaa ja alla vain pieni aamulenkki, joten energialle ei tarvetta. Jippo käy nuuhkaisemassa kuppia. Jipolla ei ole lupa ottaa Jekun ruokaa joten kohta se asettuu istumaan ja odottamaan. Tähän on ihan se yksinkertainen syy - Jippo söisi IHAN KAIKEN löytämänsä. Sillä on aina nälkä ja pohjaton ruokahalu. Sana RUOKA saa pienen pojan itkemään, myös senkin jälkeen kun se on juuri syönyt ja röyhtäilee. Annoskoon nostaminen ei ole vaikuttanut tähän näläntunteen kaikkoamiseen millään tavalla.Sosiaalista painetta Jekun puolelta - Jekku käy katsomassa ruokakupin kyttääjää ja lähtee pois antaen luvan mennä kupilleen. Tilanne ratkeaa, kun annan Jipolle muutaman nappulan kiitokseksi siitä, että se ei Jekun kupista ottanut ja vien kupin jääkaappiin odottamaan iltaruokintaa.


6 kommenttia:

Bemary kirjoitti...

Teillä on melkein pelottavan samat tavat, mitä meillä. :D Meillä kans ruokailu tapahtuu liukuvalla aikataululla eli ei lainkaan aina samalla kellon lyömällä. Hyvin on toiminu eikä tartte kestää ruokaa kerjäävää koiraakaan, joka aavistaa milloin ruoka-aika on lähellä ja alkaa höntyämään. :p Samoten J&V:tä syötetään (vaihdellen satunnaisesti kanariisiä ja energiaa) about puolet kupillisesta ja loput sitten mitä milloinkin. Tommonen Oscarin jauhelihapötkö oottaa kaapissa myös meillä, heh. Ja ruoan saa vasta, ku istuu nätisti ja tapittaa silmiin. Pennusta asti, ku on noin tehty, ei tartte erikseen enää istumaan pyytääkään. :)

quu kirjoitti...

Bemary, kiitos kommentista! :) Mukava saada uusiltakin kasvoilta palautetta!

Hyväksi havaittu tapa, joten mitä sitä nyt muuttamaan. ;)

Olisihan noita eri koiranruokayritysten kuljetusautojakin lähikunnissa käymässä, mutta jotenkin ne aina unohtuu ja on näppärä ostaa marketista jauhelihaa samalla kun täyttää jääkaappiin meidän ihmistenkin ruokaa. Tokikin siinä marketin jauhelihassa kilohinta on kalliimpi, mutta pääasia, että saavat lihaa.

Bemary kirjoitti...

Oon seuraillu teitä jo ennenkin, vaan vissiin kommentointi on jääny vähän vähälle. :p Täytyy koittaa ryhdistäytyä tässä!

Jeps, meillä on pohdiskeltu tota kuljetusautosta tilaamista (tänne Ouluun semmonen liikennöi käsittääkseni kerran kuussa), vaan tässä testaillaan vielä toistaiseksi noita "oikeiden kauppojen" valikoimia, vaikkei se hinnan suhteen järkevää toimintaa ookaan, niin paljon halvemmalla tuntuu auto ruokaa myyvän. :) Toinen juttu on sitten aika pieni pakastin eli se ei oikein taida vetää kuukauden koiranruokia kerralla, tai jos vetääkin, vaatii se aikamoista järjestelykykyä, heh.

quu kirjoitti...

Itsekin tulee paljon seurattua eri blogeja, mutta yleensä aikaisemmat kommentoijat on vieneet ns. sanat suusta, niin eipä ole sitten jäänyt itelle mitään sanottavaa..

Autoista päin ostettava ruoka on halvempaa, mutta tietysti sitten se kertaostos on suuri ja ei pidäkään mihinkään tuollaisiin mennä, kun tulee sitten osteltua ihan päättömästi. ;)

Bemary kirjoitti...

Sepä se. :p Ei sitte viittis aina samoja juttuja toistella muiden perässä.

Jooh, ei passaa liikoja innostua, ku loppuu tila ja rahat kesken aika äkkiä, ku laittelee tilausta autolle menemään. :D

quu kirjoitti...

Ois kyllä kiva jos omakin jääkaappi olisi yhtä hyvin täytetty, kuin mitä poikien ruoka- ja namipurkit. :D