lauantai 9. tammikuuta 2016

Haastetehtävä1. Onko joku lelu, mikä on koirallesi aivan ykkönen? Mikä?

Jekulle sen frisbeekiekko on ykkönen, aina.  Kiekko saa syttymään sen HETI. Possu on myös kova juttu, mutta ei ole kiekon voittanutta. Jekusta on paljon kuvia vuosien saatossa kiekko suussa


Jippo rakastaa sen nallea tai möhköä. Se tykkää isoista karvaisista otuksista joiden kanssa on kiva laukkoa pupulaukkaa ja ravistella. Nalle asustelee miun porukoiden luona ja sen näkemistä Jippo odottaa kovasti. :)
2. Miten päädyit juuri siihen rotuun mikä sinulla on?


Haaveilin pienenä pörröisestä ja lähellä pysyvästä koirasta jota voisi pitää irti. Aikuisiällä sitten törmättiin lapinkoiraan ja se oli siinä. Terve kotimainen säänkestävä rotu mukavilla luonteenpiirteillä varustettuna - lempeä perhekoira joka osallistuu kaikkiin hommiin. Kävi hyvä tuuri, ettei näillä ole riistaviettiä.


3. Millainen on teidän normaali lenkkeireitti?

Kosteikkopuisto
Harjun metsä
Me lenkkeillään yleensä arkisin kahdesta ja puolesta aina kolmeen tuntiin päivässä. Aamuisin tehdään yleensä se pisin, tunnista puoleentoista.

Taajama-alueella reittivaihtoehtoja ei ole monia, mutta näistä kolmesta valitaan usein se reitti mikä kuljettaa hiekkaista kävelyreittiä järvenrantaan ja sieltä tassutellaan kosteikkopuistoon jossa kuhisee elämää kesäisin ja siellä näkee vesirottia, kaloja, rupikonnia.. Siellä on myös pieni peltoalue missä voi hetken pitää vapaana. Muuten lenkeillä tulee aina koiria vastaan joka suunnasta olipa kello mitä tahansa.

Kepon luota pääsee suoraan harjun pieneen metsään, missä on laajoja polkuverkostoja. Pienellä alueella voi aivan hyvin parikin tuntia tallustella polulta toiselle.


4. Millainen on teidän normaali päivä?

Aamulenkki tehdään siinä kahdeksan ja yhdeksän maissa ja ruokailu tapahtuu aina lenkin jälkeen. Sitten leikitään, treenaillaan pikkujuttuja ja pojat saa nukkua reiluun kolmeen saakka kunnes lähdetään päivälenkille. Iltalenkki on yleensä siinä puoliyhdeksän tai puolikymmenen maissa, mitä seuraa iltaruokinta ja iltapissutus sitten jossain vaiheessa.

Kesällä aamuvuoron osuessa aamulenkki suoritetaankin jo puolikuudelta ja päivä rytmittyy sen mukaan onko aamu- vai iltavuoro. Iltavuoro alkaa klo 11 ja päättyy klo 19 eli hieman soveltamista.

5. Miksi juuri se koira siitä pentueesta mikä sinulla on?

Sopivan kasvattajan löydettyä oli tulossa pari pentuetta mistä valita, ja tykästyin Jekun vanhempiin.  En osaa sitä enää eritellä miksi juuri ne, mutta ummikon silmissä ne näytti tasapainoisilta ja nätin värisiltä ja ymmärsin, että niillä on mukavat terveystulokset.

Jekun Oona-emo teki vaikutuksen rauhallisella luonteellaan ja Jekku on perinyt sitä samaa luonnetta. Silloin en hurjasti tiennyt terveystuloksista tai muistakaan, että aika ummikkona valitsin, mutta painotin hyvää kasvattajaa  jolta saisi tukea, ja sellaisen löydettyäni oli helppo valita pentu. :)

Jipon tehtävä oli tulla Jekun kaveriksi ja varasin siitä samasta pentueesta jo pennun, mutta ehdin kerran peruakin,  kun Jekun teini-ikä oli haastavaa aikaa. Kyselin sitten uudemman kerran ja Miina oli juuri astutettu komean raamikkaalla Ransulla. Jipon Miina-emon luonne on aivan mahtava - sen voi jättää tiiviisti asutun okt-lähiön pihaan siksi aikaa kun emäntä käy kaupassa. Miina ei lähde pihasta eikä rähise muille koirille.

Jippo ja Miina-emo

Jipon emo Miina (vas) ja oikealla Jekun Oona-emo

6. Tykkääkö koirasi uimisesta?

Jekku ja jalkarahin kohtaaminen

Pentuna Jekku kiipeili suuren veteen heitetyn jalkarahin päälle ja humpsahti veteen. Pieni pentu ei ollut moksiskaan, mutta vasta tovin päästä pienellä vaellusreissulla sille syntyi vesikipinä kun se ymmärsi ettei se suuri valkoinen lintu (vihainen koirasjoutsen)  tule pientä koirapoikaa syömään.

Jekku on siitä saakka rakastanut vettä ja pyrkii aina ojaan kun ojaan läträämään. Se kyselee järvien rannoilla lupaa mennä polskimaan olipa vesi miten kylmää tahansa.


Repoveden kansallispuistossa


Jekku tornionjoessa uimassaJippo pentuna erehtyi vahingossa menemään uimaan, muttei sitä virhettä enää toistanut. ;) Nyt vasta menneenä kesänä se on oppinut nauttimaan kahlailusta kun ollaan oltu paljon järvien rannoilla. Jippo kahlailee aika syvällekin veteen mutta uimasille se ei itse ole vielä mennyt.Pääkslahden luontopolulla

7. Missä näet sinut ja koirasi muutaman vuoden päästä?

Toivottavasti omassa kodissa ison pihan kera Jekku seuraamassa kottikärryjä, kun teen pihatöitä ja Jipon hössöttäessä muoviruukku suussa. Pojille toivon ennen kaikkea terveyttä, iloista mieltä ja positiivisia koirakokemuksia. 

8. Mitä koirasi on opettanut sinulle?

Jipon pesäkolo aitan alla
Rutkasti kärsivällisyyttä, säästä kuin säästä nauttimista ja monia uusia polkuja. Jippo opetti myös ettei saa valehdella. Pienenä se kaivautui aitan alle eikä sieltä suostunut tulla pois jos äänensävyssä oli pikkaisenkin valkoista valhetta. Monasti sitä jäi kiinni valehtelusta jos oli kiire jonnekin ja pikkukaveri oli umpiunessa aitan alla. Piti käydä sisällä laskemassa kymmeneen ja palata uudelleen kutsumaan sitä luokse.

Koirat menee usein omien tarpeiden edelle, täytyy aina huolehtia, että ne ovat ensin lenkitetty ja ruokitettu. Koirattomat ihmiskaverit ei oikein tunnu ymmärtävän tätä etten voi vaan lähteä miten sattuu ja olla poissa miten kauan tahansa. Koirat tuo elämään rytmiä ja säännöllisyyttä.

9. Onko koirallasi joku herkku tai lelu jonka eteen se tekisi mitä vaan?

Jekulla leluista kiekko on sellainen sytytyin sen toiminnalle ja se avaa sanaisen arkkunsakin jos ei ole rivakasti heittämässä. Jipolle ruoka menee lelujen ohitse. Herkuista nakki, makkara, kinkku ja hernekeitto on niitä parhaita. Jekku rakastaa myös pipareita. Tietysti kissanruoka kuivana tai märkänä on myös pop.10. Mitä ruokaa koirasi syö?


Pyrin pitämään ruokinnan monipuolisena ja vaihtelen aika paljon nappulalaatua HauHauChampionin sisällä vähän tarjousten mukaan - kana-peruna, lohi-peruna ja kana-riisi on niitä minkä välillä vaihtelen.

Kuppiin sujahtaa nappuloita ja lihaa 50/50 periaattella sekä vaihtelevasti hapanmaitotuotteita(Kermaviili, piimä, raejuusto), lohiöljyä, kananmunaa, puuroa, kasvispullia.. sinkki ja D-vitamiinilisää täytyisi vielä hankkia sekä nivelravinnetta Jipolle. Lihojen suhteen annan kanaa, lohta, sikaa, nautaa, kalkkunaa ja poroa. Pyrin joka viikko vaihtamaan lisukkeen lähdettä.


11. Kuinka koirasi reagoi vieraisiin koiriin?

Jippo rakastaa muita koiria ja se olisi innoissaan menossa tapaamaan mitä tahansa. Se ei oikein ymmärrä, että kaikki koirat ei ole sellaisia kuin se itse. Jippo ei koskaan rähise mitään ja oli se näyttelymatkallakin leikkinyt vieraan vinttikoirauroksen kanssa hotellin aulassa. :)

Jekku rakastaa neitokoiria ja  sietää muita uroksia lenkeillä - se voi flexissä mennä vieraiden, mutta tuttujen urosten kanssa ihan sulassa sovussa. Mutta puskan takaa tulevat hihnassa hallitsemattomat koirat saa sen kohentamaan asentoa. Pienet ja suuremmat hallinnassa olevat rähisevät ei saa sitä vastaamaan, mutta sellaiset koirat mitkä tempoo hihnassa omistajan tullessa kuin leppäkeihäs perässä se kyllä ilmoittaa lyhyesti ja ytimekkäästi, että pysy omalla puolella.

Ei kommentteja: