lauantai 9. tammikuuta 2016

Oravankolo 6.-8.1.2016

Ensinäkymä! Edessä siintää saunamökki

Terveisiä Oravankolosta! Vietimme upeat pari yötä Nuuksion vuokratuvassa. Mukava kotoisa pieni mökki tönöttää komean kallion päällä Ruuhilammen rannalla. Köröttelimme keskiviikkona varsin kylmissä olosuhteissa luontokeskus Haltiaan noutamaan avainta ja siitä matka jatkui Haltian ohi aina Kattilan paikoitusalueelle saakka, mistä pääsee kävellen reilun 3,5 kilometrin päässä sijaitsevalle mökille hiekkatietä pitkin.

Heti alkumetreillä oli suuri huskykoiravaljakko parkkeerattuna ja valjakon koirat ulvoivat ja pitivät suurta ääntä, kun karvaotukset tallustelivat rauhallisesti niiden ohitse. Oravankololle on merkitty reitti, kunhan ensin tietää mihin suuntaan täytyy kääntyä kahdesta ensimmäisestä käännöksestä. Kesäaikaan mökille pääsee kyllä lähemmäs parkkeeraamaan, mutta näin talvella lumiaurat saattavat autoa vahingoittaa jos se jätetään kapealle tielle.


Perillä! Joko päästään vapaaksi?


Vastassa meitä oli hollantilaisseurue, jotka eivät olleet vielä ehtineet "pois alta" ennen meitä. Iloinen poikamiessakki oli hauska yllätys, mutta kovin vähäisissä varusteissa pojat olivat matkassa pakkaseen nähden.

Maisemat oli upeat, mutta jäälle ei uskallettu lähteä se kun kumisi komeasti, joten tassuteltiin vain lammenrantamia pitkin. Koiratkin ymmärsi pysyä rannan tuntumassa ja ne kääntyivät aina takaisin kohdasta, missä vesi oli noussut jään päälle ja jäätynyt. Mutenhan ne olisivat tuulispäänä kiitäneet pitkin jääkantta.

Yölämpötilat laskivat lähes -30 asteeseen ja lattianrajassa oli aina pakkasta, vaikka mökkiä lämmitti koko päivän, mutta yläpedeillä oli jopa iltasella kuuma. Kaikki tavarat asetettiin yläpedeille, että ne olisivat edes hieman lämpimämpiä. Aamutuimaan, viiden-kuuden maissa,  herättiin aina jääkylmään mökkiin joten ensitöiksi tulet kamiinaan pöhisemään. Ruoat jäätyivät kaikki joten täytyi odotella niiden sulamista ennen aamupalaa.  Uudestaan mennään kunhan kelit lämpenee, vaikkakin tätä reissua varten vasta hankituilla Vaeltajan talvimakuupusseilla (-7c) pärjäsi oikein mainiosti.

Keskiviikon kaunis loiste

Viime vuoden helmikuun lopulla yövyimme Tikankolossa, mutta siihen nähden Oravankolo on paljon kivempi. Tikankolon kahta huonetta kahden kamiinan voimin on työlästä ylläpitää paukkupakkasilla ja sen piha oli todella jyrkkä ja rantaan oli vaikea päästä pihan ollessa jäässä (tai miksei liukumalla alas, mutta ylös nouseminen voi olla hankalaa..).

Tässä Oravankolossa piha oli jakautunut kahteen - yläpiha missä sijaitsi mökki, sauna, puuliiteri, ulkovessa ja kierrätyspisteet, sekä alapiha missä nuotio- ja istumapaikat.  Karvatit oppivat itsestään, että rantaan menevät portaat olivat luvanvaraisia ja ne jäivät kiltisti odottamaan lupaa rallattamaan rantaan. Pihalla ja rannassa ne kulkivat mukana ihan lähettyvillä ja luoksetulo oli kyllä kohdillaan. Niistä reissu oli hauska ja kumpikin puuhasteli omia juttujaan - Jippo nuuhki, tassutteli ja juoksenteli, sekä kyttäsi mitä me toppaihmiset teemme ja Jekku etsi aina sen suurimman kepin järsittäväksi.

Sisälle karvaotukset olivat aina tulossa iloisesti ja muutamaan kertaan nostelivat takajalkoja kylmyyden takia. Täällä Etelä-Suomessa ollaan saatu "nauttia" leudoista plussakeleistä ja vesisateesta jouluaattoon saakka ja vain muutama pakkas- ja kuura-aamu ovat olleet ilona. Nämä paukkupakkaset tulikin hyvin yllättäen kun plussakeleistä siirryttiin -20 pakkasasteeseen etteivät varvasvälikarvat ole ehtineet kasvaa mukana. Ensimmäinen kerta näiden turrukoiden elinaikana, että näen niiden nostelevan tassuja ilmaan pakkasen takia.Ruokapuoli oli aika niukkaa ja nopeavalmisteista -  keskiviikkona teimme iltasella makkarasoppaa ja iltapalaksi leipää lisukkeilla, torstaina aamupalana lisukeleivät, lounaaksi hirvigrillimakkaraa ja illalliseksi hernekeittoa hirvisäilykkeellä, ja ltapalana hirviryynimakkaraa. Perjantaina vain aamupalaksi leivät ja paikkojen siivous, ja tallustamaan kohti autoa.

Ruuhilampi keskiviikkona

Pari päivää pakkasessa seisonut autokin pöhähti aika helpolla käyntiin ja päästiin kotiin nauttimaan juoksevasta lämpimästä vedestä ja saunasta, mikä tuntuu luxukselta lumella pesemisen ja lumen sulattamisen jälkeen. Nyt ei enää pienistä kitistä ja ollaan taas yhtä kylmää kokemusta viisaampia. Kyllä ihminen vain moneen pystyy kun itseään haastaa ja mennään reilusti mukavuusalueiden ulkopuolelle.


Mökin seinustaa

Portaikko rantaan

Rannan nuotiopaikka

Ruuhilampi


Portaat yläpihalle - mökki oikealla ja sauna vasemmalla.

SaunaMökki

Näkymät mökin terassilta

Torstai 7.1.2016:


Pojat auttamassa "juomaveden" hakemisessa


Jekun harrastukset mökkireissulla

Hirvigrillimakkarat kohta tulilla

Iltapäiväkaffeet tuvassa

Aurinko laskee Ruuhilammen taakse

Hirviryynimakkaran kyttääjä
Lähtöaamuna 8.1.2015 - puut kannettu saunaan ja mökkiin, pedit siistitty, tason pyyhitty ja lattiat lakaistu. Mökille tehtiin kunnon perussiivous ja jätettiin seuraavalle saapujalle paljon siistimpään kuntoon, kuin mitä tullessa.

Keittiönurkkaus - pienessä kaapissa mausteita, teetä, kaffia.. mitä nyt keneltäkin on jäänyt.

Keittiönurkkaus - kaasuliesi (mitä emme käyttäneet), öljylamput, pieni valikoima keittiövälineitä.

Pirtinpöydän ääressä oli mukava lueskella, katsella auringonlaskua..

Mukavat patjat kerrossängyissä

Mökin ehdoton sydän, kamiina.

Loppuvilkaisu ja heihei Oravankolo! :)


Ei kommentteja: