tiistai 18. syyskuuta 2012

(Kulo)musta merkein

Kesällä ottamani kuva Jiposta kiinnitti huomioni sen turkin värin muutokseen. Musta merkein muuttuukin kesäaikaan hetkellisesti kulomustaksi merkein. Päälaelle osuva auringonsäde paljasti turkin muutoksen. Hevosiakin on tämän värisiä.


Kyselin parilta kulomustan lapinkoirauroksen omistajalta väristä ja kummatkin sanoivat samaa - pentuna ja nuorena koira on ollut silminnähden mustaturkkinen, mutta kahden-kolmen ikävuoden tietämillä turkki on vähitellen muuttunut ruskeammaksi ja turkin sävy säilyy myös talviaikaan punertavana, joskin kesäisin se on selkeästi ruskeampi. Jippo on normaalistikin hyvin erikoisen värinen ja tämä vielä lisää sitä entisestään.

Liisa Sarakontu, leikkisästi "suomenlapinkoirien väriexpertti",  kirjoittaa sivuillaan Suomenlapinkoirien värit  karhunmustista ja kulomustista (myös parkinväriset voivat kulottua) näin:

"Termit karhunmusta ja karhunruskea tarkoittavat mustaa koiraa, jolla pohjavilla ja peitinkarvojen tyvet ovat selvästi vaaleat ja näkyvät ainakin toisin paikoin päällimmäisen, pikimustan karvan läpi. Varsinaisia vaaleita merkkejä ei ole. Näitä termejä ei kannata käyttää rekisteröitäessä, sillä karhunmustalta näyttävä pikkupentu saa yleensä jonkinlaiset vaaleat merkit kasvaessaan, ja aito karhunmusta taas voi olla pikimusta syntyessään. Karhunmustan koiran genotyyppi voi ainakin joskus olla heterotsygootti dominanttimusta, Kk.

Kulomusta tarkoittaa mitä hyvänsä pääosin mustaa koiraa, jonka karvojen kärjet kulottuvat auringon, hormonitoiminnan tai karvanlähdön lähestymisen takia ja muuttuvat selvästi punaruskeiksi. Toiset koirat kulottuvat paljon vahvemmin kuin toiset, ja yleensä ”kulahtaneimmatkin” kulomustat muuttuvat takaisin pikimustiksi karvanvaihdon jälkeen. Tämä ominaisuus on siis tavallaan tilapäinen, eikä sitä kannata mainita rekisteröitäessä. Pikkupennusta ei edes näe, tuleeko siitä kulomusta vai pysyykö sen musta pigmentti pikimustana ympäri vuoden. Myös parkkikoirat voivat kulottua, mutta niillä turkki vain vaalenee eikä muuta sävyään punertavammaksi."
Liisan sivuihin kannattaa ajan kanssa perehtyä - katsella kuvat ja lukea tekstit. Lähiotos Jipon ruskehtavasta mustasta turkista. Keväällä sävyeroa ei huomannut, mutta nyt kun pojat ovat vierekkäin ja varsingin auringossa värieron huomaa:


Riistanvärisen Jekun turkin mustat kohdat ovat mustia - ne taittuvat tietyssä valossa sinertävään.


Tässä eräs kulottunut lapinkoirauros, joka oli turistina eräässä näyttelyssä - upean värinen eikö totta!


Ei kommentteja: