sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Jekun jalostustarkastus


Helsingin alajaosto järjesti jalostustarkastuksen ja Jekku hyväksyttiin mukaan 14 muun koiran ohella. Etusijalla jalostustarkastuksiin ovat urokset joilla ei pentueita, joten ilmoittaessani Jekun tarkastukseen tiesin, että meillä on hyvät mahdollisuudet päästä mukaan. Tarkastuksen suoritti ulkomuototuomari Saara Sampakoski (kennel Shacal).

Arvostelun liikeosuus suoritettiin ulkona ja loput sisätiloissa pöydällä seisten. Jekku onkin pöydällä olemista harjoitellut Samin pihapöydällä meidän kannustamana ja laavupaikoilla omatoimisesti. Nytkin se nökötti pöydällä mielellään rauhallisesti ja aivan hiljaa. Huvitti, kun Jekku katsoi jokaisen paikalla olleen naishenkilön pitkään katsoen ja aina siirtyi seuraavaan ja lopulta nojasi olkapäähän ja tutkiskeli minun takana olevia katsojia. Höpsö ukko.

Paikalla oli järjestäjät ja osallistujia, joten hyvin rauhaisa tapahtuma. Jokaiselle koiralle oli varattu 20 minuuttia aikaa ja siinä ajassa käytiin koira läpitse korvankärjistä hännänpäähän - tuomari selitti koko ajan yleisölle ja omistajille. Olen oikein tyytyväinen saadessani kypsässä iässä olevasta Jekusta tarkan arvion, mistä kyllä karvakorvan täysin tunnistaa. :) Tein itse vastaavanlaisen tarkastuksen, mutta taidan katsoa koiraa aivan liian kriittisin silmin, sillä Saara löysi Jekusta paljon positiivisia asioita joita en ollut ajatellutkaan.

Erityisen iloinen olen siitä, että Jekku on tyypiltään ja ilmeeltään erinomainen sekä sopivan luustoinen ja selkeällä sukupuolileimalla varustettu. Onhan sillä ne omat puutteensa, mitkä arviossakin näkyvät,  mutta kuitenkin kaikenkaikkiaan tasapainoinen yksilö.

Koko tarkastuksen ajan herra oli rauhallinen ja hiljainen, ja liikkeessä häntä selällä tessutteli menemään. Jekun liikearviossa paikalla oli kolme muutakin urosta ja niitä se katseli rauhallisesti.


Yleisvaikutelma: erittäin hyvä
Koko: korkeus 50 cm
Purenta: ok
Hampaat: ok
Kivekset: ok
Tyyppi: erinomainen
Mittasuhteet: oikeat
Sukupuolileima: selkeä
Kallo: hyvä
Ilme: erinomainen, pehmeä
Kuono: hyvä, sopivan voimakas
Kirsu (pigmentti): hyvä
Otsapenger: loiva
Korvat:  oikein kiinnittyneet, sopivan kokoiset ja karvaiset
Silmät: oikean malliset ja tummat
Luusto: hyvä, sopivan voimakas
Ylälinja: hyvä
Alalinja: hyvä
Rintakehä: sopivan voimakas ja riittävän pitkä
Eturaajat: suorat
Eturaajojen kulmaukset:
niukat
Lanne: hyvä
Lantio: hyvä ja vahva
Takaraajat: suorat
Takaraajojen kulmaukset: riittävät
Liikunta: tasapainoinen sivusta ja hieman lyhyt askelinen. Kapea edestä ja takaa hyvä.
Käpälät: hyvät, tiiviit
Häntä: oikein kiinnittynyt ja oikein kannettu
Karvapeite: erinomainen laatu
Väri: riistanvärinen
Yleiskunto: erinomainen
Luonne: miellyttävä ja rodunomainen
Hyväksytty

Kuva: Petra Österberg
Ps. Katson kuvassa koko ajan polven kohdan karvatuppoja ja sormet syyhyävät päästä tuppoja nyppimään..

Ei kommentteja: