maanantai 20. tammikuuta 2014

Terveystulokset saapuneet

Jipon lonkka-ja kyynärkuvat ilmestyivät KoiraNet-palveluun tänä aamuna. Paperisen laskun maksoin loppuviikosta. Odottelen vielä virallista dokumenttia, jossa on käsittääkseni myös kirjallisesti annettu syy tulokseen.  Viralliset tulokset on siis kyynärät terveet ja lonkat C/D.

Kyynärät olivat terveet eli 0/0, mikä oli hyvä uutinen koska Jipon emon toisessa kyynärässä on lieviä muutoksia ja myös Jipon isän jälkeläisillä on parilla kyynärät 1/1.  Kyynärnivelten kasvuhäiriöistä voit lukea tästä linkistä.

Kyynärtulokset arvioidaan asteikolla 0-3 oheisen kyynärniveldysplasian arvosteluasteikolla - Jipon tulos lihavoituna:

0     Ei muutoksia.
 
1
lievät
muutokset   
Lievät nivelrikkomuutokset (artroosi) yleensä ensiksi kyynärpään ulokkeen (processus anconaeus) yläpinnassa (2 mm vahvuuteen saakka).  
2
kohtalaiset
muutokset
Edellä mainittuja muutoksia 5 mm saakka ja/tai muutoksia värttinäluun nivelosassa, varislisäkkeessä (processus coronoideus) ja/tai lievää epämuotoisuutta.  
3
voimakkaat muutokset
Edellisen ylittävät rappeutumismuutokset/voimakas epämuotoisuus. Kiinnittymätön processus anconaeus.

Kaavio © Suomen kennelliitto ry

Lonkkien osalta tulos oli tiedossa ja olin ehtinyt tulokseen jo tottua, kun se oli odotettavissakin. Katsoin eläinlääkärin ja monien lapinkoirakasvattajien kanssa tulokset ja arviot olivat suureksi osaksi C/D, ja siksi se kennelliitossakin varmistui. Eihän tulos mitenkään mieleinen ole, mutta haluan katsoa asian posiviitisia puolia - lonkat olivat ns. tasaisen huonot, eivät niin että toinen olisi ollut huomattavasti toista huonompi. Lonkat siis toivon mukaan rasittuvat tasaisisesti. Koiran painon ollessa suurimmaksi osaksi etuosassa, on tärkeää, että etuosa on tässä(kin) tapauksessa terve. Ja pelättyä E-lonkkaa ei tullut.

Lonkkanivelten kasvuhäiriön periytyvyyttä ei oikein saatu selville, joten ei tiedetä tarkasti, miten se periytyy. A-B lonkkaisille voi tulla D-E lonkkaisia jälkeläisiä ja vastaavasti D-lonkkaiset voi jättää A-lonkkaisia. Se kasvuhäiriö vain joillakin yksilöillä ponnahtaa esiin. Siksi indeksit on hyvä apuvälinen lonkkatulosten arvioimisessa.

Enpä olisi asian suhteen voinut tehdä muuta - penturuuasta luovuttiin aikaisin ja Jippo ei ole koskaan ollut lihava. Se on saanut olla paljon irti ja leikkinyt. Se on hyvässä kunnossa fyysisesti ja sillä linjalla jatkossakin mennään. Joka aamu ja päiväunien jälkeen se venyttelee, joten hyvä että se itse huolehtii itsestään. 

Kuvista ei mielestäni/muidenkaan mielestä näkynyt epätasaisuutta tai nivelrikkoa, mutta katsotaan, mitä kirjallinen raportti asiasta sanoo.


Suomessa  käytetään FCI:n vahvistamaa kansainvälistä lonkkaniveldysplasian arvosteluasteikkoa - Jipon tulokset lihavoituna:

A
ei muutoksia 
Reisiluun pää ja lonkkamaljakko ovat yhdenmukaiset. Lonkkamaljakon kraniolateraalinen reuna piirtyy terävänä ja on lievästi pyöristynyt. Nivelrako on tiivis ja tasainen. Norbergin asteikko vetoasennossa noin 105° (suosituksena).
B
lähes normaali / rajatapaus
Reisiluun pää ja lonkkamaljakko ovat vähän epäyhdenmukaiset ja Norbergin asteikko vetoasennossa lähellä 105°, tai reisiluun pään keskus on mediaalisesti lonkkamaljakon dorsaalireunaan nähden ja reisiluun pää ja lonkkamaljakko ovat yhdenmukaiset.
C
lievä
Reisiluun pää ja lonkkamalja eivät ole yhdenmukaiset, Norbergin asteikko on noin 100° ja/tai lonkkamaljakon kraniolateraalinen reuna on vähän mataloitunut. Epätasaisuutta tai korkeintaan lieviä nivelrikkomuutoksia lonkkamaljan kraniaali-, kaudaali- tai dorsaalireunassa tai reisiluun päässä tai kaulassa.
D
kohtalainen (keskivaikea)
Selvää epätasaisuutta reisiluun päässä ja lonkkamaljakossa, subluksaatio. Norbergin asteikko on suurempi kuin 90° (vain suosituksena). Lonkkamaljakon kraniolateraalireuna
tasaantunut ja/tai nivelrikon merkkejä.

E
vaikea
Selvästi dysplastinen lonkkanivel. Esim. luksaatio tai selvä subluksaatio, Nordbergin asteikko alle 90°, selvä lonkkamaljakon kraniaalireunan tasaantuminen, reisiluun pään epämuotoisuus (sienimäinen, tasaantunut) tai muut nivelrikkomuutokset.
Tätä asteikkoa noudatetaan koiran 6 vuoden ikään saakka. Tämän jälkeen arvostelussa on otettava huomioon koiran ikä ja erityisesti sekundäärinivelrikko.
Kaavio © Suomen kennelliitto ry

Jipon lonkkatulos ei vaikuta siihen alkuperäiseen syyhyn, miksi se meidän perheeseen tuli - sen tehtävä oli tulla Jekun kaveriksi ja sen se on lunastanut yli odotusten.
 
Poikien välit ja kemia on niin kaunista katseltavaa ja lukeavat toisiaan täysin. Ne puhuvat koiraa. Jekku oli nuorempana aavistuksen epävarma ja Jippo on tuonut Jekkuun paljon sosiaalista varmuutta, leikkimielisyyttä ja läheisyydentarvetta. Jippo on kolmen vuoden aikana muuttanut Jekun luonnetta ja myös päinvastoin Jekkukin tuo Jippoon sellaisia ulottuvuuksia kuin turhien asioiden välinpitämättömyys, leikkiriehat ja rauhoittuminen. Jekku on huomaamatta opettanut Jipolle monia oppeja - odottaminen, istuminen..

Toisaalta taas Jippo on opettanut Jekun huolehtimaan pienemmästä (oikeasti isommasta) pikkuveikasta.  Onhan Jippo tuonut Jekun elämään sellaisiakin tarpeellisia oppeja, kuten rutkasti kärsivällisyyttä ja anteeksiantoa. Jippo kun tuppaa pöllimään lelut ja luut, ja ketteränä ei anna niitä takaisin, mutta roistona tietysti esittelee voittosaalistaan.

Jippo on täydellinen jatke punaketulle, yksi kirjain ei sitä muuta.

Kiitos Petralle tästä söpöstä sohvaperuna-halinalle-yhdistelmästä. :)


Ei kommentteja: