sunnuntai 19. tammikuuta 2014

HaasteitaNäitä haasteita on vuosien saatossa tullut useampikin, enkä ole tainnut yhteenkään vastata. Tässä siis pari haastekyselyä. Saatte ottaa mukaanne. :)

Kuvitus on tämän päivistä kuvista.

1. Mistä keksit koiriesi nimet?

Meillä on aina koirien nimet alkaneet kirjaimella J. Jekku tuli nimenä ennen koiraa, mutta koira oli nimensä veroinen - kujeileva ilopilleri. Jipon nimen keksi kasvattaja kun kerroin vaikeudesta keksiä sopivaa nimeä, joka sopisi Jekun nimen ja alkaisi myöskin kirjaimella J. Jippokin lunasti nimensä täydellisesti.

2. Mikä on koiriesi hienoin temppu?

Jekun temppuosio ei ole yhtä temppua vaan sarja niitä - se tuo aamulla sukat, kengät, housut, paidat, pannat, flexit... Se on todellinen laiskan omistajan koira. 

Jipon hienoin temppu on se kun se singahtaa istuma-asennosta tökkäämään kättä vaikka miten korkealle - sanana tähän toimii yksinkertaisesti "tök". Se myös tökkii taskua, suljettua kämmentä tai mitä vaan jos kuulee sanan "keksi".

3. Suosittele koirakirjaa.

Jan Fennellin koko tuotanto. Tietopaketti jota jaksaa lukea useita kertoja. Täytyisikin selailla läpitse ja miettiä omaa toimintaa toiselta kannalta, aina on parantamisen varaa.

4. Oudoin rotuhaaveesi?


Kaukasianpaimenkoira - kyvyt eikä tilat riitä, mutta aina voi haaveilla. En tiedä mitä moisella koiralla tekisin, joten siksihän se on haave, ei tosin kovin realistinen.

5. Haastavin agieste opettaa?

Kun ei olla vielä kokeiltu niin vaikea sanoa. Jekulle olisi varmasti keinu, mutta Jippo varmasti suoriutuisi tyhmänrohkeutensa kanssa kaikista. Kumpikaan ei sovellu agikoiraksi, joten emme saa koskaan tietää.

6. Kerro ensimmäisestä koirastasi (myös lapsuuskodin koirat lasketaan).

Rymy oli meidän ensimmäinen koira. Olen tainnut lapsena syödä sen napuja. :D Rauhallinen ajokoiraherra oli hän. Yhdet Rymyn pennutkin syntyivät ja kasvoivat meillä. Tosin aikaa ennen minua.

 

7. Mitä olet viimeisimmäksi opettanut koiralle?

Jipolle perusasentoa ja Jekun kanssa kerrattu seuraamista.

8. Minkä rotuinen koira itse olisit?


Varmasti tuulessa ja tuiskussa viihtyvä lapinkoira, mikä toisaalta käpertyy takkatulen ääreen syömään makkaraa.

9. Mitä sun koirat puuhaa just nyt?

Nukkuvat lenkin ja leikkihetken jälkeen tyytyväisenä lattialla.

10. Kerro joku kiva koira-aforismi.

Seinälläkin roikkuu kyltti:

Love me, love my dog

11. Suosikkikuva koiristasi?

Pentukuvat. :)


Jippo valitsemassa omaa ihmistä:

Jippo viisi viikkoisena.

*   *   *


Toinen haastetehtävä:

1. Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa: koirasi luonnetta kuvastava kuva?


Mietteliäs sohvaperuna tuumii seuraavia leikkihepuleita, mutta ensin lepo.


Rakkaan possun kanssa saa aikaan vauhdikkaat leikit.

2. Koirasi erikoisin lempinimi?

Karvapossut eli kyse on siis kummankin yhteisnimitys. En muista mistä tämä lähti, mutta tämä nimi on jo kantanut kauan aikaa ja täytyy myöntää, että se sopii niille.

Jippoa myös kutsutaan lähihoitajaksi, se kun aina hoitaa kaikki haavat. Tutkii tarkasti ja puhdistaa. Jekku taas on Mötiääne, semmoinenhan se on. :)

3. Muistatko, minkä rotuisen koiran halusit ollessasi ala-asteella (olettaen, että silloin jo oli koirakuumetta)? Jos sinulla oli jo koira, mitä muita rotuhaaveita oli?


Halusin rekikoiran - huskyn, malamuutin.. Tästä haaveesta olen jo luopunut kun parilla kaverilla on 10-30 huskyä ja naapurissakin yksi. Ei minun rotu kun on sivusta seurannut, mutta upeita koiria oikeassa paikassa toteuttamassa sitä mihin ne on luotu.
4. Koirasi epärodunomaisin piirre?

Kummatkin kantaa suussa jotain ja noutavat. Jekku myös ui. Ensimmäistä koiraa ottaessa jostain luin, että lapinkoirat ei tee mieluusti kumpaakaan.

5. Haluaisitko koiranomstajana asua jossain muussa maassa? Missä ja miksi?

En niinkään asua, ainakaan pitkäkestoisesti, mutta haluaisin vaeltaa koirieni kanssa Tromssassa, Huippuvuorilla, Islannissa ja Grönlannissa kesäaikaan. Sekä tietysti Skotlannin nummilla.

6. Koirasi suurin haaste koulutuksessa? (Tarkoittaen temppuja/agia/tokoa perusarkitoimivuuden sijaan.)

Jekku ei sheippaa eli se ei korjaa virheitä, ja se johtuu kyllä minusta, kun en ole sitä vaatinut, joten se tekee temput sinne päin, mutta se nyt ei suuri tokokoira olekaan. Jippo taas rakastaa hyvää ruokaa niin paljon, että välillä se paineistuu ruuasta joskus liiaksi eikä sitten tee yhtään mitään.

Suurin moka on ollut opettaa koirat jättämään - vaikea opettaa uusia juttuja, kun ne ei seuraa käden liikettä. Samalla tullut opetettua puolivahingossa ne passiiviseksi silmiin tapittajiksi. Kontakti on toki hyvä, mutta liiallinen sellainen vaikeuttaa kaiken uuden oppimista. 
7. Koiranomistamisen parhaita hetkiä ovat...? 

Tarjota koirille niille mielekästä tekemistä - tavata koirakavereita, samoilla metsissä ja katsella poikien leikkiä, ja sitä kun ne syömisen jälkeen maiskuttelevat hetken ennen kuin nukahtavat - se on ihana hetki, se hetki joilloin kokee onnistuneensa tuottamaan niille iloa.

8. Suosikki koiraleffa?

 Katson todella vähän yleensäkään elokuvia, joten täytyy vain vastata että kyllä se Lassie on se juttu, vaikka tosin Lassie olikin uros oikeasti eikä narttu kuten elokuvassa.

9. Jos koirasi olisi joku muu eläin kuin koira, mikä eläin se olisi? Miksi?

En tiedä onko sohvaperuna eläinlaji, mutta siihen kastiin nuo menisivät aina välillä.

10. Miten päädyit juuri siihen rotuun, joka sinulla on? 


Suomalainen rotu, jota voi pitää irti. Lapinkoirasta on moneksi -  sohvaperusta harrastuskoiraksi ja kaikkea siltä väliltä. Se on perhekoira, avoin ja ihmisystävällinen. Vaikka turkkieläin onkin, niin varsinaisesti sen  turkki ei tarvinne hoitamista - harjaamista kerran kahdessa viikossa.  Se on älykäs, usein omistajaansa älykkäämpi ja se laskelmoi kannattaako jotain tehdä, jos siitä ei hyödy tarpeeksi. Joten sen kanssa tosissaan harrastaminen onkin omistajan, eikä koiran, päänvaiva. Lapinkoirat ei kärsi hengitys- eikä silmätiesairauksista ja se oli itselle merkittävä asia. Arktinen rotu, mitä ei tarvitse puettaa. Omistaja myös on oppinut kerrospukeutumaan.

11. Miten juuri tämä koira päätyi luoksesi? (Pitkän suunnittelun tulosta? Oli pennunpaikka auki ja sopiva pentue sattui kohdalle? Ei vain voinut vastustaa?) Miten tämä koira valitsi juuri teidät?

Jekku oli se pentu, mikä tukki kameralaukkuun ja varasti toisen emokoiran pennuilta nisän. Se myös viihtyi sylissä ja tunki lähelle.

Kahdesta pennusta Jippo vastasi minun leikkiinkutsuun sen ollessa vain 4-viikon ikäinen. Siitä se tarina lähti.


*  *  *


Ei kommentteja: